​Conducerea Liceului Alimentar din Timişoara a fost demisă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, ca urmare a cazului de bullying asupra unei eleve cu nevoi speciale, comis de către colegele de clasă într-o sală de laborator, în care nu se afla în acel moment niciun cadru didactic, informează Agerpres. În plus, inspectorul a convocat, pentru miercuri, comisia judeţeană antiviolenţă.

Caz bullying la TimisoaraFoto: captura video

Șeful ISJ Marin Popescu a explicat că directoarea adjunctă a liceului a chemat profesoara de la clasa care avea ora de laborator, să-i ducă un dosar, iar profesoara "a dat dovadă de exces de zel" şi a plecat imediat la direcţiune, lăsând clasa nesupravegheată. La revenirea în clasă, nimeni nu i-a spus nimic despre incident, transmite Agerpres.

"În primul rând, fiecare profesor trebuie să respecte locul de muncă, adică clasa. Ţinând cont de gravitatea extremă a evenimentului (filmat de colegi n.red.), poliţia s-a autosesizat şi a deschis dosar penal. Ca urmare a neglijenţei persoanelor care au fost în unitatea de învăţământ (implicate în acest caz n.red.), a proastei organizări a stagiului de practică (între orele 8:00 - 14:00, fără pauză, n.r.) am decis eliberarea din funcţie a conducerii unităţii de învăţământ şi am dat avizul pentru o nouă conducere cu acordul consiliului de administraţie al IŞJ", a declarat Marin Popescu miercuri, într-o conferinţă de presă.

Şeful IŞJ Timiş a luat legătura cu Centrul Judeţean pentru Activităţi Educaţionale, unde se găsesc resursele psihologice ale învăţământului preuniversitar, pentru consilierea focusată şi specializată pe tema bullying-ului în Liceul Alimentar.

De asemenea, inspectorul a convocat, pentru miercuri, comisia judeţeană antiviolenţă. El a adăugat că le cere profesorilor şi consilierilor din şcoli să iasă mai mult din cabinete şi cancelarii, în pauze, printre elevi, să fie mai aproape de ei, pentru a preveni astfel de violenţe, dar şi că în perioada următoare inspectorii şcolari de sector vor intra mai des în şcoli.

"Miercuri avem o comisie judeţeană antiviolenţă pe mai multe probleme. I-am rugat să iasă din birouri, din cabinete, din cancelarii, să iasă în pauze, să vadă cum se desfăşoară activitatea, să stăm lângă elevi, să gestionăm noi situaţia. Apoi, vom monitoriza zilnic activitatea consilierilor în şcoli, iar diriginţii vor primi vizite în unităţile de învăţământ ale inspectorilor şcolari de sector", a detaliat Popescu.

Ședință cu toți directorii din județ

Joi va fi convocată de IŞJ Timiş o şedinţă cu toţi directorii unităţilor de învăţământ în care se va discuta distinct despre combaterea violenţei în şcoli, pentru perioada care a mai rămas până la finele anului şcolar, "întrucât pentru anul şcolar viitor vom avea un alt plan de abordare a situaţiei, mult mai atent gândit şi rafinat, la nivelul fiecărei unităţi de învţământ", a mai spus Popescu.

Potrivit şefului IŞJ Timiş, o monitorizare din anul şcolar 2014-2015 arată că violenţa în şcolile din judeţ a scăzut foarte mult, dar nu ca rezultat al implicării consilierilor, ci datorită montării camerelor de supraveghere în unităţile de învăţământ.

"Situaţia despre tipurile de violenţe (discriminare şi instigare la discriminare, insulte grave repetate, ameninţări repetate, violenţe fizice, n.r.) se colectează de IŞJ la finele fiecărui semestru, dar la nivelul fiecărei şcoli, lunar. Ultima raportare din 2020-2021 a fost pe semestrul I şi arată o diminuare, dar şi datorită faptului că a fost activitatea online. Nu a fost semnalat niciun caz de discriminare, dar au fost 28 de insulte grave şi şase violenţe fizice. În semestrul II al anului trecut şcolar, violenţa fizică era de 43 de cazuri, iar în semestrul I al anului şcolar trecut era de 186. La începutul raportărilor, în 2014-2015 violenţa în şcoli era de 356 de cazuri. Numărul violenţelor este în scădere, dar nu neapărat ca o intervenţie a consilierilor sau a planurilor antiviolenţă, ci a faptului că s-au introdus masiv camere de luat vederi în şcoli, pentru examene şi pentru pază", a mai detaliat inspectorul Marin Popescu.

Poliția a deschis dosar penal

Poliţiştii timişeni au anunţat, marţi, că au întocmit dosar penal într-un caz de bullying, victima fiind o elevă cu nevoi speciale, în vârstă de 15 ani, de la Liceul Alimentar din Timişoara.

"S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, în cadrul căruia se fac cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt şi a măsurilor legale care se impun", au declarat, marţi, pentru Agerpres, reprezentanţi ai Biroului de presă al Poliţiei Timiş.

Incidentul a avut loc luni, într-un laborator de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara. În imaginile publicate de Timiș Online se vede cum fata de 15 ani este ținută pe un scaun, colegele ei o bruschează și o amenință cu bătaia, iar mai apoi o batjocoresc. Între timp, alți colegi, doi băieți, filmează cum cele două fete o chinuie pe adolescenta de 15 ani.