​Ministerul Educației anunță oficial că a reziliat toate cele trei acorduri de parteneriat cu Asociația pentru Implementarea Democrației a lui Alexandru Cumpănașu, încheiate în 2018 și 2019.

Alexandru CumpanasuFoto: Facebook - Alexandru Cumpanasu

Redăm precizările ministerului, transmise de HotNews.ro:

„În data de 29.03.2021, Ministerul Educației a încetat toate parteneriatele cu Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) în toate cele trei proiecte, încheiate în 2018, respectiv 2019.

Cele trei proiecte sunt:

1. "Sistem de Management al Calității pentru Ministerul Educației și Cercetării și structuri subordonate - CAF"

În acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare.

2. "Noi Perspective în Educație - NPE"

În acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare prin noua structura din cadrul ministerului - Direcția Generală România Educată.

3. "Dezvoltarea de Reglementări Instituționale privind Etica, Integritatea și Anticorupția în sistemul de educație"

În cadrul acestui proiect, a fost încetat atât acordul de parteneriat cu AID, cât și cu Academia de Poliție „AI. I. Cuza” din București. De asemnea, Ministerul Educației a decis rezilierea contractului de finanțare încheiat în 2018, derulat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2016-2020.

În prezent, între Ministerul Educației și Asociația pentru Implementarea Democației (AID) nu există nicio colaborare/ parteneriat/ acord privind desfășurarea unor activități finanțate din fonduri europene.”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pe 30 martie, pentru Edupedu.ro, că este în curs de derulare o analiză solicitată „pe baza unor “semne de întrebare” cu privire la cât de adecvat este parteneriatul” semnat în anul 2018.

Vezi aici lista completă a proiectelor cu finanțare externă în care Ministerul Educației și Cercetării are calitatea de beneficiar/partener

Potrivit Edupedu.ro, AID și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” predau lecții de „etică, integritate și anticorupție” la mese rotunde, ateliere și seminarii funcționarilor din Ministerul Educației într-un proiect cu fonduri europene în valoare de 4,8 milioane de lei.

Era vorba despre proiectul „Dezvoltarea de reglementări instituționale privind etica, integritatea și anticorupția în sistemul de educație” – derulat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 în valoare de 4.892.870,30 lei, din care 3.716.880 lei din buget al Ministerului Educației.

În ceea ce privește primul proiect din listă - Sistem de Management al Calității -, în valoare de 4 milioane lei, Cumpănașu a declarat pentru Newsweek România că Ministerul Educației nu i-a rambursat banii și că urmează să îi facă plângere la DNA ministrului Sorin Cîmpeanu.

„Un sistem de management al calității presupune reguli interne, proceduri operaționale care sunt foarte necesare în Ministerul Educației unde domnește haosul atunci când e vorba de a căuta un document, spre exemplu. Am livrat o serie de proceduri privind managementul calității și al transparenței, am livrat o serie de analize comparative”, a spus Cumpănașu susținând că nu deține toate elementele proiectului în detaliu.

Dosar penal pentru postările de pe TikTok

Amintim că, la începutul anului, procurorii au deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare, în cazul lui Alexandru Cumpănașu, ca urmare a sesizării din oficiu a poliției.

Poliția Capitalei a făcut verificări în cazul discuțiilor lui Alexandru Cumpănașu de pe contul său de TikTok, urmărit de aproximativ 500.000 de elevi, după ce mai multe persoane au sesizat că postările și interacțiunea lui Cumpănașu cu elevii sunt mai mult decât deplasate.

Cumpănașu îi prezintă pe profesori ca adversari ai elevilor și îi indeamnă pe elevi la nesupunere. Un exemplu concret este cel al indemnului de a nu mai face exercitii fizice la ora de sport fiindcă ”înregistrările pot fi puse pe anumite site-uri”, aluzie la pedofilie.

„Vreau și eu să văd dacă vreun profesor va avea tupeul - tupeul! - să încalce legea, să-ți pună note și să te condamne că nu ți-ai făcut tema de vacanță”, îi spune, de pildă, Alexandru Cumpănașu, pe un ton revoltat, unui fan care se plângea că s-a săturat să facă teme de vacanță.

Rise Project a publicat o înregistrare audio în care Alexandru Cumpănașu îi spune unei eleve minore de 15 ani că o „iubește foarte mult”. Publicația citată a difuzat și linkuri la înregistrări audio în care Cumpănașu îi spune unei alte minore, răspunzând la o întrebare a acesteia, că nu folosește „Titan gel” pentru că „m-a făcut mama suficient de bine”.