​Premierul Florin Cîțu a declarat luni că el este cel care a propus ca la revenirea la școală să fie folosite testele cu salivă, noninvazive, după ce a discutat cu specialiști, dar a recunoscut că ele nu sunt parte din metodologia Institului Național de Sănătate Publică.

Florin CituFoto: Captura

„Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test, am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști care mi-au spus clar că nu există o diferență (față de testele rapide antigen - n.r.). Dar într-adevăr problema în România este că nu sunt incluse în metodologia INSP, trebuie ca INSP să le includă în procedură”, a declarat premierul, într-o conferință de presă susținută luni, fiind întrebat despre aceste teste.

Declarația vine după ce secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că testele din salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP.

„Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Moldovan.

La rândul său, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a afirmat că ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea acelor teste, care nu reprezintă un filtru prea bun.

Ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a reacționat ulterior anunțând că nu mai consideră, prin urmare, realizarea acestei testări o condiţie necesară pentru reluarea învăţământului faţă în faţă.