Actualizat

Decizie la Ministerul Educației: Rămâne vacanța de primăvară prelungită, cu excepția claselor terminale, care fac ore online în aprilie / Evaluarea națională și bacalaureatul, la datele stabilite / Când se ia vacanța de vară

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Joi, 25 martie 2021, 10:24 Actualitate | Educatie


Sorin Cîmpeanu
Foto: Captura Facebook
Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației a decis joi să păstreze prelungirea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie - 2 aprilie - 4 mai, cu excepția elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru paștele catolic, respectiv cel ortodox. S-a decis de asemenea că examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, dar fără a se face ore de recuperare. Anul școlar se va încheia pe 25 iunie, pentru toți elevii mai puțin cei de clasa a opta.

Astfel, vacanțele de primăvară vor fi după cum urmează:

 • Pentru elevii din clase non-terminale (toți exceptând clasa a VIII-a și a XII-a): 2 aprilie - 4 mai
 • Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie / 30 aprilie - 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Paștele Ortodox: 2 mai)
 • Evaluarea Națională are loc între 22-25 iunie. Bacalaureatul are loc între 28 iunie - 1 iulie. (Vezi mai jos în articol calendarul detaliat)


Declarații Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu:

 • „În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate, au rezultat următoarele 10 concluzii:
 • 1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 - 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie - 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

  2. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

  3. Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie - 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie - 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

  4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I - a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!

  5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare.

  6. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

  7. Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

  8. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 - 23 aprilie în intervalul 25 - 28 mai.

  9. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

  10. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.
UPDATE 10.50 Potrivit unor surse participante la ședință, o variantă agreată ar fi păstrarea vacanței de primăvară pentru toți anii cu excepția celor din anii terminali - clasele a VIII-a și a XII-a, care să meargă la cursuri în luna aprilie sau să aibă ore online, între cele două vacanțe prevăzute în prezent, adică între 11-29 aprilie. Datele examenelor finale nu se mai modifică, nici structura anului școlar.

 • Cu o oră înainte de începerea ședinței, președintele Consiliului Elevilor, Rareș Voicu, scria pe Facebook: „Poziția CNE e inechivocă: nu se justifică prelungirea vacanței și, implicit, decalarea examenelor. Dacă vrem ca elevii să nu fie în pericol la școală, e nevoie de sporirea măsurilor de siguranță și de efectuarea verificărilor respectării acestor măsuri. Amânarea inevitabilului face un deserviciu imens tuturor.”
 • La rândul său, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, propunea pe Facebook: „1. Susțin nemodificarea structurii anului școlar și trecerea la un sistem online acolo unde rata incidentei este mai mare de 6/mie. 2. Dacă decizia prelungirii vacanței este deja luată de către MS și ME - mie așa mi se pare -, atunci solicit ca elevii din anii terminali să meargă pe structura reglementată și cu predare online acolo unde rata incidentei este mai mare de 6/mie. Nu voi susține în situația menționată la punctul 2... sistemul hibrid și recuperarea materiei în zilele de sâmbătă.”

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat miercuri pentru HotNews.ro că la baza deciziei Ministerului Educației de prelungire a vacanței de vară și de modificare a structurii anului școlar stă „componenta aceea financiară privind indemnizația de 75% pe care ar trebui să o primească părinții, în situația în care intrăm în online”. În opinia sa, Guvernul ar fi trebuit să decidă cursuri online în loc de vacanță și „să găsească o soluție dacă nu voiau sa dea acei 75%”. În replică, ministrul Educației a precizat că decizia privind vacanța în perioada 2 aprilie - 4 mai a fost o solicitare a Ministerului Sănătății, „luată pe considerente de ordin epidemiologic”.

Federațiile Spiru Haret și Sindicatele Libere din Învățământ (FSLI) au cerut să se renunțe la orice modificare. Aceștia afirmă că perioada din aprilie, dintre cele două vacanțe pentru Paștele catolic, respectiv Paștele ortodox, să se facă școală online.

Unul dintre motivele invocate de cei de la Spiru Haret este acela că este necesară prezența salariaților în unitățile de învățământ, întrucât în intervalul 12-29 aprilie 2021 se suprapune cu Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021-2022.

Ce spune Spiru Haret, în comunicatul transmis joi dimineață:

„Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” a procedat la consultarea membrilor de sindicat și a organizațiilor afiliate. În urma acestor consultări, propunerea federației noastre este de menținere a structurii anului școlar 2020-2021 și a calendarului examenelor naționale astfel cum sunt reglementate în prezent, întrucât:
 • - în intervalul 12-29 aprilie 2021, procesul de învățământ se poate derula on-line;
 • - orice modificare la acest moment, în prag de examene, va genera o presiune suplimentară asupra elevilor;
 • - „recuperarea” materiei în zilele de sâmbătă contravine legislației în vigoare, deoarece nu se poate asigura repausul săptămânal prevăzut de lege;
 • - intervalul 12-29 aprilie 2021 se suprapune cu Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021-2022, pentru care este necesară prezența salariaților în unitățile de învățământ;
 • - pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, semestrul II se prelungește până după jumătatea lunii iulie.

Înțelegem argumentele privind sănătatea publică, dar considerăm că problemele nu vor fi rezolvate prin vacanțe prelungite, ci prin identificarea soluțiilor și aplicarea măsurilor de natură să mențină școlile deschise.”

Ce spune FSLI, în poziția transmisă miercuri:

 • În intervalul de timp de la momentul în care în mass-media a apărut știrea că domnia voastră doriți modificarea structurii anului școlar în curs, în sensul prelungirii vacanței de primăvară cu 2 săptămâni, în intervalul 02 aprilie – 3 mai 2021, urmată de prelungirea perioadei cursurilor până la începutul lunii iulie, au apărut reacții nefavorabile ale salariaților din sistem, pe lângă cele ale elevilor și părinților.
 • În opinia majorității celor care ne-au solicitat să intervenim pentru a se renunța la ideea modificării structurii anului școlar, se creează un stres suplimentar, atât pentru personalul didactic, dar mai ales pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a/XIII-a, al căror program de pregătire va fi cel mai afectat.
 • De asemenea, trebuie avut în vedere că vor fi afectați și elevii din învățământul profesional și tehnic care vor fi nevoiți să meargă la școală până la finalul lunii iulie.
 • Totodată, nu trebuie uitat că luna iulie este o perioadă în care pot fi temperaturi caniculare, ceea ce va avea grave repercusiuni asupra elevilor ce ar susține evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a în acel interval. De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul că temperaturile ridicate din luna iunie vor afecta și elevii care vor veni la cursuri.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a criticat dur deciziile anunțate marți de Sorin Cîmpeanu, acuzând atât decizia privind reprogramarea Evaluării Naționale în iulie, cât și prelungirea vacanței de primăvară, despre care spune că va provoca ”o ruptură în procesul educațional”.

Asociațiile de Părinți afirmă, într-un comunicat, că ”au aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social”.

La rândul său, Consiliul Elevilor a afirmat că „decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul".


Structura anului școlar în semestrul al doilea, așa cum arată înainte de modificări:
 • Cursuri - luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021
 • Vacanţă - vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021
 • Cursuri - luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021
 • Vacanţă - vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021
 • Cursuri - luni, 10 mai 2021 - vineri, 18 iunie 2021
CALENDARUL de desfășurare a Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2020-2021:
 • 7 - 11 iunie 2021 - Înscrierea la evaluarea națională
 • 22 iunie 2021 - Limba și literatura română, probă scrisă
 • 24 iunie 2021 - Matematică, probă scrisă
 • 25 iunie 2021 - Limba și literatura maternă, probă scrisă
 • 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) - Depunerea contestațiilor
 • 30 iunie – 4 iulie 2021 - Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
CALENDARUL examenului de Bacalaureat 2021:

Sesiunea iunie - iulie 2021
 • 31 mai - 4 iunie 2021 - Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 4 iunie 2021 - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 14-16 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
 • 16-17 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
 • 18-23 iunie 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
 • 23-25 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 28 iunie 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
 • 29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
 • 30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
 • 1 iulie 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
 • 5 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 - 18,00
 • 6 - 9 iulie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
 • 9 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale
Sesiunea august – septembrie 2021
 • 19 - 26 iulie 2021 - Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
 • 17 august 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
 • 18 august 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
 • 19 august 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
 • 23-24 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 25 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
 • 26 - 27 august 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
 • 30 - 31 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
 • 31 august 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 - 18,00)
 • 1- 3 septembrie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2021 - Afișarea rezultatelor finale


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

55587 vizualizari

 • -7 (23 voturi)    
  Grija sindicatelor (Joi, 25 martie 2021, 11:13)

  Luk [utilizator]

  Grija sindicatelor e sa-si ia profesorii banii, asta-i clar. Orele online sunt un rahat pe bat cu varza jalnica ce se numeste azi "corp profesoral". Nu stiu ce vrea "Consilul elevilor", nu-mi imaginez ca inteleg ei prin "ruptura in procesul educational". Adica pseudo-magaria cu online e buna, iar vacanta nu-i?
  Ce mi-e clar e ca nici profesorii nu vor sa munceasca, nici elevii. Probabil ca asa e natia asta: puturoasa si proasta.
  • +2 (8 voturi)    
   care e diferenta (Joi, 25 martie 2021, 11:47)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   dintre un copil care scrie dupa dictare la scoala,fizic si unul care scrie dupa dictare in fata calculatorului ?
   diferente dintre online si fizic sunt DOAR la materiile la care se fac experimente in laborator. experimente care oricum,sunt aproape...inexistente in invatamantul romanesc.
   • -1 (3 voturi)    
    Mistrelutz, daca nu intelegi diferenta asta... (Joi, 25 martie 2021, 15:12)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

    "care e diferenta dintre un copil care scrie dupa dictare la scoala,fizic si unul care scrie dupa dictare in fata calculatorului ?"
    ==========================
    Mistrelutz, daca nu intelegi diferenta asta...chiar e inutil sa incerce cineva sa-ti explice ceva. Ceva, orice!
    • +1 (3 voturi)    
     lol (Joi, 25 martie 2021, 16:28)

     Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     dictarea e aceeasi,viteza dictarii e aceeasi.
     intrebarea era retorica,in sensul ca de fapt nu este NICI O DIFERENTA .
   • 0 (0 voturi)    
    Scrisul dupa dictare (Joi, 25 martie 2021, 17:02)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

    Scrisul dupa dictare e oricum o tampenie, daca nu-i la clasele 1-4. Copiii trebuie sa mearga la scoala sau sa stea in vacanta. Ne-am prefacut destul ca facem scoala un an de zile.
    Erau deja 50% analfabeti functional, stai sa vezi ce-o sa iasa la testele PISA de anul asta si anul viitor :))
    • -1 (1 vot)    
     Scrisul dupa dictare inseamna "interactiune" umana (Joi, 25 martie 2021, 18:54)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Scrisul dupa dictare LA SCOALA inseamna "interactiune" umana, asta-i marea diferenta.

     Pe aici, nici macar masca NU se poarta, nu e recomandata pentru profesori in sala de clasa. De ce? Pentru ca, spre exemplu, pentru a invata corect pronuntia, copilul TREBUIE sa vada cum pronunta profesorul, nu numai sa auda...viceversa e valabila. Plus un milion de alte motive: interactiunea cu alti copii/invatarea comportamentului social, etc.

     Ma rog, lucrurile de mai sus NU sunt importante in Talibalia-Romania, acolo unde populatia voteaza impotriva propriei bunastari, pentru caluse si catuse.
     Apoi apare marea mirare ca, dupa 12 ani de scoala 70% sunt analfabeti functionali si psihopati sociali, care, la randul lor, or sa-si ia copiii la manifestatie pe post de scut uman.
     • +1 (1 vot)    
      Tot ce se face la scoala (Joi, 25 martie 2021, 22:35)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Tot ce se face la scoala e mai bun si mai mult decat online, aici suntem categoric de acord. Nu am inventat noi doi mersul la scoala, asa ca nu-i despre a pune la indoiala utilitatea socializarii si prezentei fizice. Rahaturile exclusiv sau majoritar online sunt bune pentru astia care n-au o viata decat pe internet si-si inchipuie ca toti ceilalti au sau ar putea avea una la fel.
  • +6 (10 voturi)    
   Mai bine online, decat vacanta! (Joi, 25 martie 2021, 11:56)

   Metec [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Macar se face scoala, cat de cat.

   Comentariul tau injurios la adresa natiei arata doua lucruri: fie nu esti român, fie ești un român cu o foarte proastă părere despre sine.
   • -3 (5 voturi)    
    Bine, dar pe fond are dreptate, nu? (Joi, 25 martie 2021, 15:21)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Metec

    Bine, dar pe fond are dreptate, nu?

    Testele internationale PISA pun in evidenta un analfabetism functional de 70% la absolventii a 12 clase...
    ...zilele trecute, un #rezist d'asta de-al vostru "cu 20 de ani de scoala" ma certa pentru infractiunea de a citi
    ...vezi calitatea comentariilor cu +, compara-le cu alea cu -...consulta un prieten, fa 50/50,
    ...si cand te intorci, comenteaza desteptaciunea natiei.
   • 0 (0 voturi)    
    Fara legatura cu realitatea (Joi, 25 martie 2021, 16:45)

    scoala_din_sac [utilizator] i-a raspuns lui Metec

    Dupa comentariul pe care l-ai facut, nu ai nicio legatura cu notiunea de parinte. Unde mai pui ca esti si ingust tare la minte. Scoala inseamna doar dictare? Dar liceele de arte? Liceele sportive?
    Stii ca orele online sunt mai scurte decat cele fizice si chiar si asa profesorii isi permit sa intarzie, insa materia de predat e aceeasi? Stii ce efect are minunatul online asupra elevilor de clasa pregatitoare sau clasa I? Ai auzit de nevoia omului de a socializa, de efectul pe care il are lipsa de socializare asupra moralului unui copil? Ai vazut copii desconsiderati, privati de dreptul la replica? Daca te intereseaza, iti explic eu, mama de trei odoare si fost angajat in sistemul de invatamant de stat, ca interesul cadrelor didactice nu se indreapta catre copiii, ci catre gradele si rapoartele si scrierile fara valoare care le aduc cash-ul in buzunar. Traiesti pe lumea asta, sau iti place sa bagi capul in nisip ca strutul si sa ramai la gandirea ta superficiala?
    Nu de alta dar oameni ca tine au un cuvant de spus in societatea asta "emerita" din Romania, unul ca tine poate face diferenta in niste decizii care imi pot afecta copiii si poate ai vrea sa te gandesti de doua ori inainte sa deschizi gura sau sa apesi tasta.
   • 0 (2 voturi)    
    Mda (Joi, 25 martie 2021, 17:05)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Metec

    Imi cer scuze natiei, nu-s decat 50% analfabeti functional, mai avem pana la 100%. NU se face nimic in online, e pierdere de vreme. E drept ca nici la scoala nu fac mare lucru, profesorii sunt mult prea slabi.
    Nu discutam despre mine aici, eventual nici despre tine, dar am putea discuta despre amandoi daca aia vrei. Astia suntem: o natie de putori ignorante.
  • -2 (8 voturi)    
   grija ta (Joi, 25 martie 2021, 12:35)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   este sa iei 75% stand acasa...A elevilor sa se planga..Doar profesorii sunt de vina. Mai rau, vad ca punctul lor de vedere nu conteaza, ca nu toti sunt membri de sindicat. Nimeni nu ii intreaba nimic. Nu cred ca in Anglia, Franta sau Germania se intampla asa ceva!! A ajuns sa fii profesor o rusine din cauza unora care gandesc ca tine, a tupeului adus la rang de virtute, a lipsei de cunostinte acoperita de zbierate!
   PS Nu sunt profesor, dar imi aduc aminte ca in copilarie aveam, si aveau si autoritatile, alt respect fata de profesori..pacat.
   • -1 (3 voturi)    
    Care profesori? (Joi, 25 martie 2021, 16:56)

    scoala_din_sac [utilizator] i-a raspuns lui aero

    Sa mai respecti...ce? A, da, profesori in adevaratul sens al cuvantului. Cu asta sunt de acord. Cu acei profesori care sunt oameni. Aceia care, atunci cand incheie orele au urmatoarea grija sa isi pregateasca materialele de curs pentru a doua zi. Al caror program nu se termina dupa incheierea orelor de curs.Acei minunati si rari oameni preocupati de educatie si instruire. Pe acestia sa-i intrebam ce parere si ce nevoi au. Doar ca realitatea din sistemul de invatamant actual este ca avem profesori indiferenti, slabi pregatiti, lipsiti total de interes fata de datoria lor didactica: sa instruiasca si sa formeze caractere.
    Ma vad in situatia de a nu putea sa-mi invat copilul sa-si respecte profesorul.Ce sa respecte? Jignirile? Pregatirea slaba? Comportamentul inadecvat? Asta ar insemna sa promovez non-cultura si proasta crestere.
 • -8 (30 voturi)    
  Lol (Joi, 25 martie 2021, 11:20)

  HP [utilizator]

  O varza completa au facut penelistii si useristii din pandemia asta inventata.

  O rata de deces de 0.004% raportata la nivelul populatiei a transformat o tara functionala intr-o ghena infecta scoasa direct din paginile lui 1984.

  2 metri distanta, 4 metri distanta, masti cu valva, ivermectina, hidroclorochina, sosoaca, daci liberi, arhiblog, usr, ciolos, bode, arahat, tataru, zoso.

  Toti dementii progresisti si toti ceilalti dementi antivaccinisti si-au scuipat ineptiile pe unde au apucat.

  Aveau de facut o singura chestie, cu totii, sa astepte vaccinurile si sa ii oblige pe cei din grupele de risc sa se intepe.

  Atat. Fara restrictii, fara masti, fara tampenii.

  Cine se simtea amenintat, sa fi stat in casa cu zece masti pe cap.

  Vai de capul vostru.
  • +2 (10 voturi)    
   In principiu corect dar cam gresite cifrele tale (Joi, 25 martie 2021, 12:20)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Deci corectez:
   22.000 morti / 18.000.000 populatia =
   0.0012222222222222

   Adica un procent de 0.12% din populatie a decedat in cauza COVID19 pana acum. Deci in realiate e mai mult decat ciferele tale.

   In final o sa fie cam 0.3% vreo 50.000 oricat se tot dau guvernantii astia peste cap.

   Dar tot nu merita sacrificiul asta ... economic, social, educational si ecologic.

   Nu le-a pasat la guvernanti de zeci de ani cum scade populatia romaniei cu multe procente serioase, adica de la 24M am ajuns cam la 18M in 30 de ani de la revolutie. Adica un procent total de 25% in 30 de ani.

   Adica un procent de 0.8333% repartizat pe fiecare an in astia 30.
   Reprezentat de populatia emigrata si lipsa de incurajare a natalitatii.
   Si acum se dau cu totii peste cap pentru 0.3% intr-un an de zile. Care se va opri ca orice pandemie cand au terminat toti sa se imbolnaveasca.

   In fine logica spune ca e o urzeala ciudata aici, prea multe interese financiare uriase care imping inainte nebunia asta.
   • -2 (6 voturi)    
    in principiu gresit, dar cam gresite cifrele (Joi, 25 martie 2021, 14:52)

    TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

    In primul rand, sa compari decesele cu emigratia sau deficitul de natalitate mi se pare de un extrem prost gust, dar asta este, hai sa trecem la cifre.

    Excesul de mortalitate de la inceputul pandemiei pana la 1 februarie, in comparatie cu mortalitatea din aceeasi perioada cu un an inainte, este deja de 48.259 decese in Romania.

    Pentru 1 februarie - 25 martie 2021 nu avem inca datele INS, avem doar cifrele oficiale privind decesle COVID, care ar trebui inmultite macar cu doi, avand in vedere ca am subestimat constant decesele cauzate de COVID de 2-3 ori. Media anterioara e de 2,63 ori subestimare, oficial au fost 4.177 decese in februarie si martie. Ar rezulta o estimare de inca 10.986 decese in februarie si martie.

    48.259 + 10.986 = 59.245 decese de la inceputul pandemiei.

    Populatia rezidenta in Romania este 19.328.838 milioane. De unde rezulta ca am ajuns deja la acel 0,3% de care vorbeai. Singura parte relativ pozitiva e ca probabil subestimam masiv si cazurile, nu doar decesele, deci e posibil sa ajungem mai repede la un prag teoretic de imunitate de grup.

    Dar chestia cu opritul cand s-au infectati toti e foarte discutabila, avand in vedere ca mereu apar noi variante la care cei infectati anterior manifesta imunitate redusa. De exemplu Brazilia are iar record dupa record la decese, inclusiv in zonele in care se estima ca au ajuns la pragul de imunitate deja.

    In ceea ce priveste sacrificiul "ecologic", planeta s-a simtit mult mai bine anul trecut cand nu prea mai circula nicio masina din cauza lockdown-ului.

    Iar in ceea ce priveste sacrificiul educational si economic, cu aproape 60.000 decese ale bunicilor, scurtandu-le acesora viata in medie cu aproximativ 10 ani, crezi ca este bine pentru educatia copiilor, avand in vedere ca acum vor trebui sa compenseze parintii lipsa bunicilor, care de multe ori ajutau parintii cu copii?

    Singurul lucru cu care pot sa fiu de acord partial e sacrificiul social. Tragand linie si adunand, merita. Si nu e nicio "urzeala".
    • +1 (1 vot)    
     Am citit (Joi, 25 martie 2021, 22:46)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

     Am citit primele doua paragrafe, in al treilea ai inceput cu "din burta" (ar trebui inmultite cu doi). De ce nu cu trei? De ce nu cu patru? Ce e magic in "doi"? Daca vrei sa contrazici pe cineva si vrei sa aduci cifre in discutie, atunci e bine sa nu incerci sa imaginezi valori pentru ca n-o sa te mai ia nimeni in serios. Ma rog, nimeni dintre cei pe care vrei tu sa-i impresionezi, ceilalti oricum te cred.
     Ramane cum am stabilit.
    • 0 (0 voturi)    
     Hmmm (Luni, 29 martie 2021, 19:40)

     mmagic [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

     Sa compari decesele de covid, cu emigratia nu mi se pare de prost gust. Ambele sunt fenomene care au diminuat si diminueaza in continuare populatie romanie. Ceea ce e grav.

     Emigratia romanilor si scadere natalitatii mi se pare ca este tratata complet neserios de autoritati de mai bine de 30 de ani.

     Nu putine sunt anunturile din media care indeamna medicii si lucratorii romani sa plece in strainate. Eu astea le-as interzice complet. Ar trebuie sa fie ilegale, eu le vad ca un atac la natiunea noastra.

     Natalitatea trebuie incurajata prin ajutor nu doar financiar al mamicilor care trebuie crescut ci si prin crearea de gradinite suplimentare care sa asigure 100% locuri pentru copii, ceea ce este acum e ca circa 25% din copii mai gasesc locuri.
     -----------------------------
     Dupa aia sincer numarul decese COVID inmulti t de tine cu 2,3,4 nu il inteleg. Mi se pare din cate aud in presa ca de fapt medici au preferat sa treaca decesele de alt tip ca fiind decese covid!

     Cred ca excesul de mortaliate nu este cauzat direct de covid, ci indirect cauzat de covid pentru ca pacientul roman nu mai merge la medic si lipsa unui tratament al unei boli grave preexistente cred ca a cauzat decesul. Stiind cate grozavi se intampla acum in spitale, nimeni nu mai vrea sa se trateze.

     Nu am cifre dar cred ca romanii se duc acum cu mult mai putin la spitale fata de inainte de criza covid.

     Legat de poluare explica unde se duc toate milioanele de masti, sterilizante, flacoan si echipamente de protectie ? Vrei sa spui ca sunt reciclate? Sau ca sunt biodegradabile? Poate 1% or fii reciclate ... nu zic, dar restul au umplut sigur gropile de gunoi.

     Partea buna e ca nu mai polueaza atat turismul si industria de transporturi internationale, avioane, vapoare, hoteluri au fost afecate puternic, si sincer ... ma bucur mult din cauza asta. Ma face sa zic ca e bun si covid-ul la ceva.

     Nu stiu de unde acum populatia romaniei a ajuns la 19M, din cauza emigratiei, daca au mai ramas 17-18M din auzite.
  • -2 (6 voturi)    
   doamne fereste , ce specimen esti (Joi, 25 martie 2021, 12:36)

   MhT [utilizator] i-a raspuns lui HP

   .
 • 0 (14 voturi)    
  "datorită efortului cadrelor didactice" (Joi, 25 martie 2021, 11:25)

  mircea112 [utilizator]

  Asta imi place maxim!
 • 0 (6 voturi)    
  in final, decizia corecta (Joi, 25 martie 2021, 11:42)

  DorinDor [utilizator]

  dupa multa abrambureala, decizia de bun simt
  • +7 (9 voturi)    
   Tembelism romanesc in stare pura (Joi, 25 martie 2021, 13:22)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   Intrebarea logica : de ce nu se poate face scoala online cu toti copiii in perioada aia ?
   • +1 (5 voturi)    
    pentru ca 75% (Joi, 25 martie 2021, 14:45)

    Remarque [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Motivul este fentarea ordonantei care prevede ca unui parinte de copil cu varsta de pana in 12 ani i se acorda zile libere cu plata a de 75% din salariu pe perioada in care se face scoala online. Retineti, nu se aplica pe perioada vacantelor.
    Acesta este de altfel motivul pentru care cursurile semestrului II au fost reluate pe 8 februarie, cu precizarea expresa ca elevii de scoala primara (sau mai clar pana in 12 ani) vor merge la scoala indiferent de scenariu, chiar si in rosu.

    In plus, artizanul acestei "solutii" este Johannis, cimpeanu fiind doar un executant ce se tine de scaun.
 • +5 (9 voturi)    
  Scoli inchise, "terase" deschise... (Joi, 25 martie 2021, 11:44)

  moje [utilizator]

  Ma intreb care este logica din spatele acestei decizii? Oricum majoritatea elevilor participau la ore on-line? Dupa ce ca si asa abia fac ceva scoala, care este sensul acestei pauze in mijlocul semestrului? Ce rezolva ea? Reluam tot on-line peste 1 luna? Pai intr-o luna de vacanta uita amaratii si bruma de informatie pe care au reusit sa o acumuleze pana acum... De ce sa nu ramana macar in on-line in continuare? E bine ca inchidem scolile, insa retaurantele sunt in continuare deschise prin asa-zisele "terase exterioare" care de fapt functioneaza in acelasi regim ca si la interior si care seara sunt pline ochi...
 • +1 (7 voturi)    
  haha in traducere libera (Joi, 25 martie 2021, 11:52)

  clam [utilizator]

  o saptamana in plus de vacanta pentru profesori, care, datorita eforturilor lor supraomenesti, pot incheia medii si parcurge materia fara sa fie totusi nevoie sa recupereze efectiv orele. hahaha. adicatelea cum? dilata timpul? deci asta era grija lui domn ministru, de fapt, pt cine nu s-a prins. un mic bonus l concediu pt "dascali", ca si asa copiii au invatat de s-au rupt anul asta.
  • 0 (2 voturi)    
   citeste mai bine (Joi, 25 martie 2021, 13:39)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui clam

   Intre cele 2 sabatori religioase elevii din clasele a 8-a si a 12-a fac ore on-line - deci profesorii merg la scoala - chiar daca pentru mai putine ore..
   In vacanta de pastele ortodox, profesorii merg la scoala - ca au vacanta doar clasele terminale..On-line sau nu, sunt ore..Doar de pastele catolic au si profesorii vacanta - au ajuns toti catolici! De pastele ortodox nu mai au vacanta - deci au mai putine zile libere fata de programa initiala!
   • 0 (2 voturi)    
    majoritatea profesorilor predau online de acasa (Joi, 25 martie 2021, 14:54)

    clam [utilizator] i-a raspuns lui aero

    iar elevii din anii terminali nici nu vor intra la ore, ca au de invatat pt examene. asa ca hai sa fim seriosi... e vacanta pt toata lumea.
 • +2 (6 voturi)    
  Iar profesorii vor fi in activitate cate 1-2 ore (Joi, 25 martie 2021, 11:59)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  In fiecare zi profesorii vor face ore online doar cu clasele terminale ???

  E de tot rasul !

  Celelalte clase ce au, de stau in vacanta si nu fac ore online ???

  Profesorii cum vor fi platiti ? La norma intreaga, sau la plata cu ora pentru cele doua saptamani ?

  Nu credeam ca poate fi ministru la Educatie cineva mai alunecos si mai incompetent decat Anisie...
  • +1 (1 vot)    
   Iar profesorii vor fi in activitate cate 1-2 ore (Joi, 25 martie 2021, 16:24)

   A.Mugler [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Bineinteles ca vor fi platiti cu norma intreaga - si ei fac parte din categoria Bugetari bine platiti !
   Era foarte logic sa faca ore online toti copii, asa cum fac de 1 an incoace - adica anul trecut cand a inceput starea de urgenta si nu erai pregatit pentru online ai cerut asta, iar acum cand esti pregatit de online, ii trimiti in vacanta. Asta ca sa nu platesti concediile de supraveghere copil, la care oricum deja AJOFM are restante catre angajatori.
   Astfel parintii sunt fortati sa isi ia concedii de odihna sau medicale (platite de angajator eventual), ca sa stea cu ei acasa.
   Este aberant sa iti modifici afirmatiile de 3-4 ori in 48 de ore.
   Maine cu c gaselnita mai vine Dl Ministru ?
 • +9 (9 voturi)    
  ... (Joi, 25 martie 2021, 12:15)

  tirolez [utilizator]

  Si ceilalti de ce nu pot face ore online? A, sa nu le dea bani parintilor, ca astia de a 8-a si a 12-a nu intra in categoria respectiva. Acum se vede cat il doare de educatia copiilor, gargaraaaaa.
  Ar fi fost si mai penibil sa zica fac ore doar cei care au peste 12 ani(limita de varsta pana la care isi pot lua parintii liber).
 • +2 (4 voturi)    
  Vacanta (Joi, 25 martie 2021, 12:16)

  Hatakeer [utilizator]

  Mi se pare foarte bine sa ne incarcati cu materii si teme in loc sa ne lasati sa ne pregatim pentru bacalaureat. Mi se pare cea mai proasta idee de pana acum.
 • +1 (5 voturi)    
  Hai ca a venit pandemia peste noi sapt asta (Joi, 25 martie 2021, 12:40)

  Cuochii-n4 [utilizator]

  si dl ministru a avut nevoie de timp sa decida ce sa faca cu scoala. Inteleg ca pt cls 5-a si a 11-a, copiii chiulesc de la scoala 3 sapt (din 12 in 30 apr), dar cica mai recupereaza o sapt (ultima de scoala - ha ha ha). Am o intrebare - profesorii din sistemul de stat vor fi, DIN NOU, platiti ca sa nu faca nimic? Ca doar asta s-a intamplat cateva luni anul trecut pe vremea asta, pana s-au dezmeticit sa puna mana pe calculatoare.
 • +2 (6 voturi)    
  Ne’ati mintit (Joi, 25 martie 2021, 12:50)

  Socrate2021 [utilizator]

  Malluri deschise, scoli inchise. Intr’o lume normala ar trebui sa fiti judecati pentru tradare si terorism de stat.
 • +3 (5 voturi)    
  Macar am scapat de sistemul hibrid (Joi, 25 martie 2021, 12:51)

  denis_en [utilizator]

  Dintre toate "inventiile" din aceasta perioad de pandemie, cea mai proasta este cea cu sistemul hibrid.
  Daca in online macar pot sa il auda pe profesor, iar profesorul poate sa comunice cu ei, in hibrid este o incercare inutila de a se intelege.
  Ce minte bolnava si-a imaginat ca o tableta pusa pe masa poate sa faciliteze in vreun fel procesul de invatare?
  Cei de acasa nu pot sa vada ce este scris pe tabla, doar daca sta un coleg din clasa si muta intr-una tableta sa se vada ambele table.
  In plus, nu se aude ce spune profesorul din cauza zgomotului din clasa si de afara (ca trebuie sa tina fereastra deschisa, sa se aeriseasca in continuu).
  O bataie de joc si timp pierdut pentru elevii de clsa a 8a.
 • +4 (6 voturi)    
  cata rasuceala... (Joi, 25 martie 2021, 13:00)

  Boa [utilizator]

  Avem o guvernare isterica, n-ai sa vezi nicaieri atata indecizie si reveniri asupra unor decizii in doar cateva zile.
  Au reusit sa duca in derizoriu si sa enerveze toata lumea cu masurile de carantina pe care le-au introdus fara sa le si urmareasca si le-au relaxat nepermis de mult exact cand toti se pregateau de un nou val.
  Nu au pic de corenta si responsabilitate.
 • +5 (5 voturi)    
  sunt tari care au privilegiat scolile deschise... (Joi, 25 martie 2021, 13:51)

  demaGOGU [utilizator]

  ...in dauna mall-urilor, teraselor, restaurantelor, partiilor, etc


  chestiune de preferinte si alegeri colective, in fond.
 • +5 (5 voturi)    
  miscari minore, probleme majore (Joi, 25 martie 2021, 13:53)

  muvis [utilizator]

  Cand micsorati nr de elevi in clase? Nu trebuie neaparat un nr. direct proportional de profesori cu nr. de clase suplimentare, dar profesorii trebuie platiti, nu ca acum, nu ii platiti, nici ei nu evalueaza, nu consolideaza, nu cresc elevi, gandire... Deci cand?
  Cand veti avea contracte pe durata limitata pentru cadrele didactice?
  Cand veti evalua cadrele didactice?
  Cand vom avea manageri de scoli, asa incat sa creasca calitatea educatiei?
  Cand veti permite scolilor sa isi aleaga manuale fara aberatii?
 • +7 (7 voturi)    
  Persista o oarecare confuzie (Joi, 25 martie 2021, 14:01)

  VOX. [utilizator]

  Totusi, cat timp vacanta de vara nu se ia de Craciun, e inca OK.
 • +3 (3 voturi)    
  grija minstrului (Joi, 25 martie 2021, 14:57)

  sorin3 [utilizator]

  Deci grija nu e legata de cazurile de imbolnavire ci de banii pe care ar trebui sa ii primeasca parintii copiilor care fac scoala online.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by