UPDATE Cîmpeanu: Școlile se vor închide numai în localitățile carantinate / Simularea la BAC 2021 are loc miercuri în Capitală

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 23 martie 2021, 12:21 Actualitate | Educatie


Sorin Cimpeanu
Foto: Captura video
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a trimis o adresă ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, în care îi solicită modificarea ordinului comun privind regulile funcționării școlilor cu prezență fizică, așa încât școlile să se închidă și să treacă la învățământ online doar atunci când localitățile respective sunt în carantină, nu atunci când indicele ratei de infectare atinge pragul de 6 la mia de locuitori.

UPDATE Cei doi miniștri au căzut de acord asupra propunerii, școlile se vor închide complet doar în cazul carantinării.

Am stabilit cu Ministerul Sănătății să modificăm ordinul în asa fel încât elevii vor merge la școală până la instituirea carantinei. Va fi modificat ordinul cu sintagma „școlile trec online la instituirea carantinei”,” a declarat Cîmpeanu după întâlnirea cu Voiculescu.
 • Ministrul a anunțat că se va organiza în continuare, și miercuri, simularea la Bacalaureat în Capitală, deși o decizie oficială privind carantinarea nu a fost luată. Premierul Florin Cîțu a declarat că o carantină totală în București nu este o opțiune.

”Vă adresăm rugămintea de a analiza cu celeritate prezenta propunere a Ministerului Educației de modificare a Ordinului nr. 3235/93/2021 (...) astfel încât școlile să treacă în sistem on line numai în situația în care la nivelul localității este declarată starea de carantină”, se arată în adresa trimisă de Cîmpeanu.

Mai jos, adresa trimisă marți:

Solicitarea vine în contextul în care Capitala a trecut marți de pragul de 6 la mie, având rata de infectare de 6,22. Potrivit ordinului comun, școlile și grădinițele din Capitală ar urma să se închidă și să se treacă la învățământ online.

De asemenea, în București nu ar mai putea fi organizate simulările la Bacalaureat, care au început luni în majoritatea liceelor din țară. Luni ar urma să înceapă simularea la Evalurea Națională.


O decizie privind carantinarea în București urmează să fie luată în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență București (CMBSU).

Pe 6 martie, ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.459/280/06.03.2021 privind măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost modificat, astfel:

 • Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, excepția fiind depășirea pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
 • În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:
 • toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
 • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.
 • În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, iar activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.
 • Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a următoarelor activități:
 • - simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
 • - evaluările naționale;
 • - orele remediale pentru toate clasele.

Criteriile pentru declanșarea analizei în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:
 • trend crescător pentru 14 zile
 • rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
 • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
 • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
 • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
 • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
 • gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
 • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu
Ministerul Sănătății ar urma să anunțe marți noi criterii pentru instituirea carantinei într-o localitate.

Decizia de carantinare a unei localități se va lua pe baza a șase indicatori, precum evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, luni, la finalul unei ședințe în care s-a discutat despre modificarea criteriilor pentru instituirea carantinei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9139 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  a ajuns politrucul plagiator (Marţi, 23 martie 2021, 12:30)

  DiDiRo [utilizator]

  si expert in virusologie?
 • +8 (16 voturi)    
  ... (Marţi, 23 martie 2021, 12:31)

  tirolez [utilizator]

  asta chiar e nebun.
  • +3 (3 voturi)    
   Dar daca nu s-ar prezenta elevii la simulare ? (Marţi, 23 martie 2021, 13:53)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Le ia boii de la bicicleta, sau ii exmatriculeaza ?

   E timpul sa se exprime si cei in cauza, elevii si parintii.

   Mergem la scoala cu orice pret, chiar cu pretul vietii ???
 • +5 (5 voturi)    
  lol (Marţi, 23 martie 2021, 12:32)

  abisala [utilizator]

  Incepem sa fim pe scut. Sa vedem cine cara scutul.
 • +12 (18 voturi)    
  Omul e paralel cu realitatea (Marţi, 23 martie 2021, 12:32)

  EuConstat [utilizator]

  Deci incredibil. De cand s-au deschis scolile infectarile au luat-o razna si asta o tine pe a lui....
 • +3 (13 voturi)    
  hehe (Marţi, 23 martie 2021, 12:33)

  Mircea1978 [utilizator]

  ce show frate! ce show!
  Paine si circ cu trupa PNL-USR, iar intre-timp UDMR taie padurile
 • +9 (19 voturi)    
  Daca aveau si HORECA un lider ca Campeanu! (Marţi, 23 martie 2021, 12:36)

  mircea112 [utilizator]

  Ministerul educatiei la un an de la pandemie este prastie asta spune domnu' Campeanu.

  Nu sunt in stare sa faca nimic online! Ministerul educatiei si tehnologia informatiei baba si mitraliera!

  Cand va fi Bucurestiul in carantina va cere ca scolile sa nu se inchida decat la indice 10 si tot asa!
 • +13 (19 voturi)    
  Milog! (Marţi, 23 martie 2021, 12:43)

  Metec [utilizator]

  Obraznicia acestui personaj atinge cote patologice. Dupa ce a insistat, in lipsa oricaror predictii stiintifice, pe deschiderea imediata a scolilor; dupa ce a mentinut clasele terminale in scenariul rosu, acum ingroasa si mai tare obrazul si cere sa nu se mai inchida scolile, decat in carantina! In paralel, pentru ca e un personaj politic influent, insista sa nu se carantineze Bucurestiul. O calamitate pentru Romania!
  Imi aminteste de cersetorii aia obraznici: da-mi, nene, o paine! Da-mi si o tigara! Dar bani nu ai?!
 • +4 (6 voturi)    
  criminal (Marţi, 23 martie 2021, 12:49)

  lp [utilizator]

  incapatanarea de a tine scolile deschise a contribuit in mare masura la cresterea numarului celor infectati. Ministrul pare ca e sustinator al vraciului grosanu si al celei care se "lupta" cu masca.... Un exemplu perfect de semi-doct care stie el mai bine
 • +3 (5 voturi)    
  Omul e vaccinat (Marţi, 23 martie 2021, 13:17)

  raz_ [utilizator]

  Deci n-are nici o treaba. Fraierii sa-si duca copii la scoala.Stie ca n-o sa raspunda pentru eventualele victime.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 23 martie 2021, 13:18)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Cand nu ne mai convine legea, schimbam legea!!!
  Asta e Romania zilelor noastre ....

  Nu respectam nici o lege, nici macar aia facuta tot de ei!

  Nu inteleg de ce mai pun indici sau factori, ca pot fi
  modificati la orice ce moment dupa cum ii se falfaie
  unuia sau altuia. Las-o asa in haos, ne-am lamurit
  si cu astia! Ce mie PSD, ce mie PNL-USR!
 • +5 (7 voturi)    
  prost e asta (Marţi, 23 martie 2021, 13:27)

  Hans Metter [utilizator]

  In clasa copilului 3 cazuri de covid. Adus de acasa la scoala si apoi imprasitati si dus inapoi acasa la familii. Doar unul a fost declarat, ceilalti 2 au venit la scoala asa pt ca parintilor nu li s-a parut imprortant sa anunte. Rezultatul momentan mai multe familii infectate si un parinte in stare grava
 • +2 (4 voturi)    
  . (Marţi, 23 martie 2021, 13:38)

  zigzag [utilizator]

  Bai, daca facea PSD-ul porcariile astea ma si asteptam si ii injuram in consecinta. Dar si astia sunt la fel. Cum sa schimbi ordonanta ca sa nu inchizi scolile? Cum schimbi legea, dupa ce se intampla situatia, ca nu-ti convine tie, dupa ce tot tu ai propus-o? Si eu am fost pe pandemie sa votez USR-ul ca sa scapam de PSD si astia fac fix la fel, schimba legile din mers. Mai voteaza dracu'.
 • +3 (5 voturi)    
  Nu e de ajuns (Marţi, 23 martie 2021, 13:54)

  ACP [utilizator]

  ca avem zi se zi recorduri pe ATI, tot mai multi tineri sunt internati in stari grave si avem exemple cum un copil de scoala a infectat 9 adulti. Pe de alta parte tari ca Franta unde scolile au fost deschise au realizat ca ar fi salvat 20.000 de vieti daca le inchideau. Omul nu doar ca e criminal de prost, este si persistent. Crede ca va castiga capital politic cum credeau politicienii din primul razboi mondial ordonand atacuri sinucigase cu zeci de mii de victime pe zi ca sa se laude cu cativa zeci de metri castigati pe linia frontului.
 • +3 (3 voturi)    
  Propunere (Marţi, 23 martie 2021, 14:45)

  NeaCostica [utilizator]

  Mai bune facea un ordin de genul "Scolile se inchid la o incidenta de 2000 la mie"
 • -2 (4 voturi)    
  Foarte bine (Marţi, 23 martie 2021, 15:43)

  sdafasfasf [utilizator]

  Pastrati scolile deschise !
  Copiii sunt putin afectati de acest virus si ei au dreptul la o educatie corespunzatoare. Adultii sa se vaccineze si sa se protejeze. Dupa un an de zile ar trebui sa stie cum.
  • +1 (1 vot)    
   Dupa un an se stie cum stam (Marţi, 23 martie 2021, 16:27)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui sdafasfasf

   Trebuie sa strangem din dinti inca 2-3 luni pentru a limita raspandirea bolii si blocarea totala a sectiilor ATI.

   Chiar nu ne putem permite prea multe acum, cand avem incidenta de 7-8-12 la mie in multe localitati din tara. Avem record de oameni in ATI si azi au murit 170 de oameni.

   Chiar nu avem ce face, ar trebui sa trecem la invatamant online, mai ales ca vine o luna foarte potrivita pentru asta - din 2 aprilie si pana pe 10 mai sunt doua saptamani de vacabta si una de scoala altfel.

   Vaccinul nu ne poate proteja acum, pentru ca nu avem doze suficiente. Nu cred ca putem trece de 1-1,5 milioane de oameni vaccinati pe luna, ceea ce e foarte putin. De abia din septembrie-octombrie incolo va fi mai bine, si asa DOAR daca vor sa se vaccineze 10 milioane de oameni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by