Decizia de carantinare a unei localități se va lua în baza a 6 indicatori. Andreea Moldovan: Lockdown și carantina, termeni prea duri

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 22 martie 2021, 18:39 Actualitate | Coronavirus


Carantina
Foto: Inquam Photos via Digi24.ro
Decizia de carantinare a unei localități se va lua pe baza a șase indicatori, precum evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, la finalul unei ședințe în care s-a discutat despre modificarea criteriilor pentru instituirea carantinei. Ea a mai spus că în continuare sunt județe în care se fac foarte puține teste pentru COVID, iar acolo nu știi exact ce se întâmplă. Întrebată dacă ar putea fi introdusă obligația pentru o localitate de a face un anumit număr de teste, Andreea Moldovan a spus "ar fi extrem de important".

Secretarul de stat a făcut aceste declarații la finalul unei ședințe de la Ministerul Sănătății la care au luat parte experți în sănătate publică, în care s-a discutat despre schimbarea criteriilor pentru instituirea carantinei într-o localitate.

Andreea Moldovan a afirmat că decizia de carantinare va fi luată în baza a 6 indicatori și vor fi făcute simulări, iar marți va exista o concluzie.

Întrebată despre ce indicatori este vorba, ea a enumerat evoluția numărului de cazuri, rata de incidență și capacitatea de testare, precizând că este vorba despre indicatori tehnici.

"Dorim să avem o testare mai mare tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în țară. Se fac teste RT-PCR, capacitatea de testare este mai mare decât cererea. Avem teste antigen rapide care sunt disponibile și care pot fi folosite și, cu toate acestea, oamenii se testează destul de puțin și evită de multe ori să își facă acest test", a afirmat Moldovan.

Întrebată dacă ar putea fi introdusă obligația pentru o localitate de a face un anumit număr de teste, Andreea Moldovan a răspus: "Ar fi extrem de important. În aceste județe cu testare redusă, cu 10-20-100 de teste, nu știi ce se întâmplă".

Moldovan a promis un acces mai ușor la testarea pentru COVID, spunând că speră ca în această săptămână să fie emis un nou ordin în acest sens.

Ea a vorbit și despre calculul ratei de indidență, la 14 zile care, de asemenea, va fi schimbat. Rata de infectare la mia de locuitori se calculează acum pe un interval în care există teste care nu sunt raportate în timp util și teste care nu sunt alocate pentru că este nevoie de anchete epidemiologice, astfel că acum există diferențe în calculul ratei de incidență, a explicat medicul.

Întrebată despre varianta introducerii carantinei sau a unui lockdown în Capitală în perioada de week-end, Moldovan nu a dat un răspuns concret: "Rămâne de discutat (...) Carantina e un cuvânt greu, care ne este greu de suportat și nu ni-l dorim. Dacă ar fi să fie respectată carantina, ar însemna ca toată lumea să stea acasa, cum a fost în starea de urgență. Lockdown e un cuvânt prea dur. Nu îl dorim nici unul dintre noi (...) Dar e o situație care ne îngrijorează (...), un număr mare de pacienți la ATI, un număr mare de pacienți tineri cu forme medii de boală, un profil epidemiologic diferit față de valurile 1 și 2".

Criteriile pentru declanșarea analizei în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:
 • trend crescător pentru 14 zile
 • rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
 • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
 • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
 • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
 • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
 • gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
 • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu
Sunt prevăzute și criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare zonală:
 • existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă
 • existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale
 • existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației
 • dacă localitatea este traversată de un drum județean/național
 • dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu
 • în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical
Cine ia decizia de instituire a carantinei:
 • INSP evaluează propunerea Direcției Sanitare Publice județene și, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
 • Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.
 • Propunerea de ridicare a carantinei zonale se va face pe baza analizei DSP, la 14 zile de la instituirea măsurii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16524 vizualizari

 • +12 (24 voturi)    
  ... (Luni, 22 martie 2021, 18:54)

  tirolez [utilizator]

  Nu e suficiente cerere pentru teste?
  Dna asta stie ca in Buzau e un singur aparat PCR si ca pentru a fi testati oamenii din rural (deal, munte) sunt dusi cu ambulanta la Buzau? Dar nu ii duce nimeni daca au tusit de 2 ori sau au o stare febrila moderata. In situatia in care totusi ii duc , nu au decat sa se intoarca singuri acasa (pentru cazurile medii) , cu microbuzul, trenul etc. Asa ca lumea zace acasa decat sa treaca prin asa ceva. Si pe urma ne miram ca e plin de cazuri gravissime.
  Ciolacu are vreo parere? E mandru? Ca la biserica l-am vazut ca abia astepta sa mearga si e dispus sa se desparta si de o parte din cashul din buzunar.
  • -6 (14 voturi)    
   teste (Luni, 22 martie 2021, 20:26)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Esti sigur ca-i vorba de Ciolacu? Nu cumva de Iliescu?
   • -1 (1 vot)    
    La Buzau Ciolacu e jupanu' (Marţi, 23 martie 2021, 8:23)

    bcsb [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Omul se referea la faptul ca Buzaul e mosia lui Ciolacu, bineinteles, lasata mostenire de Iliescu :))
    • +1 (1 vot)    
     Mosia Buzau (Marţi, 23 martie 2021, 10:45)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

     Asta cu "mosia" e din acte sau din lozinci?
 • +22 (38 voturi)    
  Diktatura "medicala" in toata splendoarea sa (Luni, 22 martie 2021, 19:00)

  marc.andre [utilizator]

  Argumente arbitrare, indicatori inventati "pe genunchi", decizii fara baza stiintifica. Un simulacru, in loc de abordare responsabila, serioasa. Pacat. Inca un exemplu de "ASA NU".
  • -13 (21 voturi)    
   Dar de unde stii tu.... (Luni, 22 martie 2021, 20:03)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   ...ca sunt arbitrare argumentele ? Ori ca deciziile nu au baza stiintifica ? Tu nu esti nici medic si nici specialist in sanatate publica. Esti un neica-nimeni-dă-pă-net.

   Ada ca vezi-ti lungul nasului !
   • +11 (13 voturi)    
    Mama Omida (Luni, 22 martie 2021, 21:37)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

    Dar matale de unde stii ce tocmai ai scris? Esti cumva Mama Omida si nu stiu eu? :))) Glumesc.

    Uite o chestiune: unii chiar au murit DE covid fara alte boli iar foarte multi au murit de alte boli dar si CU covid...de ce "autoritatile" pun in aceeasi oala ambele cazuri respectiv in cea DE covid?

    Nu sunt viciate oare aceste calcule si doar se merge pe forma "sratistica" impusa de la UE?
   • +7 (11 voturi)    
    Tu nu ai cum sa stii, la cum scrii.... (Luni, 22 martie 2021, 22:13)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

    Asa ca....poate mai revizuiesti topica frazei si semnele de punctuatie, domisorule, ca se vede ca ai cam chiulit sau bauta cerneala la scoala!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Râde ciob de oală spartă (Marţi, 23 martie 2021, 9:48)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     Mai zi-ne Parzivall, se pare că știi foarte multe despre "bauta cerneala la scoala!!!" și despre scrisul de fraze cu cât mai mulți "că".
 • +20 (28 voturi)    
  Puscaria perpetua e un termen prea dur (Luni, 22 martie 2021, 19:05)

  xolv [utilizator]

  e doar "noua realitate" in JOcurile Foamei!
 • +20 (32 voturi)    
  Negocieri (Luni, 22 martie 2021, 19:11)

  Mazeta [utilizator]

  Acestea sunt criteriile noastre științifice, imuabile, excepționale și, dacă nu convin partenerilor de coaliție, nu-i nimic, facem altele.
  • +6 (16 voturi)    
   Mazeto, (Luni, 22 martie 2021, 22:33)

   lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Pe dumneata, nenicule, te iubesc de pe vremea cand il blagosloveai pe Boc, Basescu si restul mafiei orange, in nepasarea urei deversate de trolli lu' madame Udrea.
   Chapeau, ai ramas acelasi comentator lucid, avizat, ironic, atasant.
   • -4 (4 voturi)    
    hehe (Marţi, 23 martie 2021, 6:55)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

    Bre postacilor rosii, luati-va o camera, nu poluati cu prostii pe aici
 • +23 (29 voturi)    
  Cuvintele prea dure ... (Luni, 22 martie 2021, 19:17)

  Algo [utilizator]

  Cine vrea sa-ti indulceasca termenii "prea duri" cauta sa-ti vanda ceva.

  "capacitatea de testare este mai mare decât cererea"
  Secretarul de Stat spune clar ca vrea sa creeze cerere.
  De asemenea sustine obligativitatea unui numar alocat de teste la nivel de localitate. Ca sa fie cererea stabila, predictibila, ordonata, nu asa la intamplare, cine cum vrea si cand vrea.

  "oamenii se testează destul de puțin și evită de multe ori să își facă acest test"
  Oare de ce? Aveti cea mai vaga dovada despre ce anume testeaza testul respectiv ?

  Unde putem citi despre testele de calitate periodice a acestor teste efectuate de catre reprezentanti autorizati ai Statului, colegii vostrii? Exista?
  Au colegii vostrii cu ce sa efectueze aceste teste? Respectiv au disponibil in laborator virusul ? Sau merge orice virus ? Sau nici nu conteaza ?

  Intelegeti, sau macar v-ati gandit o clipa, ca testele acestea prezinta vulnerabilitati de securitate si pot fi atacabile aproape la fiecare etapa de la productie la livrare si utilizare ?
 • +10 (16 voturi)    
  Putin (Luni, 22 martie 2021, 19:30)

  31415 [utilizator]

  Putin, foarte putin 6 criterii. Ar trebui minim 100 !
 • +11 (17 voturi)    
  termeni (Luni, 22 martie 2021, 20:20)

  atc [utilizator]

  "Carantina e un cuvânt greu, care ne este greu de suportat și nu ni-l dorim...... Lockdown e un cuvânt prea dur." Pai, sa le zicem "Alba ca Zapada" si...." Bucle Aurii".Poate le-om suporta mai usor, ca asta ne e problema!
 • +5 (17 voturi)    
  Mdea, tipic (Luni, 22 martie 2021, 21:09)

  bogdan1477 [utilizator]

  Cum se apropie Bucurestiul de carantina, cum se schimba criteriile de carantinare. Data trecuta s-a venit cu gaselnita neincluderii focarelor, de data asta se tine cont de nshpe indicatori, fara mare legatura cu carantina (de exemplu vaccinarile), si se va decide tot politic cum ca totul e bine si nu trebuie carantina. Ca doar e mai mare rusinea sa intre ditamai capitalistii in carantina, ca fraierii din provincie
  • -3 (5 voturi)    
   ha, (Luni, 22 martie 2021, 21:37)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   deci daca se vor numi A si B, masurile nu vor fii tot aceleasi ? Vrajala pentru IDIOTI. Ati ramas fara idei ?
   • +5 (9 voturi)    
    nu e vorba de masuri ci de criterii (Marţi, 23 martie 2021, 0:15)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

    "Decizia de carantinare a unei localități se va lua pe baza a șase indicatori, precum evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare"

    Deci nu mai e 6%, ci un mix de insicatori, din care doar pe 3 ii stim, si cu care inteleptii neamului vor decide ce si cum. Adica, exact cum ii place statului roman, niste criterii neclare, netransparente, aplicabile cu unitati de masura diferite in functie de interesul politic.
 • +14 (20 voturi)    
  Lockdown-ul nu e o pedeapsa (Luni, 22 martie 2021, 21:13)

  VOX. [utilizator]

  Cum nici puscaria nu e o pedeapsa, ci o sansa data individului de a deveni scriitor.
 • +9 (13 voturi)    
  Arest / puscarie la domiciliu? (Luni, 22 martie 2021, 21:50)

  mike123 [utilizator]

  Suna mai bine?
  Plus ca statul nu trebuie sa te hraneasca sau sa-ti asigure o plimbare zilnica, asa cum sint drepturile puscariasilor!
 • +16 (20 voturi)    
  Carantina in Bucuresti cu masca permanent (Luni, 22 martie 2021, 21:55)

  FortApache [utilizator]

  Asta in conditiile in care USA nu mai este in "zona galbena" deci nu mai trebuie test PCR la intrare in Ro si nici carantina 14 zile :)))

  Alta chestiune dubioasa : in Bucuresti se poarta masca 99% pe strada (de frica amenzilor mai mult) iar cel putin in Florida, California si Nevada pe unde am mers eu nu am vazut sa se poarte masca 100% decat prin magazine...pe strada este "recomandata" purtarea...si cu toate astea USA nu mai este in zona de risc iar Bucuresti-ul unde se poarta masca peste tot intra in carantina :)))

  Nu zic ca nu-mi convine ca nu-mi mai tuseste direct in nas pe strada sau in magazin orice posibil bolnav de diverse contagioase...dar nu cred ca mastile astea sunt solutia pentru Covid din moment ce purtarea lor cu strictete se dovedeste ineficienta in ditamai Bucuresti
  • 0 (0 voturi)    
   Cati americani merg pe jos? (Marţi, 23 martie 2021, 14:44)

   indy2kro [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   In America cei mai multi merg cu masina, asa ca purtatul de masca pe strada oricum nu are mare efect - ce e drept in orasele mari sunt inca destui pietoni si acolo se recomanda .. mai obligatoriu - de ex: "New York State (NYS) law requires everyone over age 2 who can medically tolerate a face covering to wear one when in public if unable to maintain at least 6 feet of distance from others."

   Asa ca as recomanda sa nu compari masurile din US cu cele de la noi pentru ca e alt stil de viata si de deplasare in general.
   • 0 (0 voturi)    
    E ok (Marţi, 23 martie 2021, 17:20)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui indy2kro

    Americanii mai folosesc si ei deplasarea cu avionul, trenul, autobuzul, metroul, se imbulzesc si ei in spatii publice gen supermarketuri, restaurante, clasiri de birouri, lifturi, plaje etc. E drept ca in zonele de "dormitor"/case/apartamente nu prea vezi deplasare pietonala insa nici nu stau "sechestrati" in case de frica amenzilor...circula altfel n-au ce pune pe masa.
 • +9 (19 voturi)    
  Preoteasa restrictiilor (Luni, 22 martie 2021, 22:07)

  Socrate2021 [utilizator]

  Nu va iese cota de pozitivi la hectar? Ati ramas in urma la marea intrecere socialista? Pentru ca nu se duc cifrele atat de sus pe cat vreti, si populatia da tot mai multe semne ca nu mai crede naratiunea, schimbati iar criteriile? Ca sa ce? Daca nu e cerere de testare asta e. Nu vreti sa ne testati anal fortat ca in patria mama ?ca sunt mai eficiente alea si ofera o imagine mai buna a situatiei.
  De acoperiti in randul jurnalistilor stie toata lumea, unii sunt chiar asumati, dar acoperiti in randul medicilor, asta chiar e o specie noua.
 • +5 (11 voturi)    
  Hotia clasica romaneasca (Marţi, 23 martie 2021, 2:39)

  schumi [utilizator]

  In timp ce in tarile dezvoltate exista testare gratuita in masa, aceasta domnisorica doreste sa faca testare in masa pe banii saracilor...pt ca jmecherii, bugetarii s-au vaccinat deja pe banii fraierilor care platesc taxe si ei oricum erau testati cu prioritate :) ... tanti asta vrea ca eu sa ma duc sa dau @doar@ 270 de lei, vorba Maiei Morgenstei pe care o aud in fiecare ora de vreo 2 ori cu reclama ei la teste...actrita buna, a prins maxim reclama, doar ca dupa un an de teste iti cam bagi ceva in testarea pe banii tai. Marlanie in stil romanesc, cu PNL si USR la butoane...probabil comentariul acesta nu va fi aprobat, indeamna la nesupunerea civica de a plati 270 de lei pe ceva gratuit...gen acu 2 zile, medicul de familie mi-a zis scurt la telefon ca nu conteaza ca ea e vaccinata, DACA vreau ca ea sa-mi vada copilul (de gradinita) trebuie sa-i fac test pe banii mei...ADIOS drepturile copilului...acum e vremea drepturilor bugetarilor...restu puteti sa muriti de orice boli aveti, inclusiv covid, ca ei au fost vaccinati pentru excursie in Grecia...
  • +2 (2 voturi)    
   testare le scoala (Marţi, 23 martie 2021, 7:39)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui schumi

   Testarea la scoala sau la gradinita a elevilor este gratuita. Sunt mii de teste care stau nefolosite.
   Eu cred insa ca esti dintre aia care ar semna orice astfel incat sa NU iti fie testat copilul. Doamne fereste sa intri in carantina 14 zile la domiciliu din cauza unor muci...
 • +3 (3 voturi)    
  Cum adik (Marţi, 23 martie 2021, 7:09)

  D0ru [utilizator]

  in judetele unde nu se testeaza nu stim ce se intampla ? Nu se simte din gradul de ocupare al paturilor de la Ati ?, parca si asta era un indicator bun.
 • +3 (3 voturi)    
  Perseverenta oe un drum inchis (Marţi, 23 martie 2021, 8:48)

  Hagidan [utilizator]

  Laudabile eforturi de perfectionare.
  Din pacate este evident ca strategie generala actuala si-a atins de mult limitele.
  Foarte clar ca singura stiinta medicala singura nu poate mai mult.
  Intotdeuna cand fenomenele sunt deosebit de complexe se apeleaza la o analiza pluridisciplinara.
  In cazul de fata, transmisia predominant aeriana impune si o analiza tehnica a fenomenului.
  Chiar nu este posibil ca in structurarea unei strategii cu adevarat realiste si eficiente sa fie cooptati si ingineri specializati in controlul calitatii aerului, inclusiv din punct de vedere biologic in spatiile aglomerate unde contagiunea este maxima????


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by