Decizia de carantinare a unei localități se va lua pe baza a șase indicatori, precum evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, la finalul unei ședințe în care s-a discutat despre modificarea criteriilor pentru instituirea carantinei. Ea a mai spus că în continuare sunt județe în care se fac foarte puține teste pentru COVID, iar acolo nu știi exact ce se întâmplă. Întrebată dacă ar putea fi introdusă obligația pentru o localitate de a face un anumit număr de teste, Andreea Moldovan a spus "ar fi extrem de important".

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul de stat a făcut aceste declarații la finalul unei ședințe de la Ministerul Sănătății la care au luat parte experți în sănătate publică, în care s-a discutat despre schimbarea criteriilor pentru instituirea carantinei într-o localitate.

Andreea Moldovan a afirmat că decizia de carantinare va fi luată în baza a 6 indicatori și vor fi făcute simulări, iar marți va exista o concluzie.

Întrebată despre ce indicatori este vorba, ea a enumerat evoluția numărului de cazuri, rata de incidență și capacitatea de testare, precizând că este vorba despre indicatori tehnici.

"Dorim să avem o testare mai mare tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în țară. Se fac teste RT-PCR, capacitatea de testare este mai mare decât cererea. Avem teste antigen rapide care sunt disponibile și care pot fi folosite și, cu toate acestea, oamenii se testează destul de puțin și evită de multe ori să își facă acest test", a afirmat Moldovan.

Întrebată dacă ar putea fi introdusă obligația pentru o localitate de a face un anumit număr de teste, Andreea Moldovan a răspus: "Ar fi extrem de important. În aceste județe cu testare redusă, cu 10-20-100 de teste, nu știi ce se întâmplă".

Moldovan a promis un acces mai ușor la testarea pentru COVID, spunând că speră ca în această săptămână să fie emis un nou ordin în acest sens.

Ea a vorbit și despre calculul ratei de indidență, la 14 zile care, de asemenea, va fi schimbat. Rata de infectare la mia de locuitori se calculează acum pe un interval în care există teste care nu sunt raportate în timp util și teste care nu sunt alocate pentru că este nevoie de anchete epidemiologice, astfel că acum există diferențe în calculul ratei de incidență, a explicat medicul.

Întrebată despre varianta introducerii carantinei sau a unui lockdown în Capitală în perioada de week-end, Moldovan nu a dat un răspuns concret: "Rămâne de discutat (...) Carantina e un cuvânt greu, care ne este greu de suportat și nu ni-l dorim. Dacă ar fi să fie respectată carantina, ar însemna ca toată lumea să stea acasa, cum a fost în starea de urgență. Lockdown e un cuvânt prea dur. Nu îl dorim nici unul dintre noi (...) Dar e o situație care ne îngrijorează (...), un număr mare de pacienți la ATI, un număr mare de pacienți tineri cu forme medii de boală, un profil epidemiologic diferit față de valurile 1 și 2".

Criteriile pentru declanșarea analizei în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:

 • trend crescător pentru 14 zile
 • rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
 • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
 • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
 • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
 • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
 • gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
 • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu

Sunt prevăzute și criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare zonală:

 • existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă
 • existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale
 • existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației
 • dacă localitatea este traversată de un drum județean/național
 • dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu
 • în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical

Cine ia decizia de instituire a carantinei:

 • INSP evaluează propunerea Direcției Sanitare Publice județene și, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
 • Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.
 • Propunerea de ridicare a carantinei zonale se va face pe baza analizei DSP, la 14 zile de la instituirea măsurii.