Potrivit surselor HotNews.ro, ar urma să se revină la situația din 2016.
Mai exact, până la hotărârea de guvern dată de guvernul PSD condus la acea vreme de Sorin Grindeanu în 31 ianuarie 2017 - aceeași zi cu celebra OUG 13 -, studenții au beneficiat de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.
„Aparent vorbim de o obsesie a domnului premier Cîțu care și în anii anteriori spunea ca ar trebui desființată această facilitate, deși în 2017 senatorul Florin Cîțu spunea că impactul bugetar este unul redus. Ne punem întrebarea ce s-a întâmplat de s-a răzgândit”, a declarat pentru HotNews.ro președintele ANOSR, Horia Onița.
Potrivit lui Onița, impactul ar fi de „215 milioane lei prognozati pentru 2021 care ar reprezenta 0,01% din PIB”.
„A fost o politică de tip win-win. CFR primește subventie care permite creșterea capacității investiționale. Pentru studenți este o facilitate evident foarte buă, promovând creștera mobilitatii, pentru creșterea echității în sistem. Nu există niciun argument care să justifice poziția schimbată. În continuare măsura prezintă avantaje pentru studenți și pentru CFR Călători”, a precizat Onița.
Potrivit acestuia, era un avantaj mai ales pentru studenții care fac naveta.
„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri. Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți.
Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.
Aceasta reprezintă o măsură importantă pentru creșterea echității în învățământul superior, facilitând accesul și finalizarea studiilor studenților din medii socio-economice defavorizate. Măsura crește mobilitatea studenților, atât pentru participarea la schimburile de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare. În același timp, aceasta are un impact pozitiv asupra mediului, facilitând politicile de promovare a acestui mijloc de transport, și, nu în ultimul rând, a fost corelat cu creșterea participării studenților la vot, conform unui studiu al Academiei Române.
Totodată, asemenea măsuri de sprijin ale studenților există și la nivelul altor țări europene, cum ar fi Luxemburg sau Slovacia, care au acordat gratuitate studenților la transportul feroviar, măsură ce a susținut creșterea calității vieții studenților.(...)
Trebuie să luăm în calcul că problemele financiare ale studenților nu sunt deloc neglijabile. Conform Raportului Eurostudent VI, 38% dintre studenții români (media UE=29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană. În același context, România are un număr mare de persoane care trăiesc în risc de sărăcie sau excludere socială – un român din trei este încă în pericol de sărăcie și excludere socială.
Conform datelor primite de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu privire la numărul de călătorii și impactul bugetar al acestei măsuri, constatăm că impactul bugetar este unul redus, așa cum declara și prim-ministrul Cîțu, în valoare de 214.500.588 lei, reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021. Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. ”
acu o sa mergeti la mare pe banii vostri!
lipsa ce bun simt
Veneau marțea de acasa!
Si plecau iar joi.
Si ce mai învățau!
La Spiru!
Fabrica de cartoane!
Fara numar, fara numar, gratis, pe orice directie.
Macar sa limiteze la un procent din numarul locurilor/garnitura sau un numar limitat de calatorii anual, era nesimtire la adresa celorlalti calatori.
Daa, studentii zic ca aceasta gratuitate este buna pentru CFR, bugetarii ca tichetele de vacanta sunt bune pentru HoReCa, etc
Orice gratuitate este buna pentru cei care beneficiaza de pe urma ei, normal. Problema este cine plateste?
In plus, nimeni nu a spus ca ELIMINA aceasta gratuitate, ci doar ca va fi plafonata la un numar de calatorii.
2. Studentii nu sunt categorie de risc deci nu vor putea fi vaccinati urgent. De raspandit boala insa o pot face. Pentru ce anume este nevoie de calatorii gratuite daca oricum nu merg nicaieri tocmai pentru a nu aglomera sistemele de transport in comun?!?
PS. Deci...
Aduna toate astea si rezulta procente semnive. Intr-un an pandemic vrem sa ne plimbam cu trenu moca.
Cred ca aceste gratuitati trebuiesc date pentru bursieri. Da trata plimba-te 20 de drumuri oriunde vrei pentru ca meriti.
Ca sa ne permitem gratuitati tre intai SA NE PERMITEM! Ori cand esti cu deficit mai mare de 3% an de an nu prea dai semne ca iti permiti mocangeala.
Stii cand castigi salariul si nu iti ajung banii lunar, sa traiesti par e aroganta sa faci cheltuieli suplimentare. Adica nu ai cum in viata de zi cu zi, dar statul vezi doamne poate pentru ca rostogoleste datorii pe spatele altora.
Tu nu poti sa te duci la banca cu copilu de 2 ani si sa spui da-mi bani ca iti plateste fimiu cand s-o angaja, nu? asa ca de unde naibi vine dorinta asta de a face impumuturi pe spatele copiilor?
Pai nu mai bine vedem cat papa CFR fara sa ascundem mizeria sub pres?
Tot ce face statu roman si institutiile astea e sa tina in viata niste structuri care fac gaura la bugetul national, sau local...
Imi amintesc cum acum cativa ani mi-am refacut buletinul (expirand) si am platit taxa de timbru (adica o taxa sa tina posta romana in viata, ca nu stiu ce treaba are posta cu buletinu), la posta. Dupa care ma duc la taxe si impozite locale si imi zice nu aici tot la posta (fiecare sector face cum vrea el), si am platit taxa pentru buletin tot la posta. pierdut ore intregi ca la posta romana nu trimiti corespondenta/pachete, si-a pierdut de mult semnificatia de posta, acolo sunt oameni care platesc taxe sau isi iau pensiile si asa mai departe.
Si uite asa posta romana isi face bugetul de moarte clinica an de an din orice alte servicii mai putin cele pentru care a fost inventata. Nu ar fi nici o problema daca erau servicii la liber, doar ca sunt impuse. Vrei buletin ia si marca banu la posta, vrei timbre fiscale marca banu.
Acolo trebuie recuperati acesti bani dati degeaba.
Mai dureaza 2 -3 ani cu subventionarea securistilor din imprumuturi externe iar apoi vom face 200 miliarde datorie externa =FALIMENT DE TARA
Vine FMI-ul si tot tacamul.Va fi JALE pentru ca aceste marionete de la guvernare nu vor sa faca reforma reala.
In schimb studentii vor avea reduceri (la 50%) pentru un numar limitat de calatorii... ceea ce este un lucru absolut rezonabil!
Daca ar fi dupa mine as taia complet gratuitatea/reducerea la tren si as baga banii aia in burse de merit (pentru studentii de top 10% per universitate) si burse sociale (pentru studentii din familii nevoiase)
Si da, mai sunt multe alte chestii care trebuie taiate, limitate, plafonate - incepand cu pensiile speciale si pensionarea sub 55 ani.
Dar din ce am vazut eu toata tara poate sa devina studenta azi, cica se intra fara admitere la cam toate facultatile. Eu ma bateam cu alte mii de persoane pe admitere.
In afara de asta nu e concurential. ori las transportu gratuit pe toate mijloacele ori nu il lasi. Cum adica sa fac 3 ore cu trenu pana la pitesti si e moca desi costa binisor, in timp ce cu autocarul ajungi intr-o ora si costa mai putin... pare ca cineva incurajaza nonproductivitatea.
De aia spun astia ca in vest roductivitatea este de 2 ori mai mare. Nu ca fermieru roman nu produce, ci produce cu mijloace invechite cu de doua ori mai mult efort.
Acelas lucru e in toate domeniile. Cer astia salarii ca in Vest dar in spitale mori cu zile, la scoala testele PISA arata 40% analfabeti functionali, ultima tara din europa la educatie, transport ultima tara din UE, dar vrem salarii ca afara si mocangeala ca in ... nu stiu ca unde ca in vest nu gasesti asa ceva.
------------------------------------------
Daaaaa, "da-mi 1000 de lei ca sa te imbogatesti!"
2 drumuri gratuite dus intors pana acasa pe luna sunt mai mult decat suficiente...
gratuitatea nu este un drept
Se laudau cu crestere economica si aveau deficitul mai mare anual, cum naibi te lauzi ca ai venuturi mai mari si te imprumuti. Asta fara sa faci investitii...
Iar fat frumos, zis si par balai, a golit fondu de rezerva a facut imprumuturi pe 30 de ani.
Te intrebi cine plateste cand tot mai multi pleaca in vest, or sa ramana o mana de oameni cu datoriile idiotilor.