Inspectorii școlari au participat, de la ora 11.00, la o videoconferință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce ministerul a transmis un draft al ordinului pe care îl va semna cu ministerul Sănătății privind măsurile necesare pentru deschiderea școlilor începând cu 8 februarie.

La scoala in vremea pandemieiFoto: Maria Laura Antonelli/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

În cadrul întâlnirii, ministrul a admis că ordinul omite anumite aspecte, pe care urmează să le completeze după încă o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

  • HotNews.ro a transmis livetext principalele declarații. Vezi ce probleme au ridicat inspectorii din teritoriu

Mai jos, videoconferința LIVE de pe pagina de Facebook a Ministerului Educației:

Principalele declarații:

Testare:

Cîmpeanu: Dacă există acord informat scris, online, dacă este cabinet medical și există teste antigen se poate face testare, dacă nu, va fi chemat DSP pentru testare.

Cine va asigura testele? Cîmpeanu: Dacă DSP testează, DSP asigură testele.

Alimentarea cu apă - școlile care nu au apă în București?

ISMB: Am făcut toate demersurile să aflăm care este situația reală și ce măsuri putem lua. După videoconferință o să vă comunic exact.

Când poate decide o școală să funcționeze online, așa cum prevede ordinul?

Cîmpeanu: Dacă școala are probleme de infrastructură, acela este un caz special care va fi evaluat la inspectorat. Spre exemplu, acoperișul (...) nu permite desfășurarea în siguranță.

Ce se întâmplă cu școlile care nu au avize sau autorizație ISU?

Cîmpeanu: În paralel cu clarificarea legsilației, stiut fiind că titularii sunt autoritatile publice locale, cei care au securitate nu înseamnă că nu trebuie să se teamă de incendiu. (...) Sunt probleme cronice care din păcate nu se rezolvă de azi pe mâine, în perioadă de criză.

Cîmpeanu: Vom avea o discuție cu ministerul Sănătății după această întâlnire. Îmi doresc și avem nevoie să fie gata astăzi ordinul.

Au fost propuneri constructive de ambele părți și au trebuit cântărite.

Ce se întâmplă cu sălile de sport care acum sunt centre de vaccinare?

Cîmpeanu: Ministerul educației nu a elilberat niciun aviz conform pentru schimbarea temporară de destinație. Am luat în calcul emiterea unui ordin de ministru care să schimbe aceste exigențe pentru aceasta schimbare.

Cerința celor de MS este ca elevii să poarte masca (la ore de sport).

Ce se întâmplă acolo unde nu se poate asigura distanțarea?

Cîmpeanu: Nu putem schimba de azi, de joi până luni, infrastructura din 17 mii de școli din România. Doi în bancă este un sistem nu numai în România. A funcționat în statele care nu au închis școlile, care unde s-a purtat masca nu au generat o creștere a rate de infectare.

Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta.

ISJ Argeș:

Mai ales la sate se poate ca în baza unor contracte de prestări servicii acest lucru să se facă de către medicului de familie din localitate.

Presă - cine face test dacă nu există personal medical?

Cîmpeanu: Nu este o chestiune simplă. Două treimi din școli nu au acces la personal medical. Testarea este un act medical, persoana desemnată de școală nu poate testa.

Va fi anunțat DSP.

ISJ Iași:

Ce facem în situația în care vom avea o învățătoare cu comorbidități care nu vine la școală?

Cîmpeanu: Dacă nu există înlocuitor, se continuă predarea online.

Dacă există înlocuitor, cum îl va plăti?

Dacă se intră în concediul medical, atunci se poate plăti.

ISJ Cluj:

Grupul țintă pentru acțiunile remediale - cred că ar trebui să avem o machetă la care să colectăm datele după revenirea la școală, pentru că e posibil să fie elevi cu media încheiată, dar cu medii mici.

Cîmpeanu: Cred că mai putem lăsa câteva zile.

ISJ Argeș:

Elevi de 10 la acțiuni remediale: vom putea introduce acești elevi în grupul țintă? Dacă ar fi posibil să ne gândim la aceste remediale și din prisma elevilor care sunt în an terminal?

11.52 Cîmpeanu: În cursul acestei zile, după aceste propuneri și după discuțiile pe care le vom avea cu ministerul Sănătății, vom veni cu o variantă actualizată.

Învățământul superior nu face obiectul acestui ordin de ministru. Voi invita la discuție și asociațiile studenților.

FSLI, Simion Hăncescu:

Vă rugăm să insistați pentru vaccinarea profesorilor și a celorlalți angajați. Temerile lor sunt justificate, riscurile sunt destul de mari.

Un lucru care nu este clar în ordin - acele ore de specialitate, care ar trebui să se facă față în față și în scenariul galben.

Nu trebuie omis că încă mai sunt elevi care încă nu au echipamente necesare pentru online.

Cîmpeanu - securitate la incendiu. Dacă nu există autorizație nu înseamnă că nu putem lua măsuri de prevenție.

După OUG de ieri, vom centraliza nr de elevi la risc cu încheierea situației școlare, dificultăți din cauza lipsei internet/acces, vom integra datele pe baza cărora fiecare școală va primi un buget pentru acțiuni remediale.

Cadrele didactice identifică ce acțiuni sunt necesare. Aceste aspecte vor face obiectul unui alt ordin de ministru publicat în termen de 15 zile de la publicarea OUG care se va publica probabil azi.

ISJ Timiș:

Elevii care locuiesc cu membri ai familiei cu comorbidități. Să luați în considerare și această speță.

ISJ Mureș:

Unități conexe - cluburi de activități, de excelență. Sunt copii care provin din tot județul.

Sorin Ion, secretar de stat: Aici participarea nu este obligatorie.

ISJ Constanța:

Nu credem că ar fi necesară hotărârea Consiliului de administrație pentru că oricum decide în baza incidenței. Se poate lua direct hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență pentru că e poate ajunge la un blocaj. Să rămână decizia la CA atunci când este vorba de infrastructură.

Modificarea scenariului - să existe o marjă de timp ca să nu avem blocaje.

La art. 7 pt certificările admise de medicul de medicina muncii și meidcului curant ar fi necesară o supervizare a DSP, eventual modele puse la dispoziția unităților de învățământ.

Pentru cei cu nevoie speciale - să facilităm prezența însoțitorului.

Triajul observațional al cadrelor didactice - este dificil pentru că nu au competențele necesare. să fie precizat clar.

ISJ Mehedinți:

Parcul de microbuze școlare necesită înnoire. Să se aibă în vedere și dotarea cu microbuze.

Învățământul special: am primit solicitarea să își poată desfășura față în față pentru că necesită terapii speciale, școlile oferă și masă caldă inclusiv regim de internat.

Cîmpeanu: O să vedem cum putem sprijini și învățământul special pt că nu a fost inclus în hotărârea CNCSU (de miercuri - n.r.).

ISJ Suceava:

1. DSP transmite pe UAT, nu pe localitate.

2. Un liceu care deservește elevi din nenumăroate localități dă incidențe diferite, în ce scenariu îl încadrăm?

Cîmpeanu: Ne raportăm la locația școlii - localitate, nu județ. Dacă sunt județe care primesc pe județ, și nu pe localități, îl vom discuta la MS.

ISJ Jud. Alba:

Este foarte greu să așteptăm în fiecare zi de la consiliile de administrație decizie, ar trebui scos pt că decizia se face pe baza cifrelor de la DSP.

Cîmpeanu: Incidența este la 14 zile dar la fiecare 7 zile DSP trebuie să vă anunțe. Dacă vom avea pe site-ul ministerului educației link direcționat către INSP și vor fi actualizate în timp real, fiecare inspectorat își poate extrage aceste elemente.

Da, este în analiză o perioadă tampon de 48 sau 72 de ore de verificare a trendului pentru a verifica dacă eventuale schimbări de scenariu sunt fie pe tren crescător fie descrescător. Așteptăm de la MS.

Să impunem și un termen pentru DSP-uri să anunțe, ideal ar fi ca în 24 de ore să se cunoască și în școala respectivă pentru a se lua măsurile care se impun.

11.17 Sorin Cîmpeanu:

Prima parte - am lansat în discuție un prim draft de ordin de ministru pentru asigurarea protecției anti-covid. Sunt lucruri care lipsesc - nu este precizat nivelul de la care, din perspectiva nr de cadre didactice, se ia decizia de suspendare a cursurilor. Lucrurile diferă foarte mult, sunt școli care au mai multe clădiri. Una este să ai cazuri pozitive în rândul profesorilor, unul este să fie un angajat nedidactic care stă într-o anexa, sau a unui profesor care interacționează cu o singură clasă.

Scenariile. Pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU prevede de la 1 la mie. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important.

Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele din primul semestru rămân valabile.

În momentul de față se propune închiderea clasei la 2 cazuri în înv. gimnazial și liceal și un singur caz pentru preșcolari și primar. Nu s-a stabilit numărul de cazuri în randul cadrelor didactice la care închide școala.

Este o solicitare să existe posibilitatea testării cu teste antigen a cadrelor didactice, dacă doresc, la cabinetele medicale.

Poate ar trebui mai clar precizate acele situații ca, dacă elevul prezintă simptome, să nu se prezinte în colectivitate. Să nu se pună absențe sau să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru.

11.15: Videconferința a început.

----------------------

Cele două ministere au lucrat la document începând de ieri și urmează ca acesta să fie prezentat inspectorilor școlari.Documentul a fost transmis de Ministrul Educaţiei, care precizează că a încercat "să surprindă toate aspectele convenite în foarte buna colaborare cu Ministerul Sănătăţii, într-o manieră constructivă". Documentul cu regulile propuse ar urma să fie validat de Ministerul Sănătății.

Printre măsurile propuse este prevăzută purtarea măștii în permanență, de către elevi și personalul din școli. Astfel, masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării in incinta unitatii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atat în interior şi exterior. Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării in incinta unitatii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atat în interior şi exterior. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor. Schimbul măştii de protecţie între persoane este interzis.

Este prevăzut, de asemenea, ca sălile de clasă să fie organizate cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de 1 metru". "În situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă.

De asemenea, sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. "Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi".

Conform draftului, o altă regulă este ca elevii să aibă alocată o singură sală de clasă, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este "1 clasă de elevi = 1 sală".

Citește aici ghidul propus în draftul de ordin comun