Majoritatea școlilor din România se vor redeschide, iar copiii vor merge la școală de luni, când va începe semestrul al doilea. Scenariul hibrid a fost eliminat, însă vor exista cinci situații punctuale în care elevii, dar și cadrele didactice vor putea face cursuri online, chiar dacă restul colegilor vor merge fizic la cursuri, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Invatare onlineFoto: Hotnews

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cele 5 situații sunt:

  • 1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități și prezintă certificat medical.
  • 2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare.
  • 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
  • 4. Profesorii prezintă vulnerabilități cronice, certificate de un medic de medicina muncii.
  • 5. Profesorii au simptome.

Școlile din România se redeschid din 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, este decizia luată în ședința de la Cotroceni care a avut loc marți, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. La finalul ședinței de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a precizat că decizia a fost luată în unanimitate iar „de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală”.

Decizia va trebui reglementată printr-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Ministrul Educației a declarat, pentru HotNews.ro, că ordinul privind redeschiderea școlilor ar urma să fie emis miercuri seară.

Cum vor funcționa școlile începând de luni, 8 februarie:

  • În localitățile care se încadrează în "scenariul verde", toate școlile ar urma să se redeschidă fizic. Scenariul verde - rata de infectare între 0 și 1 la mia de locuitori.
  • În localitățile care se încadrează în "scenariul galben" vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță. Scenariul galben - rata de infectare între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori.
  • În localitățile din "scenariul roșu", merg fizic la cursuri doar copiii de grădiniță și elevii din clasele I - IV, restul urmând școala online. Dacă localitatea intră în carantină, toată lumea stă acasă. Scenariul roșu - rată de infectare peste 3 și până la 6.