Școlile din România se redeschid din 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, este decizia luată în ședința de la Cotroceni care a avut loc marți, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. La finalul ședinței de la Palatul Cotroceni, președintele a precizat că decizia a fost luată în unanimitate iar „de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală”.

Pregatiri scoalaFoto: Agerpres / Digi 24

Conform surselor citate, decizia a fost luată prin consens. Decizia de redeschidere a școlilor va trebui reglementată printr-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, odată cu stabilirea mai multor norme sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19.

Anunțul oficial a fost făcut, la ora 17.00, de către președintele Klaus Iohannis.

Urmează acum ca, printr-un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, să fie clarificate detalii precum: cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala etc.

HotNews.ro a transmis VIDEO și LIVETEXT cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis.

  • Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți, și consilieri de la Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.
  • Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic - avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.
  • Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.
  • În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.
  • Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.
  • În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.
  • Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.
  • Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII-XII; iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.
  • Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.
  • În consecință, pregătiți copiii pentru școală!

La ședința cu președintele Klaus Iohannis de la Cotroceni participă premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Klaus Iohannis anunța încă de la jumătatea lunii ianuarie că majoritatea școlilor vor fi redeschise din 8 februarie, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, iar decizia finală va fi luată în 2 februarie.

Scenariile pentru redeschiderea școlilor:

  • În localitățile care se încadrează în "scenariul verde", toate școlile ar urma să se redeschidă fizic.
  • În localitățile care se încadrează în "scenariul galben" vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță.
  • Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Aceste scenarii au fost anunțate la jumătatea lunii ianuarie de către președintele Iohannis, care spunea că se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei de COVID-19, adică de rata de infectare, în fiecare localitate.

Ce înseamnă scenariul verde, galben sau roșu pentru școli?

  • Scenariul verde - rata de infectare între 0 și 1 la mia de locuitori
  • Scenariul galben - rata de infectare între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori
  • Scenariul roșu - rată de infectare peste 3, dar nu mai mult de 6

Rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut, din nou, sub 2 în București, incidența cazurilor la mia de locuitori fiind marți de 1,96. 32 de județe sunt în „zona verde” de COVID-19, având un indice sub 1,5. Timiș rămâne în continuare „pe rosu”, cu 3,17. Opt județe și București au o rată de infectare sub 3, fiind în scenariul galben. 17 județe au o incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, sub 1, cea mai mică fiind în Vrancea 0,41.

Situațiile în care va fi posibil în continuare scenariul hibrid, dacă vor fi redeschise școlile:

  • Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
  • Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
  • Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
  • Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.