Președintele Klaus Iohannis i-a convocat joi la Cotroceni pe premierul Florin Cîțu, miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu, și responsabili din sănătate. Este de așteptat să fie luată o decizie privind redeschiderea școlilor din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întâlnirea de la Cotroceni va avea loc de la ora 16.00, a anunțat Administrația Prezidențială.

La ședință vor participa premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Discuțiile vor viza oportunitatea redeschiderii școlilor din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că Ministerul Educaţiei şi Guvernul "îşi doresc să înceapă şcoala pe 8 februarie, însă acest lucru se va face în funcţie de evoluţia ratei de infectare, după vacanţa de iarnă, care s-a încheiat în 10 ianuarie.

"Ştim foarte bine că sunt necesare 14 zile, deci de aceea am spus că în a doua jumătate a lunii ianuarie, ultima decadă, mai exact, a lunii ianuarie, în funcţie de evoluţia ratei de infectare va fi luată o decizie. Evoluţia campaniei de vaccinare - ne dorim să fie cât mai mulţi profesori vaccinaţi. În funcţie de măsurile adoptate de alte state şi în funcţie de acţiunile remediale pe care trebuie să le facem şi care necesită prezenţa fizică în şcoală, vom lua decizia referitoare la modul în care va începe şcoala pe 8 februarie", a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, marți, la TVR.

El spunea că nu exclude niciun scenariu privind reluarea cursurilor în format fizic, că decizia se va lua în funcţie de rata de infectare, iar la finalul lunii ianuarie se va anunţa dacă din 8 februarie, odată cu începerea semestrului II, elevii se vor întoarce în şcoli.

"Nu excludem niciun scenariu, nici scenariul deschiderii în zonele în care rata de infectare este mai scăzută, nici acela al prioritizării (reîntoarcerii la școală) celor mici, grădiniţă şi învăţământ primar, nici scenariul în care acordăm prioritate celor care susţin examene naţionale, clasele a VIII-a şi XII-a, nici alt scenariu sau o combinaţie între aceste scenarii. Anunţul se va face la finalul lunii ianuarie", a mai afirmat Cîmpeanu.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spunea că încă sunt în evaluare planurile de revenire a elevilor în școli, având în vedere și faptul că în România a fost detectată recent tulpina de coronavirus din Marea Britanie care este mai contagioasă și care îi afectează mai mult pe copii decât varianta originală de SARS-CoV-2. „Nu cred că s-ar putea deschide școlile în 8 februarie”, a declarat ea, duminică, la Digi24.

În replică, Sorin Cîmpeanu afirma că nu este exclus nici scenariul ca școlile să rămână închise și după 8 februarie, dar că examenele naționale vor fi organizate chiar și în cazul în care cursurile vor rămâne online până la sfârșitul anului.

CITEȘTE ȘI: Trei sferturi dintre profesori și părinți și peste jumătate dintre copii consideră necesară redeschiderea școlilor - sondaj Salvați Copiii