Cei mai mulți dintre părinți (78,4%) și profesori (73,1%) consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile școlii, unde e nevoie de o regândire a programei școlare (80,9%) și de măsuri de recuperare a materiei (43,7%). În ceea ce-i privește pe copii, 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii școlilor, potrivit unui sondaj de opinie derulat de Organizația Salvați Copiii pe parcursul lunii decembrie, la care au luat parte 8.193 de persoane - 5.811 de elevi, 1.734 de părinți și 648 de cadre didactice. Aproape 3 milioane de elevi din România au revenit luni la cursuri, după vacanță, tot în format online, cel puțin până în 8 februarie, când începe semestrul al doilea.
În privința revenirii la școală, datele complete ale anchetei online relevă că:
- 56,8% dintre elevi se pronunță în favoarea redeschiderii școlilor, în vreme ce 23,5% preferă menținerea formatului online.
- 78,4% dintre părinți consideră necesară redeschiderea școlilor, în vreme ce 12,7% spun că preferă ca școala să fie menținută online.
- Doar 14,2% dintre profesori consideră că școala trebuie să rămână online, în vreme ce 73,1% dintre cadrele didactice consideră necesară revenirea în bănci. Restul se declară nehotărâți.
Cu privire la condițiile pe care școlile trebuie să le îndeplinească pentru ca redeschiderea să fie făcută în condiții de siguranță, cei mai mulți pun accentul pe existența materialelor igienico-sanitare, dar o condiție importantă este și evitarea aglomerației în spațiile limitrofe școlilor, după cum urmează:
- 83,5% dintre cei intervievați consideră că asigurarea condițiilor igienico-sanitare este o condiție necesară pentru deschiderea școlilor.
- 69,8% spun că e nevoie de asistență medicală în toate școlile.
- 59,3% dintre cei intervievați vor să fie luate măsuri pentru evitarea aglomerației în jurul școlilor.
- 45,3% consideră că e necesară reducerea numărului de elevi din clase.
- 44,8% consideră că e nevoie de transport sigur către și dinspre școală.
Odată reluată activitatea didactică în școli, devine imperioasă recuperarea materiei și acoperirea decalajului educațional pentru copiii vulnerabili, care nu au avut o participare reală la educația online.
- 80.9% consideră utilă revizuirea programei școlare, cu accent pe materia esențială.
- 43,7% spun că sunt necesare intervenții de sprijin pentru cei care nu au reușit să participe real la educația online.
- Un procent mic - 10,2% - se pronunță pentru prelungirea duratei cursurilor în acest an școlar.
Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 30 decembrie, pe un eșantion format din 8.193 de persoane - 5811 elevi, 1734 părinți și 648 cadre didactice.
Urmând exemplul altor state europene care au pus educația copiilor pe lista priorităților, Salvați Copiii a cerut Guvernului să mențină deschise toate unitățile de învățământ preșcolar și clasele 0-4, asigurând totodată măsurile de siguranță și materialele sanitare (măști, dezinfectanți etc.) necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în școală și în comunitate și aplicând scenariul galben ori verde, în funcție de gradul de aglomerare a grupelor de copii la clasă.
Pentru elevii mai mari (învățământ secundar sau liceal), revenirea lor în spațiul școlar trebuie să constituie o prioritate, mai ales în localitățile mai puțin afectate de pandemie și în școlile unde numărul redus de elevi permite distanțarea fizică de cel puțin 1,5 m între elevi.
Ce măsuri ar trebui luate
Atât organizațiile care promovează drepturile copiilor și educația incluzivă, cât și specialiștii au atras în mod repetat atenția că este nevoie de o evaluare serioasă a impactului pe care l-au avut închiderea școlilor și accesul inegal la internet și tehnologie, recomandând ca profesorii să fie încurajați să evalueze rămânerile în urmă și să fundamenteze planuri de recuperare pentru elevii care nu au avut sau au avut un acces limitat la învățarea on-line. Orice amânare a acestor evaluări sau a implementării unor măsuri remediale adaptate nevoilor fiecărui elev și comunități școlare nu va face decât să adâncească pierderile de învățare, condamnând numeroși elevi din grupurile vulnerabile la insucces școlar și risc major de părăsire a școlii, spun reprezentanții Salvați Copiii.
Din această perspectivă devine crucială extinderea progresivă a programelor de tip „Școală după școală”, cu un program de la 8.00 la 16.00/17.00 și o masă caldă. O importanță majoră o au însă și respectarea măsurilor de prevenție în proximitatea unităților de învățământ, mai ales de către adulții care însoțesc copiii către și de la școală, și asigurarea unor alternative sigure de transport pentru copiii care frecventează grădinițe sau școli aflate la distanță de domiciliu.
O măsură imediată ar trebui să o constituie asigurarea transportului școlar, nu doar în mediul rural, ci și în cel urban, prin achiziționarea de microbuze școlare și angajarea de șoferi, folosind modelul transportului clienților marilor rețele de magazine, conform Salvați Copiii.
Pentru a putea asigura un număr redus de elevi în grupă sau clasă în învățământul preșcolar și primar, dar și condiții sanitare corespunzătoare în unitățile de învățământ sau intervenții adaptate de educație remedială pentru elevii care nu au acces sau au un acces limitat la educația online, este nevoie de suplimentarea personalului didactic și nedidactic, pe baza unei analize de nevoi derulate în toate unitățile de învățământ și pregătirea acestora pentru dobândirea de competențe digitale și abilități de comunicare la distanță.
Peste 1.000.000 de copii au putut folosi doar telefonul mobil pentru școala online în timpul stării de urgență
Anchetele sociologice ale organizației Salvați Copiii realizate în acest an au arătat dificultățile cu care se confruntă copiii și familiile lor:
- 36% dintre familiile dezavantajate economic nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate în timpul crizei sanitare. Aproximativ 500.000 de copii au fost afectați în mod direct.
- Peste 1.000.000 de copii din învățământul primar, gimnazial și liceal/profesional au putut folosi doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online în timpul stării de urgență, situație confirmată recent în Planul Național de Reziliență și Redresare.
- Copiii de vârste mici, în special din ciclul primar de studii, au resimțit cel mai puternic impactul negativ al izolării, iar jumătate dintre părinți, elevi și cadre didactice apreciază că, în prezent, calitatea actului didactic din școală este mai slabă decât cea dinaintea crizei COVID19.
- Patru din zece cadre didactice, adică aproximativ 1.000.000 de învățători și profesori, au avut probleme în derularea cursurilor online, fie din cauza lipsei dotării corespunzătoare a școlii cu tehnica digitală necesară și o conexiune adecvată fie pentru că nu dispun de materiale didactice adaptate mediului online.
Și fundația World Vision România a transmis luni rezultatele unui sondaj la care au luat parte 1.490 de elevi de gimnaziu şi liceu din mediu urban şi rural şi aproape 500 de profesori, din care reiese că peste 70% dintre copii, respectiv peste 80% dintre profesori consideră că şcolile ar trebui redeschise ori pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.
World Vision România cere reluarea de urgenţă a şcolii fizice din semestrul al doilea, în funcţie de rata de infectare din localităţi. În plus, fundaţia solicită reluarea şcolii în format fizic pentru toţi elevii din categoriile vulnerabile din România, cu precădere cei din mediul rural, care nu au mai avut acces la educaţie de aproximativ un an.
Care sunt temerile copiilor şi profesorilor legate de reîntoarcerea la şcoală?
- Aproape 42% din elevi se tem că revenirea la şcoală va presupune un ritm rapid de predare - învăţare – ascultare, o treime sunt îngrijoraţi că va fi multă materie de recuperat şi un sfert că nu vor fi capabili să facă faţă stresului, conform sondajului World Vision.
- Temerile cadrelor didactice legate de reîntoarcerea la şcoală se referă la lacunele mari în rândul elevilor acumulate în perioada şcolii online (61%), implicarea scăzută a părinților pentru a susține eforturile școlii în scopul recuperării materiei (49%), volumul mare de materie ce trebuie recuperată (45%) şi suprasolicitarea elevilor (43%).
- Peste un sfert din cadrele didactice se tem de aşteptările nerealiste din partea conducerii şcolii şi a Inspectoratelor Şcolare Judeţene.
Copiii şi profesorii au fost afectaţi psiho-emoţional de închiderea fizică a şcolilor
- În perioada şcolii online, copiii au fost afectaţi psiho-emoţional. În această perioadă (adesea şi aproape tot timpul) aproximativ o treime din elevi au fost stresaţi şi s-au plictisit acasă, aproximativ 20% s-au simţit confuzi, au fost îngrijoraţi şi trişti, iar 25% dintre ei au gestionat doar rareori sau deloc problemele cu care s-au confruntat.
- Pe perioada susţinerii cursurilor online, adesea sau aproape tot timpul unul din cinci cadre didactice (20%) a fost îngrijorat şi stresat şi unul din 10 a experimentat tristeţea şi teama. 16% dintre cadrele didactice nu au fost mulţumite niciodată sau au fost rareori mulţumite de modul în care au utilizat tehnologia digitală pentru predarea online, iar 12% nu s-au adaptat niciodată sau s-au adaptat rareori bine situaţiei, potrivit datelor World Vision România.
Aproape 3 milioane de elevi din România au revenit luni la cursuri, după vacanță, tot în format online, cel puțin până în 8 februarie, când începe semestrul al doilea.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și sindicatelor, că toată lumea a fost de acord ca școlile să fie redeschise din 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice.
Structura anului școlar în semestrul al doilea:
Vacanţa intersemestrială - sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021.
Semestrul al II-lea are 17 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 8 februarie 2021 - 18 iunie 2021, astfel:
- Cursuri – luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021
- Vacanţă - vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021
- Cursuri – luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021
- Vacanţă – vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021
- Cursuri - luni, 10 mai 2021 - vineri, 18 iunie 2021
Pentru clasa a VIII-a - cursurile se termină pe 11 iunie, iar pentru clasa a XII-a cursurile se termină pe 4 iunie.
dar daca le-au inchis pt ca ...COVID de ce le-ar deschide in Februarie cand e la fel de COVID ca si anul trecut?
P.S. Numarul de cazuri in UK zilele astea e echivalent cu 15-17.000 in Romania, cu lockdown aproape total. Si ce e mai rau urmeaza.
Cine raspunde pentru vietile pierdute?
Prin cursurile in clasa unesti 30 familii.
Care este diferenta intre noi si cei din europa de vest ce au trebuit sa treca din nou la lockdown? Credeti vesticii au fost mai indisciplinati decat romanii in ceea ce priveste purtatea mastii si distantarea fizica?
NU. Vesticii au inceput scoala fizica in efective complete.
Sa nu imi spuna nimeni ca in scoala mediul e controlat si copii stau distantati fizic.
NU e asa, Copii nu constientizeaza riscul iar personalul din scoala fie are capacitate limitata de supraveghere fie nu isi bate capul.
Constatarea e personala, la scoala copulului meu, din centrul Bucurestiului.
Daca aici nu se respectau masurile, ce sa vorbim de zunele defavorizate unde pe langa dradul mare de indisciplina se aduna si lipsurile materiale + lipsa unor servicii medicale adegvate.
E usor sa dai din gura fara responsabilitiati.
Chiar daca copii ar fii 100% neafectati, ce facem cu bunicii si parintii lor?
Ma intreb daca cei care au raspuns ca vor sa isi trimita copii la scoala, s-au gandit cu prioritate la sanatatea copiilor si a familiei, sau scoala e o modalitate de a scapa de grija copilului pentru cateva ore cat timp parintii sunt la serviciu.
Altfel, evident ca toti vrem redeschiderea la un moment dat.
Propune si urmatorul sondaj: sunteti pentru cresterea TVA sau scaderea ei?
Profesorii au fost de acord cu inchiderea scolii doar pentru ca le tataiau cxxxxxxe de groaza covid! Acum ii doare-n cxx ca mor copiii daca se reincepe in sistem clasic! La fel, ii doare-n cxx ca mor parintii obezi sau cu probleme de sanatate ai copiilor care vor lua boala de la scoala multumita incompetentei si inconstientei lor (profesori care nu poarta masti si incurajeaza copii sa nu poarte)
Asta dovedeste o josnicie morala de nedescris!
Problema pentru multi e ca e posibil sa scape definitiv de copii prin deschiderea scolilor in plina pandemie (si foarte probabil copiii nu vor pati nimic, dar vor aduce boala parintilor si bunicilor).
Eu imi voi tine copiii acasa pana la sfaristul anului scolar sau pana pandemia va scadea din intensitate. Nu risc viata celor dragi nici macar pentru 1 an pierdut (dar in care am reusit sa ne apropiem f mult unii de ceilalti).
Din pacate societatea in care traim nu mai capabila sa distinga binele de rau, lucrurile importante de cele trecatoare si fiecare e responsabil pentru propria familie.
Altfel, ne intoarcem la situatia din 2020, cu fff multe cazuri de imbolnaviri!
care nu reprezinta pe nimeni. Iar numerele alea
le poate scoate oricine din burta, oricum nu ii verifica
nimeni.
M-am saturat de "organizatiile" astea de parinti, conduse
de niste neica nimeni, care, repet, nu reprezinta
pe nimeni. Nu au primit girul nimanui, in afara de faptul
ca se AUTO-intituleaza "bla bla de parinti".
Ca un exercitiu de imaginatie, pentru cei care pricep mai
greu, si eu am un sondaj de opinie pe 882726688 de
parinti:
99,999% nu vor revenirea la scoala pana nu se termina
cu vaccinarea a 60-70% din populatie.
Am spus-o, gata, e adevarat! Va rog promovati-ma! :))))))))
Nu mai puneti botu la tot felul de baliverne!