Asociația Școlilor Particulare atacă în instanță deciziile de închidere a școlilor în zonele unde rata de infectare a depășit 3 la mie

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 29 octombrie 2020, 15:40 Actualitate | Educatie


Scoala
Foto: pixabay.com
Asociația Școlilor Particulare cere din nou autorităților centrale și locale să revină asupra deciziei de a suspenda cursurile în toate școlile din zonele unde a fost depășită rata de 3 cazuri la o mie de locuitori și anunță că atacă în instanță hotărârile dispuse de autorități în acest sens.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Asociația Școlilor Particulare anunță că a decis în ultima adunare generală, la care au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara, să solicite în instanță anularea prevederilor hotărârilor emise de comitetele județene/municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ.

Primele demersuri în instanță vor fi făcute vineri pentru municipiile Cluj-Napoca și Brașov.

Conform sursei citate, la începutul săptămânii viitoare vor fi făcute demersuri în instanță în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor față în față din unitățile de învățământ de stat și particulare.

Argumentele din plângerile prealabile care vor fi depuse în instanță:
 • "1. Hotărârile comitetelor pentru situații de urgență sunt nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate.
 • 2. Având în vedere faptul că hotărârile restrâng dreptul la educație garantat de Constituție și de legislația internațională, acest drept nu poate fi restrâs decât cu respectarea prevederilor constituționale: să fie prevăzută de o lege (a), să fie necesară într-o societate democratică (b), să fie proporţională cu scopul vizat (c) şi să nu fie aplicată în mod discriminatoriu (d). Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.
 • 3. Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale. Art. 38 (1) Legea nr. 55/2020 (singura lege organică invocată ca temei al hotărârii) prevede următoarele - Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar
 • 4. Suspendarea cursurilor care implică prezenţa fizică a copiilor poate fi luată doar în mod individual în raport de fiecare unitate de învăţământ la solicitarea formulată de consiliul de administraţie şi în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile de îmbolnăvire în cazul efectivului uneia sau mai multor grupe sau clase.
 • 5. Măsura închiderii unităților de învățământ nu este necesară într-o societate democratică pentru protejarea sănătăţii publice.
 • 6. S-a dispus luarea celei mai drastice măsuri posibile fără ca aceasta să fie fundamentată prin raportare la existenţa transmiterii comunitare şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, dar şi a altor criterii de risc, astfel cum impune Ordinul comun. În schimb s-a folosit strict criteriul tehnic, reprezentat de rata incidenţei cumulate cu îmbolnăviri Covid-19, a cărui îndeplinire nu presupune luarea obligatorie a măsurii trecerii tuturor unităţilor de învăţământ în scenariul de funcţionare 3.
 • 7. De altfel Organizația Mondială a Sănătății a constatat într-un Ghid din 14 septembrie 2020 că:
 • Din perspectiva sănătății publice, decizia de a închide sau redeschide școlile ar trebui să fie ghidată de o abordare bazată pe riscuri, luând în considerare epidemiologia COVID19 la nivel local, capacitatea instituțiilor de învățământ de a-și adapta sistemul pentru a funcționa în condiții de siguranță; impactul închiderii școlilor asupra pierderilor educaționale, echității, sănătății generale și bunăstării copiilor; și gama de alte măsuri de sănătate publică implementate în afara școlii. Deciziile privind închiderea totală sau parțială sau redeschiderea ar trebui luate la un nivel administrativ local, pe baza nivelului local de transmitere a SARS-CoV-2 și a evaluării riscurilor locale, precum și în ce măsură redeschiderea setărilor educaționale ar putea crește transmiterea în comunitatea. Închiderea facilităților educaționale ar trebui luată în considerare numai atunci când nu există alte alternative.
 • Pe baza celor mai bune date disponibile, COVID-19 pare să aibă o povară directă limitată asupra sănătății copiilor, reprezentând aproximativ 8,5% din cazurile raportate la nivel global și foarte puține decese (vezi caseta Cercetări privind COVID-19 la copii și în școli pe pagina
 • 8). În schimb, închiderea școlilor are un impact negativ clar asupra sănătății copiilor, educației și dezvoltării, venitului familiei și economiei generale. Guvernele naționale și locale ar trebui să ia în considerare prioritizarea continuității educației prin investiții în măsuri cuprinzătoare, multistratificate pentru a preveni introducerea și răspândirea în continuare a SARS-CoV-2 în medii educaționale, limitând totodată transmiterea în comunitatea mai largă.
 • 8. Emitentul actelor este cel care ar fi trebuit să justifice oportunitatea şi legalitatea acestei măsuri precum şi, să menționeze criteriile ce stau la baza examenului de proporționalitate în ingerința dreptului la educație al copiilor".
Ultimele date transmise miercuri de Ministerul Educației arătau că la nivel național se aflau în scenariul 3 - cursuri exclusiv online - 3.393 de unități de învățământ. Dintre acestea, în 385 s-au înregistrat cazuri de COVID-19, în timp ce 3.008 unități de învățământ apar din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care funcționează ori a unor lucrări de reabilitare, preciza Ministerul Educației.

Conform acelorași date, miercuri 9.304 unități de învățământ figurează în scenariul verde - prezența fizică la școală, iar 4.959 în scenariul mixt.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5499 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Da (Joi, 29 octombrie 2020, 16:18)

  mitg [utilizator]

  Sunt convins ca dpdv financiar scolile private sunt pa. Pentru ei alta solutie in afara de redeschidere nu este.
  • +1 (9 voturi)    
   ba deloc (Joi, 29 octombrie 2020, 16:57)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Nu sunt pa pentru ca isi fac treaba in continuare si parintii platesc pentru ca si primesc cev in schimb, fata de stat unde este haos. Asta nu inseamna ca e normal ce se intampla cu scolile in Romania.

   Toate tarile europene care au impus masuri de restrictionare a activitatilor nu au inchis scoala.

   Efortul copiilor de a sta 6-8 ore in fata ecranului in timp ce trebuie sa scrie, sa raspunda, sa fie atenti este foarte mare si cu efecte grave pe termen chiar si scurt.
  • +1 (9 voturi)    
   sunt pa! scolile particulare (Joi, 29 octombrie 2020, 16:59)

   gogpintenog [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Au reusit sa distruga si ceea ce era bun. Alea de stat oricum erau pa! de multa vreme. Oare tarile din vest de ce nu au inchis scolile?
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Joi, 29 octombrie 2020, 17:39)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui gogpintenog

    Austria le inchide fix pe aceleasi reguli ca la noi,in functie de indicele din localitatea respectiva.Slovenia le-a inchis pe toate.
    Si nu e ca si cum francezii le-ar tine deschise cu orice pret, sunt cazuri in scoala, se inchide.
   • 0 (2 voturi)    
    Am doar o curiozitate (Joi, 29 octombrie 2020, 20:50)

    VulpeaBatrana [utilizator] i-a raspuns lui gogpintenog

    tu esti tot cand scrii asta? Scoala > a ramane sanatos? Fereasca..
 • -4 (12 voturi)    
  altii (Joi, 29 octombrie 2020, 16:20)

  liviu_ [utilizator]

  carora le pasa de romani la fel de mult ac sc bor srl...

  diferenta e ca astia patesc taxe si impozite!
  • +4 (14 voturi)    
   aiurea (Joi, 29 octombrie 2020, 17:01)

   gogpintenog [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   scolile nu trebuiau inchise niciodata... La cat de needucati au ajuns romanii, educatia sr trebui sa fie prioritate nationala.
 • 0 (8 voturi)    
  nu mai pot saracii de binele copiilor (Joi, 29 octombrie 2020, 16:42)

  snowflake [utilizator]

  sau de banii parintilor? nu imi e clare ce ii mana mai tare de la spate.
 • 0 (12 voturi)    
  ASP - cea mai joasa speta morala (Joi, 29 octombrie 2020, 16:46)

  jescu [utilizator]

  Pe ei ii intereseaza profitul, sanatatea oamenilor e mai prejos decat interesul lor suprem. Foarte probabil sa castige la cum se dau legile la noi, dar moral sunt de cea mai de joasa speta, sa ceara parintilor sa-si riste viata ca sa aiba ei profit. Nu puteau sa organizeze si ei niste cursuri online ?

  Afterurile la fel, desi scoala e online si copii invata de acasa in procent de 90%(10% de la after), ei inca taxeaza parintii, ca asa e contractul. Iar daca parintii duc copilul la after, o sa constate ca e imposibil sa invete online de acolo, cand sunt multi copii in aceeasi camera si nu pot vorbi in microfon in acelasi timp.
  • -1 (5 voturi)    
   Îi obligă cineva pe părinți să permită copiilor (Joi, 29 octombrie 2020, 19:47)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   școlarizarea cu prezență fizică?
   Nu! Atunci ce problemă ai tu cu cei care își asumă riscul îmbolnăvirii?
 • -2 (14 voturi)    
  Cine nu stie, dar vorbeste (Joi, 29 octombrie 2020, 17:00)

  noi2013 [utilizator]

  Scolile particulare isi desfasoara orele la un nivel mult mai bun decat la stat, presteaza serviciile la care s-au angajat si sunt platite de parinti.

  Dar nu asta este problema.... Din punct de vedere strict financiar ar putea fi chiar mai profitabil online, dar au responsabilitatea calitatii educatiei si al impactului pe care il are invatamantul online asupra dezvoltarii copiilor.

  Ceea ce ministerul este departe, dar foarte departe de a intelege....
  • -1 (1 vot)    
   in ceea ce priveste scolile, ai drepate (Joi, 29 octombrie 2020, 17:31)

   gogpintenog [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Problema mare e la gradinite.
  • +2 (4 voturi)    
   Hai (Joi, 29 octombrie 2020, 17:42)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Hai sa vedem cine da mai multe varfuri? Si nu vorbim de 1-2 scoli private (cu sustinere de pe alte meleaguri) ci de media scolilor. Ca si la facultatile private majoritatea sunt niste fabrici de diplome pentru capatuiti!
 • -2 (10 voturi)    
  Prefecturile sa atace cu apel si recurs (Joi, 29 octombrie 2020, 17:04)

  AndyXXX [utilizator]

  In caz ca judecatorii au alte idei decat limitarea efectelor pandemiei, guvernul sa impinga procesul pana in 2022. Scolile private n-au decat sa dispara.
  • 0 (4 voturi)    
   sa dispara (Joi, 29 octombrie 2020, 17:31)

   gogpintenog [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   odata cu educatia din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  care este mesajul... (Joi, 29 octombrie 2020, 18:32)

  Lucky1 [utilizator]

  mai este vreo noutate sau mister aici?
  Mesajul este acelas de 30 de ani: "promiteti orice sa fiti alesi. Dupa alegeri veti putea fura, fara frica, cat vreti".
 • 0 (4 voturi)    
  scoala , de ce? (Joi, 29 octombrie 2020, 18:45)

  birica1345647612410 [utilizator]

  E mai bine sa iti bati joc de educatia care e oricum sub media mondiala, nu numai europeana. Suntem codasii claselor peste tot in Europa, e logic ca trebuie sa fim codasi si de acum inainte.
  La ce e bun sa stai cu al tau copil in casa si sa faci educatie in online? Copiii au nevoie nu numai de un profesor, ci si de mediul primitor ori colegii lor, in care sa invete sa se descurce. Imi pare rau de educatia romaneasca
  • -1 (3 voturi)    
   fapt (Joi, 29 octombrie 2020, 19:27)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui birica1345647612410

   fapt 1)
   profesoara afterschool, 5h/zi cu copiii,
   fără mască (că era afterschool ul ei și așa voia ea)
   ea declarată pozitivă covid-19, niciun copil, niciun părinte infectați.

   fapt 2)
   irlanda lockdown, dar școli deschise

   fapt 3)
   Germania lockdown, dar școli deschise

   concluzie: înțeleg că cu 30 de elevi în clasă în școlile publice din ro e f mare riscul te transmitere, dar cu cele private, unde sunt puțini copii și pot lua măsuri,
   cu ele ce aveți?
 • 0 (4 voturi)    
  Corect era să nu fi închis deloc (Joi, 29 octombrie 2020, 19:49)

  hic sunt leones [utilizator]

  și să conteste amenzile pe care le-ar fi primit, făcând plângere penală polițiștilor care le-ar fi dat amenzi în mod abuziv pe baza unor acte normative care nu pot niciodată să îngrădească drepturi fundamentale.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by