Anisie le dă universităților termen 30 de zile să introducă în Registrul matricol unic datele privind studiile de licență, master și doctorat

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 27 octombrie 2020, 15:27 Actualitate | Educatie


Monica Anisie
Foto: Facebook
Universitățile din România au termen 30 de zile, începând din 2 noiembrie, să introducă în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR) datele actelor de studii întocmite și eliberate pentru absolvenții de licență, master, doctorat, precum și numele conducătorului de doctorat, potrivit Ministerului Educației. Solicitarea Monicăi Anisie are loc în contextul recentului scandal legat de fostul șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor Laurențiu Baranga, care și-a falsificat diploma de bacalaureat, ajungând profesor universitar la Universitatea "Valahia” din Târgoviște și conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți de Ministerul Educației, Monica Anisie le-a solicitat tuturor instituțiilor de învățământ superior ca, începând cu 2 noiembrie, în termen de 30 de zile, să opereze toate modificările necesare în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR), astfel încât să fie implementate toate măsurile prevăzute de actele normative în vigoare.

Concret, instituțiile de învățământ superior vor introduce în RMUR seriile și numerele actelor de studii întocmite și eliberate pentru absolvenții celor trei cicluri de studii universitare (licență, master, doctorat), precum și ale altor forme de studii. De asemenea, vor fi introduse și date cu privire la numele conducătorului/conducătorilor de doctorat sub tutela căruia/cărora au fost/sunt organizate studiile, pentru fiecare student doctorand.

"Pentru a avea un sistem funcțional și credibil, universitățile trebuie să introducă toate datele necesare în acest registru, astfel încât, la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, să existe o evidență centralizată a diplomelor și a certificatelor universitare. Este și acesta un pas spre o Românie modernă”, a declarat Monica Anisie.

Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR) s-a constituit prin Legea Educației Naționale nr. 1/2011. "În baza de date electronică aferentă RMUR se înregistrează și se păstrează evidența diplomelor universitare emise în România. Universitățile acreditate și Academia Română înregistrează seriile și numerele actelor de studii întocmite și eliberate“, prevede art. 201, alin (5) din Legea Educației.

Registrul matricol unic al universităților din România a devenit funcțional în anul 2016, prin includerea în contractul instituțional al fiecărei universități a obligației de a raporta datele solicitate de Ministerul Educației și Cercetării referitoare la evidența studenților pentru toate nivelurile de studii (licență master, doctorat sau alte forme de studii).

În 2018, funcționarea RMUR a fost detaliată prin ordinul ministrului educației nr. 3.714/2018, reglementându-se faptul că instituțiile de învățământ superior de stat și particulare din România, acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu și Academia Română, au responsabilitatea și obligația să înregistreze în RMUR „seria și numărul actelor de studii emise pentru absolvenții înscriși la toate ciclurile de studii universitare (licență, master, doctorat) și la alte forme de studii“.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4322 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  de ce nu au transmis aceste date universitatile? (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:46)

  Gryphus [utilizator]

  asta mi se pare un caz grav de incompetenta si de incercare de acoperire a unor ilegalitati, care trebuie sa fie investigate

  cum adica legea spune ca trebuie transmise acele date iar universitatile ignora legea?
  • +1 (1 vot)    
   Normal, sunt aceiasi birocrati USL de 30 de ani! (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:25)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Votez USRplus ca sa fie altfel = mai bine!
 • +1 (1 vot)    
  Daca nu baga si Bacalu degeaba..doar ce s-a vazut! (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:23)

  UnOarecare [utilizator]

  Cum ajung unii doftori fara Bac.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by