Preşedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, anunţă că va propune, în prima şedinţă a plenului, înfiinţarea unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ. Propunerea vine în contextul scandalului diplomelor false ale fostului preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, devenit conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), al cărei rector este Sorin Cîmpeanu.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Sorin Cîmpeanu arată, într-un comunicat de presă, că "gravitatea situațiilor despre care am luat cunoștință în ultima perioadă, dezbătute pe larg și în spațiul public, reliefează grave deficiențe ale sistemului și cadrului legal actual cu privire la eliberarea actelor de studii" și că "este mai mult decât evident că se impun măsuri imediate și ferme".

El spune că, în calitate de președinte al Consiliului National al Rectorilor, va propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susținerea înființării unui Registru Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unitățile și instituțiile românești de învățământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare și obținerea diplomei de bacalaureat.

"Îmi asum ca obiectiv, în calitate de membru al Parlamentului, inițierea unui proiect de act normativ care să instituie înființarea acestui Registru (RUNIDAS) și care să aducă prevederi suplimentare în legislația privind educația, astfel încât universitățile să dispună de cadrul legal necesar pentru a putea asigura, într-o manieră eficientă, prevenirea unor astfel de fapte, mai mult decât reprobabile, fapte ce afectează imaginea întregului sistem românesc de învățământ", mai spune Sorin Cîmpeanu, actual deputat, ales din partea ALDE, care va figura pe lista pe PNL pentru Senat la alegerile parlamentare.

Laurentiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a fost plasat sub arest la domiciliu, duminică, fiind acuzat de înșelăciune, după ce și-ar fi falsificat diplome, inclusiv diploma de bacalaureat, pentru a ocupa funcții publice.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General, toate documentele de studii depuse de fostul șef al Oficiului pentru Prevenirea și Spălarea Banilor Laurențiu Baranga pentru un post de conferențiar universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște fuseseră desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016. Aceasta nu l-a împiedicat însă pe Baranga ca un an mai târziu să devină profesor universitar la Universitatea „Valahia” și conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București, ambele universități de stat.

Curtea de Apel i-a anulat lui Baranga toate documentele pe baza cărora acesta își construise atât cariera academică, cât și pe cea din administrația publică. Timp de patru ani, de la pronunțarea deciziei Curții de Apel în iunie 2016 și până când Baranga a fost reținut, pe 10 octombrie, nicio instituție a statului nu a părut că știe că întreg trecutul profesional al acestuia a fost construit pe un mare fals, a scris Emilia Șercan pentru PressOne.

La un an după ce Curtea de Apel a anulat toate diplomele deținute de Laurențiu Baranga, inclusiv foile matricole aferente acestora, fostul șef de la „Spălarea Banilor” devenea conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV) condusă de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu. Susținerea publică a tezei de abilitare cu titlul ”Managementul și responsabilitatea socială în unitățile agricole” a avut loc în aprilie 2017. După ce dosarul lui a fost verificat de CNATDCU, în septembrie 2017, ministrul Educației Liviu Pop semna ordinul prin care Laurențiu Baranga primea dreptul de a conduce doctorate la USAMV în domeniul „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV – care este și președintele Consiliului Național al Rectorilor – a declarat pentru PressOnecă CV-ul lui Baranga a fost scos de pe site-ul universității pentru că „raporturile de colaborare” cu aceste s-au încheiat la 30 septembrie, „deci nu se mai justifică prezența CV-ului pe site-ul instituțional”.

Cîmpeanu susținea că a întrerupt orice colaborare cu Baranga – care era îndrumător pentru trei doctoranzi – după ce Inspectoratul General al Poliției Române "ne-a adus la cunoștință situația lui legală”. Rectorul USAMV a explicat că universitatea i-a depus plângere lui Baranga pentru înșelăciune și s-a constituit parte civilă.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns fostul șef de la Combaterea Spălării Banilor profesor universitar și conducător de doctorate deși instanța i-a desființat diplomele false încă din 2016