Școala online într-o localitate "roșie" din România: 40 % dintre elevi nu au laptopuri sau acces la internet

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2020, 9:56 Actualitate | Educatie


Laptop-uri
Foto: Wikimedia Commons
Una dintre localitățile "roșii" din România unde copiii ar trebui să facă școală exclusiv online este Bivolari din județul Iași. Acolo, însă, 40% dintre cei aproape 300 de elevi nu au tablete sau laptopuri astfel încât să poată învăța de la distanță.
Toţi cei 287 de elevi din localitatea Bivolari ar trebui să înceapă şcoala din faţa calculatorului, comuna aflându-se în scenariul roşu, adică sunt peste 3 cazuri de COVID-19 confirmate la mia de locuitori, scrie Ziarul de Iași.

La Bivolari au fost înregistrate, potrivit raportului Direcţiei de Sănătate Publică, 7,74 de cazuri la mia de locuitori, fiind singura localitate din judeţul Iași aflată în scenariul roşu.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Iași, doar 60% dintre elevii de la cele patru şcoli din localitate au şi acces la internet sau la un dispozitiv conectat la internet. Reprezentanții ISJ spun că în perioada următoare încearcă să asigure necesarul de tablete sau laptopuri, astfel încât elevii să poată face cursuri online.

Totuşi, potrivit inspectorului şcolar general, Genoveva Farcaş, cadrele didactice de la cele patru şcoli din Bivolari au acces la internet.

Totodată, în cazul celor 40 de preşcolari de la Bivolari, se vor oferi materiale didactice în format fizic, părinţii urmând să fie cei care lucrează cu copiii.

"Toate cele patru locaţii de la Bivolari au accesat şi în anul şcolar anterior platforma Adservio, care permite, din fericire, ca activităţile didactice, fie prin sistem Zoom, de către fiecare cadru didactic care va fi prezent la şcoală, condiţia fiind aceasta, ca fiecare elev de acasă să dispună de aparatură pe măsură”, a precizat Genoveva Farcaş, scrie Ziarul de Iași.

Ea spune că în cazul celorlalte 12 localităţi din județul Iași aflate în scenariul galben - prezență fizică la școală și cursuri online, prin rotație -, necesarul de tablete sau laptopuri este acoperit în proporţie de 80%.

Şefa ISJ a spus că se doreşte ca orarul de la şcoli să fie realizate în aşa fel încât maximum doi sau trei profesori să susţină ore cu o clasă în aceeaşi zi. Totodată, în cazul profesorilor cu boli cronice, orele acestora sunt programate online, după terminarea cursurilor în care elevii participă fizic la şcoală. Totodată, şi elevii cu boli cronice vor putea participa la ore online, indiferent de scenariul în care se află şcoala.

O problemă semnalată de către şefa ISJ Iaşi este cea a măştilor pentru elevi. Astfel, există localităţi în care fie nu au fost achiziţionate încă necesarul de măşti de protecţie, iar 10% dintre unităţile şcolare nu au încă dezinfectant pentru începerea anului în siguranţă. Genoveva Farcaş a subliniat că aceste demersuri trebuie făcute de către primăriile acelor localităţi şi face apel la primari să facă toate eforturile pentru a asigura protecţia copiilor.

În 43 de localități "roșii", din România, școala va începe exclusiv online, din cauza numărului mare de cazuri. Ministerul Sănătății a publicat, luni, analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori, date esențiale pentru începerea noului an școlar.

 • Scenariul 1 - verde - rata incindenței mai mică de 1 la mia de locuitori.
 • Scenariul 2 - galben - scenariu hibrid - rata incidenței între 1 până la 3 la mia de locuitori.
 • Scenariul 3 - roșu - școală online - rata incidenței mai mare de 3 la mia de locuitori.
Cele 3 scenarii pentru începerea școlii:
 • Scenariul verde - desfășurarea cursurilor cu prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice
 • Scenariul galben - desfășurarea cursurilor cu prezența fizică parțială a elevilor și a cadrelor didactice și online parțial; excepție fac clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, care participă la cursuri zilnic cu prezență fizică (v. scenariul verde).
 • Scenariul roșu - desfășurarea cursurilor exclusiv onlineCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2093 vizualizari

 • -6 (6 voturi)    
  Banii sunt la bufetul din sat (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:07)

  CezarN [utilizator]

  Acolo i-au cheltuit tatii (si uneori si mamele) grijulii.
  • 0 (0 voturi)    
   Si tot de la bufet vom cumpara tabletele pe o bere (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:04)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Dupa ce se vor da :))
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:32)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Si cum pot pune intrebari copii? (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:01)

   RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui

   Scoala online prin TVR inseamna ca elevii sunt simpli spectatori - nu pot intreba nimic, daca nu au inteles ceva asa raman, nu pot fi ascultati, profesorul nu stie daca sunt prezenti, atenti la ce se preda, etc.
   Adica e ceva gen "hai sa bifam ca o facem, chiar daca nu are niciun efect pozitiv".
 • +4 (6 voturi)    
  O NEREALIZARE (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:49)

  jidanul [utilizator]

  Inca o nerealizare, o bila neagra, din multe nerealizari ale "guvernului meu"-Orban. La o scoala "40% dintre cei aproape 300 de elevi nu au tablete sau laptopuri astfel încât să poată învăța de la distanță" si inmultiti cu inca vreo o suta de scoli din Romania, aflate sigur in aceasi situatie ca scoala din localitatea Bivolari si vom vedea in ce situatie catastrofala este invatamantul si educatia in Romania. Unde sunt cele 250.000 de tablete promise de guvernul Orban ? Oare cat mai pot suporta romanii iresponsabilitatea, inconstienta, incapacitatea si incompetenta acestui guvern PNL-pdl ? Dar in timp ce guvernul acesta lipsit total de profesionalism, mincinos si arogant, paradoxal mai exista, in Romania sunt bani si se platesc bani pentru pensii "nesimtite", pensii speciale, pensii de servici, sunt bani pentru salarii "nesimtite" de mii si zeci de mii de euro la sefii din BNR, ASF, autoritati si sefi de companii de stat dar, bani pentru alocatii,laptopuri si acces la internet nu exista bani, pentru cresterea salariilor cu 25% conform legii salarizarii, nu exista bani si pentru cresterea punctului de pensie cu 40% bani nu exista.. Asta e Romania "lucrului bine facut" ? Asta este "Romania educata",proiectul național inițiat de Președintele României ? De la "primul pas" si "pas cu pas" cat mai exista echipa aceasta, Iohannis - Orban, la conducerea Romaniei sigur vom ajunge la intr-o situatie dezastruoasa si catastrofala.
 • -3 (5 voturi)    
  urgent antene 5G (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:49)

  TrickyWicky [utilizator]

  Si laptopuri
  si vaccinati obligatoriu si fara drept de apel
  • 0 (2 voturi)    
   CE LAPTOPURI, CE VACCINARI ? (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:42)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Ce sa mai vorbim de tablete, laptopuri si vaccinari cand a ajuns Basescu, culmea, tocmai Basescu, sa-i spuna lu` Orban adevarul in fata, "Măi Ludovice, măi hoților și din moartea românilor vreți să faceți bani?!" referindu-se la nemernicia guvernului PNL-pdl, cu privire la asa zisa productie de masti de catre Romarm. Inca un ministru, zero, Virgil Popescu declara atunci "Cu toate ”motoarele” turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor și testul de producție. În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi - peste 4 milioane de măști lunar. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi, respectiv 15.000.000 de măști lunar." iar situatia la ora actuala confirmata de Basescu, tocmai de Basescu, este "Și când colo, ce să vezi? Romarm nu a mai produs nimic. Mașinile care fabricau măști s-au stricat. Nu există în Romarm inginer care fabrică armament și care să poată repara mașinile de cusut măști. Trebuiau făcute importuri cu prieteni contra șpagă."
 • +3 (5 voturi)    
  exact (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:55)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  Anisieeee, tu citesti ce comentam noi p-aci ? PE unde v-ati plimbat toata vara? 15%, se stie!
 • 0 (2 voturi)    
  asa (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:33)

  martel55 [utilizator]

  si acum ce trebuie facut?sa punem in pericol copiii si profesorii cehamndu-i fizic la scoala pentru ca autoritatile 6 luni de zile nu au facut nimic?chiar daca unii parinti insista sa isi trimita fizic copii in clase, avand impresia ca daca stau acolo de mobila se prinde de ei ceva mai mult decat in fata ecrnaului, niste autoritati repsonsabile ar pune pe primul plan solutii care sa nu puna in pericol nici sanatatea dar sa ofere intr- masura rezonabila si educatie...dar la noi 6 luni de zile, autoritatile, de la guvern pana la ultimul director de scoala s-au docedit compet irespnsabili ne pregatind cu adevarat solutii de rezerva desi era evident ca pandemia nu se va termina vrusc pe 14 septembrie...iar acum se fac presiuni pe parinti sa accepte sa isi tirmita copiii in scoli nepregatite, in care nu s-a facut mai nimic pentru minimizarea riscului sanitar. folosind false argumente ca nu se poate invata in sistem hibrid sau online pentru 1-2 semestre....daca unii vor sa isi joace la ruleta sanatatea, e clasr ca nu trbeuie impeidicati, dar nici ceilalati nu trebuie fortati sa o faca pentru o presupusa calitate mai buna a educatiei fata in fata (desi daca privi in ultimii ani la generatiile care au iesit de pe bancile scolii numai participand fizic la procesul educational, constatam usor ca familia a fost factorul principal in calitatea educatieri, si nicidecum scoala)
  • 0 (2 voturi)    
   E foarte simplu (Marţi, 8 septembrie 2020, 12:47)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Pentru copii un an de vacanta, pentru profesori somaj.
   Mai sigur de atat nu avem ce face.
 • +2 (2 voturi)    
  Daca ar putea si copii vota ... (Marţi, 8 septembrie 2020, 12:47)

  mmagic [utilizator]

  Ar da un vot de blam guvernelor care au facut din scoala si copii (generatia viitoare) bataia lor de joc.

  Alocatii de toata jena sunt date copiilor, comparativ cu pensiile nesimtite care cica vor mai fii si marite.

  Locurile de joaca inchise cu de-a sila fara sens ca acum se joaca in strada saracii si pot teoretic sa infecteze mai usor trecatorii.

  Ne batem joc de copii si ii punem sa respecte mii de restictii la gradinite si la scoli in timp ce in toate locurile publice unde sunt adulti si pensionari, nu se respecta regulile. In piete fiecare cum vrea, in trenuri fiecare cum vrea, in autobuze fiecare cum vrea, in magazin poarta masca cine vrea, pe plaja si la mare libertate fiecare cum vrea.

  Numai la gradi masa zilnica a copiilor la stat este 15 ron adica cu 20 zile pe luna ajungem la 300 ron lunar, nu mai punem rechizitele si cadourile necesare. De nu poti cu alocatia nici macar masa sa o platesti.

  Dar de copii va bateti toti joc ca nu va voteaza ... miile de restictii puse la punct pentru copii de parca boala asta ar porni numai de la ei.

  Apoi ne miram daca acesti vor prefera sa emigreze ...
  Cred ca daca ar vota copii ar avea si ei alocatie de minim 150 euro, ca atat are nevoie un parinte minim pentru un copil si nu ar mai fii parcurile inchise si nici restrictiile inutile.
  • +1 (1 vot)    
   O spui de parca copiii vor sa invete (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:01)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Cunosc multi copii care au de toate (si net, si iPhone, si tableta) si nu se dau in vant dupa scoala si invatatura. Au ars-o in draci in perioda asta. Serois! Asteapta mai mult noul nodel de iPhone decat inceperea scolii. Unul chiar mi-a zis ca spera sa inceapa scoala dupa 01.Oct.2020 ca sa se laude cu ultimul iPhone (care o fi ala).

   La sate, daca nu sunt bani sufiecienti, sa se dea in primul rand la cei care au venit la scoala si inainte de pandemie, nu la toti chiulangiii.
  • 0 (2 voturi)    
   Nu mai pleaca ei.... (Marţi, 8 septembrie 2020, 16:02)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   O sa ai o generatie de youtuberi, facebookeri, instagrameri si gameri. Daca ai fost socat de prostia lui Pavi sau Daia....hold my beer!!! It will be fun and tragic at the same time!
 • -1 (1 vot)    
  CORECT (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:40)

  jidanul [utilizator]

  Ai dreptate dar, noi parintii copiilor nostri putem vota si trebuie sa cerem viitorului guvern sa declare in scris ca in prima zi dupa investirea noului guvern va dubla alocatiile si daca nu o face, imediat si pe loc sa-si dea demisia. Toti acesti ministrii ai acestui guvern, In clipa cand s-au vazut pe scaunul de ministru si din spatele geamurilor fumurii ale limuzinelor cu care circula incalcand legile circulatiei, precum Bode, nu mai vad realitatiile vietii romanilor, din stratosfera de unde sunt ei nu se mai vede noroiul de pe ulitele Romaniei. Acest fel de politicieni trebuie sa dispara din Romania.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by