Normele sanitare pentru deschiderea școlilor - intrarea la cursuri eșalonat, pe mai multe căi de acces, la anumite intervale orare / Masca, obligatorie pentru profesori și elevi începând din clasele primare

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2020, 17:21 Actualitate | Educatie


Scoala
Foto: Inquam Photos via Digi24.ro
Intrarea în școală se va face eșalonat, pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri, iar elevii vor urma trasee prestabilite în interiorul școlii, cu păstrarea distanței de 1 metru între ei. Purtarea măștii de protecție în interiorul unităților de învățământ este obligatorie pentru cadrele didactice și pentru elevi, începând din clasele primare.
Aceste măsuri se regăsesc în ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății, care cuprinde normele sanitare pentru școli, în condițiile pandemiei de COVID-19. Documentul reglementează măsurile care se vor aplica în instituţiile de învăţământ.

Conform actului normativ, direcțiile de sănătate publică vor informa până la data de 7 septembrie Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București, Comitetul Județean / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică din fiecare localitate.

Până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ.

Scenariul 1:
 • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2:
 • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și
 • Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3:
 • Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online
Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Ordinul de ministru cuprinde ghiduri privind măsuri de sanitare și de protecție pentru fiecare nivel educațional:
 • În cazul tuturor ciclurilor de învățământ, intrarea la cursuri se va face eșalonat, pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri.
 • Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituției de învățământ cu păstrarea distanței de 1 m între copii/elevi.
 • Purtarea măștii de protecție în interiorul unității de învățământ este obligatorie în cazul personalului didactic și al elevilor începând din clasele primare.
 • Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar și dezinfecția și aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face și dezinfecția diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.
 • Începând din clasele primare, să se asigure distanțarea de minimum 1 metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă.
 • Pe lângă triajul observațional de la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.
 • Începând cu clasele primare, prezența la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotație la 1-2 săptămâni, în scenariul al doilea.
Actul normativ mai prevede informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților/reprezentant legal cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2.

Când se suspendă cursurile
 • La apariția într-o clasă din unitatea de învățământ, a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru o perioada de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile.
 • La apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale întregii unității de învățământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz;
 • La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, aceștia au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.
În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea unității/instituției de învățământ va dispune realizarea următoarelor activități obligatorii:
 • a) curățenia și aerisirea claselor/sălilor;
 • b) dezinfecția curentă și terminală a spațiilor unității/instituției de învățământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete, în colaborare cu DJSP/DSPMB;
 • c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toți contacții direcți din cadrul unității/instituției de învățământ ai cazurilor confirmate vor fi izolați la domiciliu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8055 vizualizari

 • 0 (26 voturi)    
  Schola, magistra vitae (Marţi, 1 septembrie 2020, 17:51)

  Mazeta [utilizator]

  Copiii trebuie să învețe de mici că sunt infecți și infecțioși. Să păstreze distanța. Să poarte măști. Să le fie frică. Să fie oameni noi.
  • 0 (0 voturi)    
   Ai prins curaj? (Miercuri, 2 septembrie 2020, 10:38)

   Gheorghe Pudila [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   .
 • +3 (7 voturi)    
  Pause de 5 minute? (Marţi, 1 septembrie 2020, 17:52)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si când mai are elevul timp să tragă o țigară?
  • +3 (3 voturi)    
   cum cand? (Marţi, 1 septembrie 2020, 18:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   In orele la care chiuleste.
 • +2 (8 voturi)    
  Guvernul iar isi face treaba cu varf si indesat (Marţi, 1 septembrie 2020, 17:59)

  luciannn [utilizator]

  Inca o data Guvernul isi facea treaba cu varf si indesat... mai da niste reguli din pix ce trebuie indeplinite de sute de mii de elevi. Oare pentru neindeplinirea regulilor In loc de amenzi se va scadea nota la purtare? Adica sa-si faca "treaba" Guvernul pana la capat ca pana acum, nu doar asa cu jumatati de masura...

  Pix, reguli, bici si amenzi...

  Doar scoli si spitale mai lipsesc acum, ca de reguli cum sa le folosim nu ducem lipsa...

  Hai ca se poate si cu partea usoara (constructia), ca partea grea (regulile) ati tot exersat-o in ultimele luni...

  Sau asteptam sa ajunga elevii cate 40 in clase si bolnavii cate doi in pat...

  Sau acum am trecut deja de 40 de elevi in clase si 2 pacienti in pat si ne-am propus sa ajungem la 50 de elevi in clase si la 3 pacienti in pat?
 • +4 (12 voturi)    
  chiulangiii o sa se infecteze intentionat (Marţi, 1 septembrie 2020, 18:29)

  maiorulmura [utilizator]

  nu-i greu sa gasesti trei derbedei intr-o scoala
 • 0 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 septembrie 2020, 18:44)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   nu cred (Miercuri, 2 septembrie 2020, 11:52)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui

   ca toti parintii sunt atat de inconsitenti incat sa simta nevoia sa isi tirmita copii in clase supraagomerate si evnetual in scoli supraaglomerate...mai sunt si parinti care pun pe primul plan sanatatea si care asteptau ca in 6 luni de pauza sa se fi pregatti masuri concrete , nu vorbe goale, pentru a asigura un mimin de protectie sanitara....daca de o garantarea a neinfectarii nu poate fi vorba, birocratii nostri de prin ministere au ales in schimb sa garanteze ca scolile vor fi focare de infectie prin incompetenta si pasitivitate de care au dat dovada 6 luni
 • +3 (5 voturi)    
  reguli din pix (Marţi, 1 septembrie 2020, 18:52)

  bogdan1477 [utilizator]

  Mie mi se pare utopic sa crezi ca poti tine niste copii de clase primare timp de 4-5 ore cu masca pusa corect. Mai degraba tind sa cred ca masca se va purtta sub barbie, protejand gusha, si cand va veni un control toata lumea va ridica masca pana deasupra nasului.

  Mai degraba s-ar incerca izolarea copiilor pe clase, evitand interactionea intre grupuri diferite, astfel incat un copil infectat sa nu dea covid la toata scoala, ci doar clasei lui.
  • +2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 septembrie 2020, 20:41)

   [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 septembrie 2020, 22:15)

    [anonim] i-a raspuns lui

 • +5 (5 voturi)    
  Clasa a XII-a (Marţi, 1 septembrie 2020, 19:11)

  ClaudiuApolodor [anonim]

  Metodologia de a preda/face o materie in calupuri de 2-3 saptamani se va aplica si la clasa a XII-a? Acesti copii au in iunie examenul de bacalaureat si ar fi extrem de ciudat ca in ultimile 3-4 luni sa nu repete la cele 3-4 discipline la care vor fi testati.
 • +1 (3 voturi)    
  Profesorii trebuie sa se adapteze (Miercuri, 2 septembrie 2020, 8:07)

  Klaus_ [utilizator]

  Profesorii va trebui sa isi reaminteasca ca menirea lor e sa fie mentori pentru elevi, sa-i faca sa indrageasca materia si sa asimileze lucrurile importante. Scopul profesorului nu e sa dicteze lectia, nici sa umple toate tablele cu scris marunt si indescifrabil, nici sa ameninte cu rasfoirea catalogului sau cu "scoateti o foaie de hartie". Orice informatie pe care profesorul arhaic o dicteaza elevilor poate fi gasita azi in mai putin de 2 secunde. Ceea ce ar fi cu adevarat valoros intr-o lectie sunt conexiunile intre parti diferite ale aceleiasi materii sau intre materii diferite, discutiile, argumentele, formarea modului de gandire, lucrul in echipa si capacitatea profesorului de a starni interesul. Din pacate la noi sistemul e cel de acum 50 de ani si poti numara pe degete dascalii dintr-o scoala care chiar au vocatie. Restul isi ascund incompetenta in spatele programei.
 • +4 (4 voturi)    
  o troglodită (Miercuri, 2 septembrie 2020, 8:10)

  muvis [utilizator]

  Declarațiile suna de parca Anisie ii obligă pe profesori și părinți să meargă în Trabant, deși ei au Renault.
  Dacă ea e troglodita și nu știe să iasă din mizerie, trebuie sa fim și noi ca ea.
 • +3 (7 voturi)    
  Anisie vei avea morti pe constiinta! (Miercuri, 2 septembrie 2020, 8:42)

  mircea112 [utilizator]

  6 luni de la inceperea pandemiei in Romania si nimic nou in educatie!
  De ce se arunca unii pe pozitii de ministrii daca nu sunt in stare de nimic?! E bine ca acum va avea morti pe constiinta? Sper ca Anisie doarme linistita ...
 • +3 (3 voturi)    
  Asa (Miercuri, 2 septembrie 2020, 9:20)

  ete fleosc [utilizator]

  Cum suntem obisnuiti totul va cadea in derizoriu. Sa ti niste copii cu masca pe fata 4-5-6 ore ? Si acum intreb pt un prieten : Cate ore trebuie purtata o masca ? Alea chirurgicale am inteles ca se schimba dupa 3 ore. Prietenu meu care m a intrebat a zis ca vezi uneori pe unii cu o masca de culoare nedefinita spre negru de atata atarnat. Spatiu ,distantare intre elevi ? Creste inima in mine cand aud asa cuvinte mari ahaa perete de ' pepsiglas'. Scoala trebuie deschisa. Obligatoriu. Marii nostriiiii politutruci puteau gandi niste masuri in toate lunile scurse de la inchiderea scolilor. Masuri ce puteau fi si puse n practica de atunci.
 • +4 (4 voturi)    
  Pare o solutie temporara.. (Miercuri, 2 septembrie 2020, 10:41)

  bigbrother [utilizator]

  "Experimentul" scoala derulat in alte tari arata ca a crescut numarul imbolnavirilor in cazul copiilor, cum era de asteptat. Cine isi imagineaza ca acei copii vor respecta regulile in clasa si in pauza...n-are copii acasa. Si mai rau, cine isi imagineaza ca profesorii nu vor face altceva decat sa-i supravegheze, mai ales in pauze..n-a mai fost de mult intr-o scoala.

  Aceeasi copii vor interactiona si in afara scolilor si chiar daca la scoala - putin probabil - se vor respecta toate regulile, asta nu inseamna ca nu se pot imbolnavi reciproc in afara scolii. Mai mult, vor veni acasa si e posibil sa-i imbolnaveasca pe parinti fara macar sa stie..

  Ce ma astept sa se intample:
  - va creste numarul cazurilor atat in randul copiilor + profesorilor si personalului auxiliar
  - lumea se va scandaliza, vor urma discutii si proteste
  - autoritatile/directorii de scoala vor decide inchiderea scolilor si/sau reducerea numarului de ore "fizice" la minim
  - intre timp se va incerca rezolvarea problemelor pt accesul online (tablete, internet, livrarea efectiva, pregatirea copiilor etc)
  - incepand cu noiembrie se va ajunge la o trecere masiva catre online, cel putin la nivelul oraselor unde sunt cei mai multi copiii si ne vom intoarce la situatia din primavara, scoala online cu mici imbunatatiri
  - din primavara anului viitor este posibil sa avem vaccin la nivelul UE si lucrurile vor incepe treptat sa intre in normal.
 • 0 (0 voturi)    
  aiureli (Miercuri, 2 septembrie 2020, 11:49)

  martel55 [utilizator]

  se paote decala inceperea orelor pentru fiecare clasa la ciclul primar poate, insa la gimnazial si liceal cum isi imagineaza desteptii care elaboreaza asemenea ghidrui ca e posibil, atata timp cat fiecare materie este predata de alt profesor?daca profesorii intra decalat la prima ora, cum vor putea apoi sa continue programul?e plin de incompetentii in ministere, si platiti bine pe deasupra, desi 6 luni de zile nu au fost in stare sda pregateasca nimic si vin acum cu tot felul de aberatii bune de aruncat la cos
 • 0 (0 voturi)    
  masuri (Miercuri, 2 septembrie 2020, 12:04)

  vodatepes [utilizator]

  Intarea si iesirea se vor face pe mai multe cai. Pai daca scoala are doar o usa sau maxim 2 ce facem? Spargem peretii si facem mai multe usi? Contactanti directi ai copilului bolnav vor sta 14 zile acasa. Deci intr-o clasa de 30 de elevi unul se imbolnaveste atunci toti 29 vor sta acasa. Dar si acesti au contactanti directi: parinti si frati deci 29 x2 =56 de personae ( cel putin) vor sta in izolare adica 29 + 56 = 85 de persoane in izolare ( pe putin) pentru un caz confirmat. Daca copilul ar sta acasa cine are intra in izolare el (copilul ) si parinti sai deci cel putin 3 persoane. Ce facem domnilor? 85 persoane in izolare sau 3 persoane in izolare. Pai la o rata de imbolnaviere de 4% intr-o scoala cu 800 de elevi avem 32 de cazuri care pot duce la izolarea a 2720 de personae. Inteligenta mutare cu deschiderea scolilor. Dar interesul este votarea. Noi nu contam
 • -2 (2 voturi)    
  dementza (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:31)

  Mary80 [utilizator]

  sa obligi copiii sa poarte masti si sa se distanteze social, masuri ce par desprinse din filmele de groaza


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by