Ministrul Educației, Monica Anisie, anunță luni seara că i-a solicitat premierului Ludovic Orban demiterea președintelui Oficiului Național de Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, în urma rezultatului dezamăgitor al licitației privind achiziția de tablete pentru elevi. „Vreau reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație”, a transmis Monica Anisie pe Facebook.

Monica AnisieFoto: Agerpres

„Ministerul Educației și Cercetării a luat act de rezultatul dezamăgitor al stadiului licitației privind achiziția de dispozitive electronice cu conexiune la Internet, organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC). Ministerul a început demersurile pentru achiziționarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când a fost alocată prin Hotărâre de Guvern suma de 150 de milioane de lei. Toate instituțiile implicate, inclusiv Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, și-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreați, toate procedurile, astfel încât dispozitivele să fie, în prima zi de școală, la dispoziția elevilor”, se afirmă într-un comunicat difuzat luni de minister.

„Deși au beneficiat de tot sprijinul Ministerului Educației și Cercetării în toată această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi în identificarea de soluții rapide, dovadă fiind rezultatul catastrofal al acestui întreg proces. Mai grav, ONAC nu a informat în timp util Ministerul Educației și Cercetării cu privire la stadiul licitației, deși au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect”, mai spune ministerul în comunicat.

„Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitației, după atâtea luni în care toate instituțiile implicate, mai puțin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată la termenele stabilite. Cei care vor avea de suferit de pe urma incompetenței oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii și părinții. Din aceste considerente, solicit premierului României, domnul Ludovic Orban, demiterea președintelui ONAC, Cornelia Nagy, și doresc reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație”, a declarat ministrul educației Monica Anisie, citată în comunicat.

Oficiul Național de Achiziții Centralizate a fost înființat prin OUG 46/2018.

De amintit că Guvernul va putea achiziționa doar 70-80.000 din cele 250.000 de tablete promise elevilor în noul an școlar pentru desfășurarea cursurilor online, în condițiile pandemiei de Covid-19. Anunțul a fost făcut duminică seară de premierul Ludovic Orban, care a spus că autorităţile au constatat că nu pot finaliza licitaţia derulată prin Oficiului National pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), instituție pe care a criticat-o din nou. Întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea ONAC, Orban a răspuns: „O vom schimba”.

„Eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC (n.r. - Cornelia Nagy) este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000 de tablete. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta”, a declarat Ludovic Orban la B1 TV.