Guvernul va putea achiziționa doar 70-80.000 din cele 250.000 de tablete promise elevilor în noul an școlar pentru desfășurarea cursurilor online, în condițiile pandemiei de COVID-19. Anunțul a fost făcut duminică seară de premierul Ludovic Orban, care a spus că autorităţile au constatat că nu pot finaliza licitaţia derulată prin Oficiului National pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), instituție pe care a criticat-o din nou. Întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea ONAC, Orban a răspuns: "O vom schimba”.

TableteFoto: Hotnews

"Nu vom putea achiziţiona toate cele 250.000 de tablete. Achiziţia e la ONAC”, a declarat Ludovic Orban, la B1 TV.

Întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Orban a răspuns: "O vom schimba, o vom schimba”. El a spus că nu a făcut acest lucru până acum pentru că ar fi ieșit scandal.

"Eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC (n.r. - Cornelia Nagy) este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000 de tablete. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta", a declarat Orban.

El a susținut că Guvernul a prevăzut că ar putea să nu fie finalizată licitația prin ONAC pentru achiziția celor 250.000 de tablete promise elevilor, astfel că luni a fost emisă ordonanța de urgență care prevede alocarea a 175 de milioane de euro din fonduri europene strict pentru cheltuielile pentru deschiderea şcolilor.

"Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a mai afirmat Orban.

Potrivit acestuia, ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei cu regulile pentru deschiderea anului şcolar va fi publicat luni, cel târziu marţi.