Iohannis a atacat la CCR legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 10 iulie 2020, 13:13 Actualitate | Educatie


președintele Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
​​Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli.

Senatul, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, a adoptat pe 16 iunie o modificare la Legea Educației Naționale care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen, ”înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Este vorba de o modificare a articolului 7 din Legea Educației Naționale, alineatul 1, litera e:

”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară sunt interzise:

 • e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, arată proiectul adoptat de Senat.
„Considerăm că prin legea dedusă controlului de constituționalitate se impune un stereotip/clișeu în ceea ce privește rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul și același, să se încadreze într-un tipar și să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancțiunea fiind interzicerea activității de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educațional. În cazul de față, învederăm că soluția Parlamentului de a impune prin lege ce activități, teorii sau opinii și cu ce scop se pot constitui acestea în activități educative care să poată fi desfășurate în unitățile de învățământ și, prin urmare, ce discipline se pot studia în mediul școlar sau academic, contravine libertății individuale de conștiință întrucât, prin această formă, dispoziția normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire și a opiniilor. Norma, prin ea însăși, reprezintă o condiționare de natură legală a libertății gândirii și a opiniilor, deoarece aceasta realizează întocmai o interpretare pe cale legislativă a scopului/finalității procesului de gândire. Or, libertatea conștiinței se manifestă potrivit propriului discernământ al individului”, se arată în sesizarea șefului statului.

De asemenea, președintele Iohannis consideră că legea legea are caracter discriminatoriu și condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație.

Totodată șeful statului afirmă că legea instituie o normă care este de natură să determine restrângerea dreptului la liberă exprimare, prin aceea că aplicarea sa se realizează în funcție de criteriul subiectiv al exprimării unei anumite teorii/opinii, într-un anumit sens, expres prevăzut de lege.

CITEȘTE AICI SESIZAREA DE NECONSTITUȚIONALITATE


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7702 vizualizari

 • -10 (44 voturi)    
  genul hibrid (Vineri, 10 iulie 2020, 13:20)

  TrickyWicky [utilizator]

  Le ai pe amandoua.
  PSD PMP au votat pt
  PNL s-a abtinut
  USR a votat impotriva
  Johannis ar trebui sa -si aminteasca ca legile sunt facute de alesi si nu de organizatii gen ACCEPT care promoveaza LGBT in Romania
  Romanii nu doresc parade gay in ROmani a . Punct.
  Johannis ar trebui sa accepte asta
  • -14 (34 voturi)    
   mai vede dulapu' voturi.. (Vineri, 10 iulie 2020, 14:13)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   ... cand o zbura porcu'.
   • -9 (13 voturi)    
    personal, i se rupe (Vineri, 10 iulie 2020, 15:44)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Si-a tras ultimul mandat. Poate pe partea cu shparlamentul LUI si guwernul LUI.
  • +14 (32 voturi)    
   Nu are legatura. (Vineri, 10 iulie 2020, 14:26)

   minrest [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Cu parada gay. Absolut de loc.
  • -12 (18 voturi)    
   Romania nu are partid "conservator" (Vineri, 10 iulie 2020, 16:46)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   PSD-ul, partid cleptocratic, e pretins "socialist" (acolo e inscris ca partid european) si vorbeste de "stanga" doar pentru a pastra bazinul de votanti "asistati social", "bugetari" si "pensionari", adica cam toti cei care depind de distribuirea veniturilor statului.

   PNL-ul, partid "LINO" (liberal in name only), a invatat de la PSD cum sa puna mana pe institutii de stat si le transforme in instrumente ale partidului (pt interes electoral sau pt grupari de afaceristi din partid), e un partid care tot nu s-a reformat la nvielul politicii de cadre.

   PMP nu reuseste sa isi gaseasca o clara identitate, de preferinta national-conservatoare, pt a-si asigura o "nisa ecologica" printre milioanele de votanti nemultumiti de PSD-PNL.
   Ar trebui sa fie mult mai vocal si prezent mediatic pe temele sensibile la electorii conservatori cu valori morale "traditionale".

   USR e o impostura, o frauda denuntata chiar din interior, o grupare de indivizi care au un proiect schitat de la bun inceput prin alte capitale ale Europei si care s-a grefat parazitar pe revolta anti-coruptie a tinerilor hipsteristi/corporatisti din Romania.
   Pretinde ca e de "centru-dreapta" dar valorile promovate sunt in intregime cele ale stangii euro-americane (mai nou le place si belemismul).

   Pro-Romania si ALDE sunt constructii centrate pe cate un individ, lider politic cu notorietate, dispare ala dispar si ele imediat, nu are importanta ce pretind ca au ca ideologie, sunt de conjunctura.

   UDMR are o turma etnica captiva, singura lor batalie e sa nu lase alte partide "maghiare" sa devina prea populare prin secuime, in rest accepta fara probleme "prostitutia politica" ideologica cu orice partid romanesc care ofera ceva (placute bilingve, o scoala, niste voturi "maghiare" prin Botosani, etc.).

   Ideal pt Romania ar fi o guvernare a unei aliante confortabil majoritara in Parlament, care sa excluda eurosceptismul PSD, influenta ungara din UDMR si socialismul "hipster" din USR.
 • -12 (38 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 iulie 2020, 13:22)

  [anonim]

  • +13 (25 voturi)    
   Merkel (Vineri, 10 iulie 2020, 14:29)

   minrest [utilizator] i-a raspuns lui

   Cum este? Conservatoare sau progresista? A dat consemnul ca parlamentarii CDU sa voteze conform constiintei, si a trecut legea ; altfel pierdea alegerile parlamentare.
   • -5 (25 voturi)    
    Mai exact, care lege a trecut in Germania? (Vineri, 10 iulie 2020, 14:46)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui minrest

    Ar fi util raspunsul pentru cei care nu au urmarit subiectul la vremea lui in Germania sau in alte tari.
   • -10 (28 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 iulie 2020, 15:22)

    [anonim] i-a raspuns lui minrest

  • -10 (22 voturi)    
   Hint: nu avem partide de dreapta. None. (Vineri, 10 iulie 2020, 15:30)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   Toate sunt de stanga. unele mai de stanga decat altele. E hilar pentru ca nici nu pot sa isi faca opozitie unuia altuia, deoarece ar lua exact aceleasi masuri. Pot doar sa se acuze de incompetenta sau coruptie.
  • -11 (23 voturi)    
   PMP, o doamne. (Vineri, 10 iulie 2020, 15:35)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   PMP nu este ceea ce crezi. E un gatekeeper si doar atat.
 • -11 (29 voturi)    
  Yup. Am aflat. KWJ a luat pozitie. (Vineri, 10 iulie 2020, 13:22)

  Lok [utilizator]

  Chiar ma asteptam sa fie asa.
 • +8 (40 voturi)    
  PSD vrea sa ingradeasca libertatea, (Vineri, 10 iulie 2020, 13:23)

  emil bobu [utilizator]

  PSD va vrea pe toti sclavii lor.
  • -11 (21 voturi)    
   O decizie bizara, dar nu pentru un blatist (Vineri, 10 iulie 2020, 14:49)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   ”Dupa ani de zile, tot nu inteleg cum gandeste omul asta. Cred ca e totul pentru voturile prostimii religioase.” - acest citat, dar si titlu, va apartine, postarea este din 2018, cand Klaus a votat la referendumul pt. familie. Restul e can-can.
 • -8 (42 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 iulie 2020, 13:25)

  [anonim]

  • -10 (34 voturi)    
   Gen vs. sex (Vineri, 10 iulie 2020, 14:30)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu întâmplător progresiștii au ales termenul de „gen”, pentru a-l opune celui biologic de sex. Confuzia cu genul gramatical lucrează în favoarea lor, pentru că, în multe limbi, numărul de genuri e diferit de 2 - în română sau germană e 3, în maghiară e 1 etc. Și oricum numărul de genuri se poate schimba din pix, cum deja se întâmplă prin Canada, SUA sau UK. Asta e și ideea.
  • +5 (9 voturi)    
   Este (Vineri, 10 iulie 2020, 21:47)

   visury [utilizator] i-a raspuns lui

   The distinction between sex and gender differentiates a person's biological sex (the anatomy of an individual's reproductive system, and secondary sex characteristics) from that person's gender, which can refer to either social roles based on the sex of the person (gender role) or personal identification of one's own gender based on an internal awareness (gender identity). In some circumstances, an individual's assigned sex and gender do not align, and the person may be transgender. In other cases, an individual may have biological sex characteristics that complicate sex assignment, and the person may be intersex.

   In ordinary speech, sex and gender are often used interchangeably. Some dictionaries and academic disciplines give them different definitions while others do not. Some languages, such as German or Finnish, have no separate words for sex and gender, and the distinction has to be made through context.

   Among scientists, the term sex differences (as compared to gender differences) is typically applied to sexually dimorphic traits that are hypothesized to be evolved consequences of sexual selection

   ...sex should be reserved for reference to the biological aspects of being male or female or to sexual activity, and that the word gender should be used only to refer to sociocultural roles.

   ..gender' refers to the socially constructed roles, behaviours, activities, and attributes that a given society considers appropriate for men and women

   ..gender is "a person's self representation as male or female, or how that person is responded to by social institutions based on the individual's gender presentation

   Sex is "the classification of people as male or female" at birth, based on bodily characteristics such as chromosomes, hormones, internal reproductive organs, and genitalia. Gender identity is "one's internal, personal sense of being a man or woman (or a boy or a girl)
 • -9 (39 voturi)    
  Neomarxisti ingrijorati de libertatea de expresie (Vineri, 10 iulie 2020, 13:30)

  xolv [utilizator]

  ce ipocrizie...
  • +5 (7 voturi)    
   Curios (Vineri, 10 iulie 2020, 21:37)

   visury [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Tu esti cel care sustine interzicerea unei discipline stiintifice, deci cenzura in forma pura si tot tu ii acuzi ipocrit pe ceilalti ca sunt impotriva libertatii de exprimare. Nu-ti bubuie capul de la atata disonanta cognitiva?
 • -11 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 iulie 2020, 13:34)

  [anonim]

 • +8 (42 voturi)    
  Vai de capul nostru (Vineri, 10 iulie 2020, 13:37)

  visury [utilizator]

  Pesedistii astia nenorociti ne trag pe calea Rusiei putiniste. Doar acolo mai gaesti cenzura asta aberanta a unor discipline stiintifice care nu sunt pe placul popimii medievale.
  • -12 (26 voturi)    
   Care disciplină științifică ? (Vineri, 10 iulie 2020, 15:12)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui visury

   ....?
 • +10 (46 voturi)    
  Jos palaria, domnule presedinte ! (Vineri, 10 iulie 2020, 13:54)

  transpenibilus [utilizator]

  Nici nu are importanta daca Iohannis va reusi sa intoarca malversatiunile politice ale crestinopatilor din coalitia URII (CfP) sustinuti de bratul politic PSD.

  Chiar si numai faptul ca nu se fereste sa se opuna unor idei si curente populare/populiste (luandu-si scuipati si injuraturi de la derbedei ca Solomon, Dragnia, ciolacul, etc.) demontreaza ca Iohannis e din soiul cel rar al politicienilor care pun interesul public si cauza nationala mai presus de voturi, trocuri, popularitate si un mandat usor.

  Klaus Iohannis e fara indoiala cel mai bun presedinte pe care l-a avut pana acum Romania.
  De aia si tipa secta Martorii Kisellef 10:6 mereu "verner, verner, verner !" :-)
  • -11 (31 voturi)    
   Jos si paltonul (Vineri, 10 iulie 2020, 14:45)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Ca imparatul e gol. Imi amintesc cu drag de o zi din octombrie, 2018, cand seara pe la ora 19:30, Klaus intra furtunos (glumesc) intr-o sectie unde se vota pt. Referendumul pentru familie. Era decis, ca de unul singura, sa rastoarne calculele Rusiei, iar referendumul sa nu treaca, cica votul conta cat 50%- hai ca ma cu ras.
   Prin faptul ca a atacat legea la CCR, macar de data asta ne spune ca habar nu are de nimic, a facut un pas mare, e bine sa-ti recunosti limita, si atat.
   P.S.
   Trans-ule ochii pe Kisellef am auzit ca au primit un transport de saci goi, care vor fi umpluti cu pamant, urmand sa mearga la export in Ungaria, Cica vinde PSD Bucurestiul inainte de Transilvania. Iar ungurii au decis sa-l ia la kg.
   • +14 (18 voturi)    
    hehe (Vineri, 10 iulie 2020, 16:52)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Fides

    Ruznake suveranel, da de ce ai ochii asa zgariati?
    • -6 (8 voturi)    
     Klaus o fi agent rus? (Vineri, 10 iulie 2020, 21:08)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     Ori spui ca a fost manipulat de Rusia sa voteze la referendumul pt familie?
     PS. Ochii mei sunt bine. Ma mir ca tu inca nu vezi realitatea. In acest caz ipocrizia lui Klaus, acel calcul politicianist de doi poli, care produce exact efectul opius. Am spus-o si o repet, Klaus o sa bage dreapta direct in sant. Asa a facut si Constantinescu, dar si Base. Csf, ncsf.
 • -12 (32 voturi)    
  progresistii ataca din nou.. (Vineri, 10 iulie 2020, 14:15)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. o vor lua in mana.
 • -11 (31 voturi)    
  dulapu tot dulap ramane... (Vineri, 10 iulie 2020, 14:18)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  "genul este un concept diferit de sexul biologic"
  .. daca ma identific ca presedintele romaniei, inseamna ca voi avea si eu shase case frumoase?
  • -12 (20 voturi)    
   Tu nu ai voie sa te identifici (Vineri, 10 iulie 2020, 15:19)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Doar altii au voie sa se identifice ca ceea ce tu trebuie sa respecti.
 • -9 (37 voturi)    
  uitati pe cine am votat... (Vineri, 10 iulie 2020, 14:21)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ce tzeapa mi-am luat si cu mocofanu' asta.. am trimis-o si pe bunica-mea senila la 85 de ani la vot, sa iasa progresistu asta deghizat in "moderat conservatoru'" presedinte de doua ori.
  • -13 (23 voturi)    
   Ghici cine mai e la fel. (Vineri, 10 iulie 2020, 15:19)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Si cand vezi ce partid ramane dupe trierea progresista, te crucesti.
   • -12 (22 voturi)    
    aia e... (Vineri, 10 iulie 2020, 15:33)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    .. mergem si votam in alb data viitoare. le desenez o mare mo-UE pe buletinul de vot.
    • -12 (14 voturi)    
     been there, done that (Vineri, 10 iulie 2020, 15:53)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     In T2 la ultimele prezidentiale. Ioha isi aratase valoarea si a doua oara nu mai pupa votul meu, iar veorica nu avea ce sa arate. Am votat cu pixul, pe amandoi :D
     • -3 (5 voturi)    
      Unii se prind mai greu care sunt prioritatile (Vineri, 10 iulie 2020, 23:36)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      lui Joha. Dar acuma ca devine pe fata va fi intersant. oricum nu mai cauta voturi.
 • -11 (27 voturi)    
  A ignorat Vox populi, vox dei. E o umilire (Vineri, 10 iulie 2020, 15:28)

  D-or [utilizator]

  Oare asta isi dorea poporul?
  Atunci, cine si ce suntem noi in tara asta, daca se trece in mod evident cu buldozerul peste vointa noastra.

  PNL a cistigat europarlamentarele si pt ca Orban a actionat genial cind a sustinul referendumul pentru familie si cind a facut acuzatia de inalta tradare.
 • -9 (17 voturi)    
  Asta e prioritatea lui Iohannis... (Vineri, 10 iulie 2020, 18:18)

  filosoful.roman [utilizator]

  Sa le dea apa la moara tuturor anormalilor cu identitatea de gen.

  Cine crede ca genul e diferit de sex ar trebui sa faca rapid o vizita la psihiatru.

  Si uite asa a devenit Iohannis presedintele LGBT-stilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by