​Un procent de peste 50% dintre părinți consideră că anul școlar 2019-2020 poate fi încheiat pe baza notelor primite de elevi până în acest moment, iar materia care nu a fost predată poate fi recuperată în anul următor școlar, arată un sondaj online, realizat de Federația Asociațiilor de Părinți și Inspectoratul Școlar Brașov, la care au participat 12.000 de părinți din toată țara.

alt grafic sondaj parintiFoto: Hotnews

Peste 35% dintre părinți spun că recuperarea conținuturilor care nu au fost predate se poate face prin cursuri peste vară astfel încât conţinuturile să poată fi recuperate. În schimb, aproximativ 5,6% dintre părinții care au răspuns la întrebări își doresc îngheţarea anului școlar.

La întrebarea cu privire la perioada optimă pentru redeschiderea școlilor în condiții de siguranță pentru toți actorii implicați, 7.746 dintre părinți (63,9%) nu oferă o dată concretă pentru deschiderea unităților de învățământ, deși au avut un calendar aproximativ din care să aleagă. Părinții spun că școala să înceapă când vor recomanda autoritățile, în urma stingerii pandemiei de coronavirus. Un procent de 22% dintre părinți susține însă că școala ar putea începe în condiții de siguranță după data de 15 mai 2020.

Întrebați despre ce măsuri ar trebui luate la nivelul școlii astfel încât copiii să fie în siguranță atunci când se întorc la școală, peste 87% dintre părinți cred că este necesară dezinfecția periodică a spațiilor din unitățile de învățământ, urmată de spălarea mâinilor cu apă și săpun după fiecare oră de curs (64,8%) și de triajul realizat de către asistenta medicală/medic zilnic (49,4%) și măsurarea temperaturii elevilor și a personalului la intrarea în unitatea de învățământ (49,7%).

Întrebați dacă decizia Ministerului Educației în cazul elevilor din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a, de a susține examenele naționale în luna iulie, din materia predată în semestrul I, este o măsură corectă, 74.5% dintre respondenți au considerat că această măsură este cea mai bună, dată fiind situația în care ne aflăm. Doar 4% dintre părinți cred că reluarea anului școlar poate fi o soluție, iar 14,6%. nu știu, sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul online a fost realizat în perioada 10 – 14 aprilie, iar peste 12.000 de părinți din România au răspuns la întrebări. Cei mai mulți sunt din zona urbană (81,1%), cu studii universitare și postuniversitare (55,4%) și cu vârste cuprinse între 35-50 de ani. Procentul părinților din rural este de aproximativ 20%.

Reamintim că săptămâna trecută, Ministerul Educației anunțat că reluarea cursurilor în școli va avea loc după încetarea stării de urgență, probele scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020 ar putea fi organizate în luna iulie. iar programa pentru examenele naționale nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea.