​Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat pentru HotNews.ro că simularea examenelor naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, care ar fi trebuit să aibă loc în săptămâna 23-27 martie, se amănă. „Da, se amână simulările, sigur că da!”, a declarat Monica Anisie într-o intervenție pentru Hotnews. Măsura este luată în contextul în care toate școlile sunt închise între 11 și 22 martie.

Monica AnisieFoto: edu.ro

”Având în vedere că sunt suspendate cursurile, Ministerul Educației analizează posibilitatea amânării simulărilor, care ar fi trebui să aibă loc înainte de vacanța de Paște. Simulările se vor ține la o dată ulterioară până la sfârșitul anului școlar”, a spus Anisie. Întrebată din nou dacă se amână simulările, ministrul a precizat: „Da, se amână simulările, sigur că da!”.

Precizăm că simularea Evaluării Naționale ar trebui să aibă loc conform calendarului: 23 martie 2020 - Limba şi literatura română – probă scrisă, 24 martie 2020 Matematică – probă scrisă, 25 martie 2020 Limba şi literatura maternă – probă scrisă, iar pe 3 aprilie 2020 ar fi trebuit comunicate rezultatele la simulare Evaluare Națională. De asemenea, calendarul simulării la bacalaureat arată că probele scrise ar trebui să aibă loc în perioada 23-26 martie: 23 martie 2020 probă scrisă – Limba şi literatura română, 24 martie 2020 – probă scrisă - obligatorie a profilului, 25 martie 2020 – probă scrisă la Limba şi literatura maternă, 26 martie 2020) – probă scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Ministrul Educației a mai declarat că în acest moment nu s-a luat în discuție amânarea examenelor naționale, programate pentru lunile iunie-iulie, dar atunci când se va pune această problemă decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în funcție de situația epidemiei de coronavirus.

”În momentul în care avem o evoluție a situației epidemiei de coronavirus, atunci vom analiza toate aspectele. La momentul acesta numai Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență poate decide cu privire la măsurile pe care le întreprindem în privința amânării examenelor naționale, deci nu Ministerul Educației poate lua această măsură”, a mai spus Monica Anisie.

Cursurile pierdute între 11 și 22 martie ar putea fi recuperate online

În privința recuperării cursurilor care se vor pierde în perioada 11-22 martie, când școlile sunt închise, Monica Anisie spune că există posibilitatea ca aceste ore să fie făcute online.

”Ministerul Educației a avut azi o întâlnire de lucru cu un grup de specialiști în care a analizat posibilitatea desfășurării cursurilor online. Deocamdată nu există o decizie a recuperării cursurilor, pentru că analizăm posibilitatea desfășurării cursurilor online”, a mai spus Monica Anisie.

Afterschoolurile private nu pot fi închise, mai spune ministrul Educației, pentru că acestea nu țin de Ministerul Educației.

”Măsura suspendărilor cursurilor se aplică tuturor unităților de învățământ preuniversitar, și aș vrea să fac o precizare, aici intră și palatele copiilor, precum și after schollurile din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat”, a mai spus Monica Anisie.

Despre prelungirea anului școlar 2019-2020, Monica Anisie a declarat că deocamdată nu se pot face speculații pe acestă temă.