Toți copiii de la grădiniță și învățământul primar vor primi masă caldă la școală/ Programul ”Școală după școală” va fi extins la toate școlile până în 2030

de A.O.     HotNews.ro
Joi, 13 februarie 2020, 16:01 Actualitate | Educatie


Elevi la scoala
Foto: Agerpres
Toți copiii de la grădiniță, preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv acreditat confesional şi particular, vor primi o masă caldă la școală, arată legea adoptată de Senat care a modificat masiv legea educației și care acum se află la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Actul normativ schimbă complet articolul 58 din legea educației prin care în prezent este reglementat programul ”Școală după școală”. Atât programul „Masă caldă la şcoală”, cât și programul ”Școală după școală” vor fi generalizate pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030.

Legea aflată la Klaus Iohannis arată că limita valorii zilnice pentru masa caldă se stabileşte prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

În cazul în care părinții nu sunt de acord ca elevii să primească masă caldă, atunci vor face cerere scrisă la secretariatul școlii că nu vor acest lucru și vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora.

”La cererea motivată a părinţilor, formulată în scris şi susţinută de documente-suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care sunt înmatriculați antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice stabilite conform legii”, se arată în legea aflată la președintele Klaus Iohannis.

Metodologia pentru programul masa caldă va fi elaborată de Ministerul Educaţiei și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătăţii.

Banii pentru programul masa caldă vor fi dați de primării din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. În cazul în care nu ajung aceste sume, atunci primăriile vor suplimenta sumele din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanţare.

Ministerul Educaţiei și Cercetării elaborează până la începutul anului școlar 2020-2021 normele metodologice de aplicare a programului „Masă caldă la școală” în unităţi de învăţământ preuniversitar, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Același document completează modul în care se va desfășura programul „Şcoala după şcoală”, care va fi generalizat pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, în mai multe etape.

Dacă în prezent legea educației prevede că programul Școală după școală poate fi organizat de primării în parneriat cu asociațiile de părinți, dar și cu organizații neguvernamentale din educație, noua formă a legii arată că dacă primăriile nu finanțează acest program atunci părinţii pot încheia contracte cu unităţi de învăţământ preuniversitar pentru închirierea spaţiilor destinate educaţiei, respectiv contracte de furnizare de servicii educaţionale cu profesori încadraţi în sistemul de învăţământ.

Tot articolul 58 este completat cu faptul că profesorii pot presta servicii la ”Școală după școală” prin contracte de servicii educaţionale. Dacă profesorul de la ”Școală după școală” provine de la o altă școală atunci este necesar acordul consiliului de administrație. De asemenea, părinții pot înființa organizații neguvernamentale prin care să finanțeze programul ”Școală după școală”.

Ce prevede art 58 din legea care se află la promulgare la președintele Klaus Iohannis:

11. La articolul 58, după alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alin.(5) - (9), cu următorul cuprins:
 • „(5) În condiţiile în care statul, consiliile judeţene sau consiliile locale nu finanţează programul „Şcoala după şcoală” părinţii pot încheia contracte cu unităţi de învăţământ preuniversitar pentru închirierea spaţiilor destinate educaţiei, respectiv contracte de furnizare de servicii educaţionale cu profesori încadraţi în sistemul de învăţământ.

 • (6) Profesorii prevăzuţi la alin.(5) se pot înregistra şi încheia contracte de furnizare de servicii educaţionale inclusiv sub forma de persoane fizice autorizate.

 • (7) Atunci când profesorul provine de la o altă unitate de învăţământ decât cea în care se prestează serviciul, este necesar acordul consiliului de administraţie al şcolii care încheie contractul de închiriere a spaţiului.

 • (8) Părinţii, pentru gestionarea, finanţarea programului „Şcoala după şcoală”, pot înfiinţa organizaţii neguvernamentale care încheie contractele prevăzute la alin.(5) în numele acestora.

 • (9) Statul va susţine generalizarea ofertării programului „Şcoala după şcoală " pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, în mai multe etape.”

12. După articolul 58 se introduc două noi articole, art.581 şi 582, cu următorul cuprins:

„Art.58 1.-
 • (1) În perioada desfăşurării activităţii didactice, antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv acreditat confesional şi particular, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-o masă caldă pe zi în cadrul programului „Masă caldă la şcoală”. Limita valorii zilnice se stabileşte prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

 • (2) Limita valorică prevăzută la alin.(1) nu cuprinde preţul cheltuielilor de transport, de distribuţie şi de depozitare a produselor alimentare, după caz.

 • (3) La cererea motivată a părinţilor, formulată în scris şi susţinută de documente-suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care sunt înmatriculați antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice stabilite conform legii.

 • (4) Pentru menţinerea sănătăţii antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor prevăzuţi la alin.(1), în cadrul programului se vor distribui numai produse alimentare preparate în conformitate cu o metodologie aprobată de Ministerul Educaţiei și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătăţii.

 • (5) Unităţile administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ vor primi sumele necesare derulării programului prevăzut la alin.(1) din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale, potrivit unei anexe care va face parte din legea bugetului de stat.

 • (6) Sumele prevăzute la alin.(5) pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanţare, legal prevăzute, în următoarele situaţii: a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice a mesei calde mai mari decât cea prevăzută la alin.(1); b) creşterea, în cursul anului şcolar, a numărului de antepreşcolari/preşcolari/elevi beneficiari ai programului prevăzut la alin.(1).

 • (7) Programul „Masă caldă la școală” în unităţi de învăţământ preuniversitar va fi generalizat pentru întregul sistem de învăţământ până în anul 2030, în mai multe etape.

 • (8) Programul „Masă caldă la școală” în unităţi de învăţământ preuniversitar va putea fi finanţat de către oricare unitate administrativ-teritorială pe baza unei hotărâri a consiliului local sau judeţean înainte de generalizarea programului sau includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza teritoriului administrativ în acest program la nivel naţional.

 • (9) Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

 • (10) Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor care dispun de mijloacele necesare preparării şi distribuirii pachetelor alimentare/mesei calde, în scopul creşterii calităţii acestora, pot utiliza în acest scop sumele alocate potrivit prevederilor alin.(1).

 • (11) Lista unităţilor de învăţământ finanţate la nivel naţional în cadrul programului „Masă caldă la școală” va fi aprobată prin ordin al ministrului educaţiei și cercetării.

 • (12) Ministerul Educaţiei și Cercetării elaborează până la începutul anului școlar 2020-2021 normele metodologice de aplicare a programului „Masă caldă la școală” în unităţi de învăţământ preuniversitar, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art.58 2.
 • În condiţiile în care o unitate de învăţământ preuniversitar dovedeşte îndeplinirea tuturor condiţiilor prin care poate demara programele „Şcoala după şcoală„ sau "Masă caldă la şcoală", începând din anul şcolar următor, finanţarea va fi cuprinsă în mod obligatoriu în bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării în capitolul bugetar aferent programelor menţionate.”

Vezi aici toate Modificările aduse legii educației naționale

Tot pentru proiectul școală după școală, Guvernul a anunțat joi că va lansa în dezbatere publică un nou apel pentru un proiect-pilot de tipul after-school, din bani europeni, 20 de milioane de euro fiind destinați proiectului care vizează elevi care provin din zone defavorizate și familii dezavantajate și care sunt expuși riscului de abandon școlar.

Citiți și: 20 de milioane de euro pentru un nou program-pilot „Școală după Școală”, începând cu luna septembrie


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19502 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Sărăcie mare (Joi, 13 februarie 2020, 16:28)

  Typhon [utilizator]

  Eu zic să lăsați artificiile astea cu mărul, laptele și cornul sau mese slab calitative!
  În fond, ce hrană poți să-i oferi unui copil de ciclu primar în 7-10 lei, când doar ambalajele pentru mâncare costă 1 leu?
  În loc de asta, vă sugerez să renovați și modernizați școlile!
  Părinții vor aprecia mult mai mult acest "gest" de țară civilizată decât mila statului în programe precum laptele și cornul.
  În același timp, găsiți soluții corespunzătoare pentru elevii care chiar au nevoie de ajutor. Adică pentru acei elevi proveniți din familii nevoiașe, care frecventează orele și ai căror părinți au dificultăți în a le asigura hrana, hainele și rechizitele școlare.
  • -2 (6 voturi)    
   de exemplu (Joi, 13 februarie 2020, 17:52)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Typhon

   o ciorba calda si o chifla se pot oferii. Pentru 1 copil de gradinita sau 1-4 poate fi o masa sificienta. Iar la cantitati mari ar trebui (daca se face corect) sa poata fi oferita o ciorba/supa foarte ok in banii astia
  • -5 (9 voturi)    
   Pentru ca bogatii nu stau la bloc... (Joi, 13 februarie 2020, 18:52)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Typhon

   Esti cumva neam cu Firea?
   E o masura buna si binevenita. Referitor la pret, la volumele alea se poate asigura o masa decenta pentru ca e pret de volum.
  • +4 (4 voturi)    
   Asta inseamna sa le ceri sa-si faca treaba :)) (Joi, 13 februarie 2020, 19:46)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Typhon

   S-ar putea face niste camine in care sa stea copilasii mai chinuiti, acolo le poti da mancare, caldura, liniste, haine si rechizite.
   Nici macar nu mai avem multi copii, iar majoritatea parintilor care au ceva banuti nu si-ar lasa copiii la camin cand ii pot hrani, imbraca si pastra acasa.
   Majoritatea oraselor si oraselelor au unul sau doua licee si un soi de campus. Acum le dam o chifla, un mar si un sut in cur, astia vor sa le dea o ciorba, o tocanita si un sut in cur. Nimanui nu-i pasa cu adevarat, de aia jumatate dintre copii sunt analfabeti functional si pleaca din tara sa munceasca ceva cu bratele. Primul scandal dupa revolutie a fost cu copilasi batjocoriti solegati de paturi, suntem in acelasi loc dupa 30 de ani.
   Se prefac ca-s milosi si umbla la fibra sensibila a votantului: "copilasi" si "masa calda". Urat mi-a fost de omul prost si prefacut...
   Neamul asta ar merita sa se stinga, nu are deleoc grija de copiii lui.
 • -5 (7 voturi)    
  excellent... (Joi, 13 februarie 2020, 16:29)

  demaGOGU [utilizator]

  ...programul trebuie extins si la nivel de gimnasium si liceu ( ca in Fr, de ex).
 • +1 (1 vot)    
  procent din pib (Joi, 13 februarie 2020, 17:04)

  Florin Oprea [utilizator]

  Maxim 0.5% din PIB pentru toti elevii, 10 luni pe an
 • +6 (6 voturi)    
  2030 - termene de paleolitic (Joi, 13 februarie 2020, 17:12)

  BogdanAngheluta [utilizator]

  Ce termene de paleolitic se vehiculeaza in Romania anului 2020. Ce-mi plac mie promisiunile asumate de unii cu proiectie intr-un viitor cand lucrurile nu vor mai depinde de ei. :))
 • +3 (7 voturi)    
  cunoastem (Joi, 13 februarie 2020, 17:26)

  codrean [utilizator]

  La anul si la multi ani !?
  Ne-am cam saturat de promisiuni pe termen lung. Vom face si vom drege ... Candva ...
  Ceva mai concret ? Scoala unde invata nepotelul meu nu are cantina sau sala de mese. Copiii merg la un restaurant, la cca 300 m., acolo mananca. apoi merg la "sala de studiu", inca vre-o500 m., ca in localul scolii li s-a interzis sa-si continue programul, sa-si faca lectiile.
  Costul zilnic al"programului"= 25 lei. Pentru un (singur?) copil ! E corect ?
  Si noul cuantum al alocatiei s-a ...prorogat ...
 • +4 (4 voturi)    
  suna frumos, dar... (Joi, 13 februarie 2020, 17:31)

  frum [utilizator]

  Programul Scoala dupa scoala functioneaza deja in unele scoli si stiu ca sunt locuri insuficiente, probabil se va mari numarul de locuri, dar acolo unde nu exista ce se intampla? se construieste o cantina? unde? exista spatiu? Si se lasa in seama primariilor? Si daca acestea nu au fonduri, ce se intampla? Avem deja experienta microbuzelor care sunt in grija primarilor si cat de mult ii doare pe acestia de copiii de pe raza comunelor. E oare intelept ? Cred ca e cam vag programul... si pus asa... ca sa dea bine...
 • +2 (2 voturi)    
  ...până în anul 2030 (Joi, 13 februarie 2020, 18:46)

  young_e [utilizator]

  decat ca anul 2030 nu exista in Calendarul Romaniei
 • 0 (4 voturi)    
  o ciorba de burta dimineata pe la 11 (Joi, 13 februarie 2020, 18:53)

  Antenistontel [utilizator]

  pentru cadrele didactice, nu se baga in program?!
  • +2 (6 voturi)    
   Profesorii nu mananca, nu beau, (Joi, 13 februarie 2020, 19:15)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   n-au nevoie de pomeni ca doctorii,politistii, politicienii!
   Profesorii s-au obisnuit sa nu conteze pt. bolsevicii romani.De aceea nu cei mai buni studenti intra in invatamant!
   Aveti ceea ce ati visat: moartea intelectualilor!
   Educatia costa mai putin decat ignoranta si puscariile!
   • +3 (9 voturi)    
    Munca profesorilor s-a vazut la PISA. (Joi, 13 februarie 2020, 19:48)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    .
    • -3 (9 voturi)    
     #iwane (Joi, 13 februarie 2020, 21:53)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Vrei sa-ti arat comentariile in care te zvarcoleai ca testul PISA nu e relevant si nici corect pt ca nu e adaptat romanilor, pizidel???
     Dar ce s-a intamplat de te-ai sucit cu 180 de grade vioricule?
     • +1 (1 vot)    
      mai @ultrapenibilus (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 15:16)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Ia pune tu aici niste copy-paste, sa rada toti copiii de mine. Hai sa vedem unde ma plangeam eu ca PISA nu-i relevant.
      Nu ma astept sa-ti cer scuze, dar imi face o deosebita placere sa te fac de ras.
 • +3 (3 voturi)    
  Stie cineva? (Joi, 13 februarie 2020, 19:34)

  harapalb [utilizator]

  Oare se va tine cont de copiii care au nevoie de diete speciale?
  • 0 (0 voturi)    
   Scrie în articol (Vineri, 14 februarie 2020, 17:23)

   blanc10 [utilizator] i-a raspuns lui harapalb

   Dacă citiți mai mult decât titlul, vi se va răspunde la întrebare
 • +2 (2 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 13 februarie 2020, 19:38)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  si iar o sa vedem timp pierdut aiurea, sali de mese murdare, produse alterate, zoaie si mizerie intinse cam peste tot ... si copii care tot nu beneficiaza de nimic, desi tot felu' de ingrijitori si delegati si binevoitori or sa misune si-or sa-ncurce bine locu' ... chiar ca ne lipseau injghebaturile soioase ajunse cantine, nu eram destul de incantati de toaletele renumite ...
 • +2 (2 voturi)    
  săpun și hârtie? (Joi, 13 februarie 2020, 21:17)

  of of [utilizator]

  Măcar săpun și hârtie igienică să asigure...
 • 0 (0 voturi)    
  Copil la stat (Vineri, 14 februarie 2020, 11:44)

  Ever [utilizator]

  Doar sa nu ajunga masa calda, aceeasi porcarie cum a ajuns "cornul". Nu se uita nimeni la ce mananca copiii, acest program a fost pentru beneficiul clientelei de partid. Cornul contine grasimi hidrogenate, adica margarina, este imposibil de inghitit. Laptele sau iartul vine sau nu vine, de cele mai multe ori contine lapte praf, si este impartit intre angajatii institutiei de invatamant. Uneori vin mere, dar si acestea cu caracter ocazional, pentru ca poftesc la ele adultii ..
  Sper sa nu ajunga copiii sa manance o mancare nesanatoasa.
 • 0 (0 voturi)    
  Danemarca (Duminică, 16 februarie 2020, 16:12)

  dandantheman [utilizator]

  Daca vreti sa luati o lectie despre cum sa tratati copiii, ce sa le dati de mancare, duceti-va in schimb de experienta la colegii omologi din Danemarca. Acolo copiii sunt tratati ca oaspeti regesti, gradinite unde factorul de angajati per copil e 4-5, unde angajeaza bucatari de prim rang si copiii sunt hraniti adecvat, sanatos.

  Decat niste laturi, ca altceva nu si-ar permite Min. Educatiei Romane (nu ca n-ar fi bani, dar de obicei se "evapora" pe parcurs si in produsul final ramane doar pleava, restul intra in buzunarul "baetzilor dashteptzi"), mai bine deloc, mai bine crescuta alocatia de aceeasi bani, sau alte masuri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by