Controversata lege care acordă profesorilor statut de funcționari publici a trecut de Senat: Agresorii lor riscă închisoare / Elevii: Vor fi mai multe abuzuri

de A.O.     HotNews.ro
Marţi, 4 februarie 2020, 9:40 Actualitate | Educatie


Elevii la Ministerul Educației
Foto: Facebook
Profesorii din învățământul preuniversitar primesc statut de autoritate publică și vor beneficia de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică, iar agresorii cadrelor didactice vor fi sancționați, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Legea este contestată de elevi, care vor să sesizeze Avocatul Poporului, spunând că va instaura "un permanent dezechilibru în relația elev-părinte-profesor".

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul care vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu statutul de autoritate publică pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

​Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiatorul acestui proiect controversat, justifică demersul legislativ, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, prin faptul că în sistemul naţional de învăţământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice "faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora".
"Conform unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de către elevi sau părinţi. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic", se arată în expunerea de motive.

Raportul la proiect a fost adoptat în comisiile de specialitate cu un amendament propus de senatorul Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, prin care are majorarea cu o treime a pedepselor prevăzute de lege pentru ameninţări, loviri sau alte violenţe cauzatoare de moarte sau omor, în cazul categoriei de personal din învăţământul preuniversitar prevăzut în proiect.

Ce prevede legea adoptată de Parlament:
 • ​Art.1.-​Personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică.
 • Art.2.-​În aplicarea prevederilor art. 1, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control se bucură de: ​
 • a) respect și considerație față de persoana sa şi față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalți salariați ai unității; ​
 • b)​ un climat de ordine, disciplină şi respect, în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale;
 • ​c) autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare;
 • ​d) susţinerea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai beneficiarilor primari ai educaţiei, în realizarea actului educaţional;
 • ​e) dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;
 • ​f) protecţie juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor; ​
 • g)​sprijin şi implicare din partea autorităţilor, inclusiv a celor care au atribuţii în domeniul învăţământului, pentru asigurarea tratamentului, consideraţiei şi respectului cuvenit funcţiei, în raport cu importanţa socială şi sarcinile specifice; ​
 • h) beneficiul campaniilor desfăşurate la nivel naţional şi local, de către autorităţile administraţiei publice, pentru creşterea consideraţiei şi prestigiului social.
 • Art.3.- În vederea asigurării dreptului instituit prin art. 1, instituţiile şi autorităţile publice colaborează cu personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control.
 • Art.4.- În cursul procedurii judiciare aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară.
 • Art.5.- ​(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. ​
 • (2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. ​
 • (3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin.(2), dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcţie didactică de conducere sau de îndrumare şi control.
 • Art.6.-​Directorii unităților de învățământ, precum și orice persoană ce exercită o funcție de conducere, de îndrumare și control care, în exercitarea atribuţiilor lor, au luat cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni împotriva personalului didactic, a personalului didactic de conducere, de îndrumare şi control, sunt obligate să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară.
Citiți aici: Raportul comun suplimentar al propunerii legislative privind investirea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare §i de control cu exercitiul autoritatii publice pe timpul §i in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu
 • Elevii: Statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori
Consiliul Național al Elevilor se opune propunerii legislative prin care se dorește învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică.

”Nu considerăm deloc benefic învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică, întrucât suntem de părere că respectul la care profesorii tind din partea elevilor și părinților, respect absolut necesar pentru buna desfășurare a actului instructiv-educativ, nu poate fi reglementat printr-o lege. Admitem că un climat de ordine și respect este esențial în școlile din România, însă oferirea autorității de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-evaluare, dar și a dreptului de a aplica sancțiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ nu va încuraja la colaborare și respect reciproc între elevi și profesori, ci, mai mult decât atât, va contribui la distrugerea relațiilor dintre aceștia”, arată elevii într-un comunicat de presă.

Elevii mai arată că în prezent sunt multe cazuri în care profesorii abuzează elevii.

”Nu puține sunt cazurile în care unii profesori, în profilul cărora putem distinge lipsa vocației necesare pentru îndeplinirea acestei meserii, abuzează elevii, mai ales pe cei cu probleme emoționale sau cu dificultăți de integrare în mediul educațional, iar cazurile în care drepturile elevilor sunt încălcate de către profesori sunt chiar și mai numeroase. Suntem de părere că respectul și colaborarea dintre cei mai importanți actori de pe scena învățământului – elevii și profesorii – trebuie construit natural, această lege blocând respectul organic care ar putea fi nutrit în comunitățile școlare”, mai arată elevii.

Statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori, mai spun elevii, care arată că de multe ori victime ale abuzurilor în mediul școlar.

,,Având în vedere nenumăratele situații în care elevii au fost victimele unor abuzuri din partea unor cadre didactice lipsite de viziune, de vocație, de etică – acestea fiind absolut necesare în profesia prin care se clădesc caractere, se formează cetățeni activi – educarea și formarea elevilor pe care îi reprezentăm. Mai mult decât atât, considerăm că această propunere este lipsită de fundament legislativ, iar dacă aceasta ar deveni lege, ar conduce la distrugerea climatului educațional prin instaurarea unui permanent dezechilibru în relația tripartite elev-părinte-profesor. De asemenea, menționăm că vom sesiza cât de curând Avocatul Poporului pentru a rezolva această problemă.”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6831 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Statut? (Marţi, 4 februarie 2020, 10:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Statut de indolenti, agramati si complici la distrugerea invatamântului românesc - acesta este statutul majoritatii cadrelor didactice ajunse la catedre dupa examene in care abia au luat un amarât de 5.
  • -2 (6 voturi)    
   chiar si prof de fizica din Sibiu? (Marţi, 4 februarie 2020, 11:10)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ??
 • +2 (8 voturi)    
  Intrebare.... (Marţi, 4 februarie 2020, 10:15)

  ggiiggii [utilizator]

  Ce se intampla cand un politist loveste un cadru didactic,
  https://www.youtube.com/watch?v=60YQkNbDhZ0
  Cine este de vina, cine sta deasupra...politistul sau profesoara?
 • -1 (7 voturi)    
  tampita rau legea (Marţi, 4 februarie 2020, 10:44)

  liviu_ [utilizator]

  una din problemele din invatamantul romanesc este o relatie proasta, de sef-subordonat intre profesor si elev. Legea asta nu o sa faca decat sa inteteasca aceasta problema!

  problema invatamantului romanesc nu e asta, e programa din 1900 toamna, materiile care se invata mecanic si care nu se inteleg (am inteleg utilitatea unor chestii din matematica DUPA ce am terminat liceul) si proasta pregatire a profesorilor!

  De asemenea, scria undeva ca acest statul o sa le interzica profesorilor sa faca meditatii si o sa-i oblige sa stea 8h/zi la munca. O sa fie interesant, daca e adevarat!
 • +3 (13 voturi)    
  ce lezati (Marţi, 4 februarie 2020, 10:50)

  Toreador [utilizator]

  se simt elevii... cazurile de abuz ale profesorilor asupra elevilor sunt PUTINE ... insa cazurile de abuz ale elevilor asupra profesorilorsunt ALARMANT de multe ... sunt de acord cu prostalaul asta PSD-ist ... mi se pare o lege OK ... m-am saturat sa vad pe net filmulete cu profesori scuipati, batuti si umiliti de tot felul de specimene ...
  • +1 (9 voturi)    
   fals (Marţi, 4 februarie 2020, 10:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

   cazurile de abuz ale elevilor asupra profesorilor se fac publice. alealalte mult mai greu!

   caz concret (acu vreo 20 de ani).
   un profesor (de sport) i-a dat un sut in burta unui elev. Nu a aflat nimeni dintre ceilalti profesori (sau au tacut din gura). Nimeni dintre elevo nu a zis "pas"!

   al caz (diferit dar vreau sa arat cum se apara profesorii intre ei). S-a facut o petitie de schimbare a unei profesoare. Nu numai ca dorectoarea nu a dat curs unei petitii, dar i-a aratat petitia cu cine a semnat profesoarei respective!

   Astea fiind spuse, trebuie sa se creeze o atmosfera placuta in scoala, nu una de armata! Respectul se castiga nu se impune!
   • 0 (2 voturi)    
    te inseli amarnic (Marţi, 4 februarie 2020, 15:41)

    Toreador [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    acum orice palma data vreunui "printisor" se lasa cu tipete si urlete ... iti zic eu ca mai mediatizate sunt bataile date de profesori copiilor decat invers ... am trait pe vremea lui Ceasca ... am fost elev pe vremea aia ... existau abuzuri din partea profesorilor, insa majoritatea se incadrau in abuzuri usoare ... educatia pornea de acasa ... cei 7 ani de acasa ... profesorii erau respectati ... astazi vine o lichea si scuipa un profesor direct in fata pt ca vb aia, taticu si mamica au grija sa fie bine ... sunt total impotriva violentei insa sunt 100% pt reguli dure si aspre pt pedepsirea ambelor parti ... exmatriculat direct (in cazul copiilor) si concediat direct in cazul profesorilor ... numai asa putem combate asemenea fenimene
  • +1 (7 voturi)    
   Elevii sunt lasi! (Marţi, 4 februarie 2020, 11:22)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

   Elevii sunt lasi, si pe buna dreptate au colegi de clase care la adolescent devin infractori complet functionali.
   Mai mult, in actiunile de buling, sunt gasti compuse din interlopi si executanti dispusi la orice violenta!

   Eu nu am vazut niciodata filmulete in care elevii sa-si salveze vre-un coleg sau vre-un professor jignit, scuipat sau agresat !

   Asa ca e chiar momentul in care elevii sa taca din gura!
   • +1 (1 vot)    
    incompetenti, puturosi si rai (Marţi, 4 februarie 2020, 19:55)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

    Nu sunt lasi choar deloc. Stiu destule exemple in care elevii au abut curaj sa protesteze, spre deosebinre de parintii lor, obisnuiti sa pupe sub coada orice cadru didactic.

    Cadrele didactice sunt cele care ameninta mai mult sau mai putin voalat parintii ca daca nu isi baga mintile in cap, copiii lor vor suferi (note mici, tot felul de mizerii din partea profesorilor etc,).

    Cadrele didactice se folosesc de multe ori de pozitia lor si de spiritul de gaska pentru a face tot ce vor, pentru a nu-si face datoria. Iar daca le spui acest lucru, ai toate sansele ca al tau copil sa fie lasat corijent sau chiar repetent.

    Face ceva inspectoaratul? Nu! Isi iau salariile pentru ca stau pe scaune.

    Face ceva ministerul? Face, taie orice posibilitatea de a trage la raspundere pe toti acesti puturosi incompetenti si rai care au umplut scolile Romanei.

    Face ceva ANAF sau inspectoratul cu profesorii care fac meditatii pe bani cu elevii pe care ii au la clasa? NU! Stau pe scaune pe banii contribuabililor.

    Pana la urma, daca nu va mai exista solutia plecarii din tara, sa nu ne miram daca parintii ii vor lua de turul pantalonilor pe toci acesti nemernici care au nenoroccit 2 generatii si ii vor alunga in tomberoane cu picioarele in sus. Cu lege sau fara lege.
    • 0 (0 voturi)    
     Ti-am dat (+) , dar hai sa nu amestecam (Miercuri, 5 februarie 2020, 9:06)

     pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Intr-adevar, unele strategii si atitudini ale profesorilor sunt efectiv golanesti, dar aici vorbim doar de violenta si alte agresiuni!

     Cat despre nedreptatile din sistemul de invatamant, cred ca lista defectiunilor' este uriasa !
 • +3 (7 voturi)    
  Aiureala (Marţi, 4 februarie 2020, 10:57)

  Cataleya [utilizator]

  Rahat cu perje.

  Daca un copil de 13 ani ii da un sut in fund lui Johannis, lui Orban, unui politist sau unui profesor de liceu, nu are absolut nicio importanta ce statut juridic au persoanele vatamate, pt ca minorul e minor, iar legea e clara in acest sens.
  Probabil ca legea va fi mai aspra pt parintii recalcitranti care iau uneori un profesor de gat.
  In rest, nu se aduce nicio imbunatatire relatiei profesor-elev.
  Dimpotriva!
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 februarie 2020, 11:12)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Smecherie PeSeDista (Marţi, 4 februarie 2020, 12:07)

  dick_turpin [utilizator]

  La toate celelalte specii de bugetari li s-a dat (salarii , pensii 'nesimtite', etc) amaratii de profesori fusesera uitati .Cum e an electoral trebuie sa li se dea si lor ceva, nu? Si cine altcineva daca nu partidul ? Ce putea sa le ofere partidul daca nu mai e la guvernare? Protectie, desigur! Cat e taxa de protectie? Mai nimic.Un vot amarat.
 • 0 (0 voturi)    
  privilegii pentru puturosi si incompetenti (Marţi, 4 februarie 2020, 19:45)

  Dedalus [utilizator]

  Inca o data doamna Anisie face ce stie: stabileste cadrelor didactice o impunitate extinsa de care nici politistii nu se bucura,

  De ce?

  Din simplul motiv de a intimida si bloca orice incercare de a trage la raspundere un profesor.

  Sigur ca nu e normal sa fie bruscati, Dar in practica, o astfel de lege depinde de martori. MArotir care sunt... tot profesorii!

  Cum corb la corb nu-si scoate ochii si cum cele mai multe cadre didactice sunt deja specilizate in minciuna crasa, avem toate sansele de ne lua adio si de la bruma de educatie care a mai ramas,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by