Proiectul de lege care acordă profesorilor statutul de autoritate publică, la fel ca polițiștii, adoptat de Comisia Juridică / Vlad Alexandrescu: Se dorește pușcărie pentru elevi

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2019, 15:08 Actualitate | Educatie


Profesori si elevi la deschiderea anului scolar
Foto: Agerpres
Comisiile juridică și de învățământ ale Senatului au adoptat, marți, propunerea legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae, ce prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic. Totodată, în cadrul dezbaterilor, s-a stabilit un amendament ce prevede majorarea sancțiunilor cu o treime, potrivit Mediafax. Proiectul va fi trimis în plenul Senatului, for decizional.

Comisiile juridică și de învățământ ale Senatului au adoptat, marți, propunerea legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

A fost modificat un singur amendament, în cadrul dezbaterilor, amendamentul senatorului PSD Liviu Pop ce presupunea că „Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control, aflată în exercitarea aestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune”.

Acest amendament mai prevedea că și „săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune

Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele precizate mai sus, dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcție didactică de conducere sau de îndrumare și control.

Amendamentul a fost eliminat, revenindu-se la forma inițială, înaintea întocmirii raportului, pedeapsa majorându-se. Astfel, sintagmei „se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea sancțiune” se adaugă „ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat că această pedeapsă este prea mare pentru elevi și că se dorește „pușcăria” pentru aceștia.

„Ați retras amendamentul, dar asta înseamnă că reveniți la forma propunerii legii în care se spune că limitele pedepsei se majorează cu o treime. Deci practic, reveniți la ideea că profesorul fiind investit cu autoritate publică, se bucură de aceeași protecție ca polițistul, ca jandarmul, deci introduceți această amenințare în clasă că oricine va face orice în cursul procedurii căreia se va introduce această prezumție de veridicitate, va avea o pedeapsă majorată cu 30%. Eu nu cred că elevul trebuie amenințat cu pușcăria. E amenințat cu pușcăria majorată, prin această Lege. Vreți să băgați elevii legii în pușcărie”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

În replică, senatoarea PSD Lavinia Craioveanu a spus că orice agresor trebuie să plătească, așa cum spune Legea.

„Domnule senator, orice agresor care îndrăznește să perturbe ora de curs, să agreseze în orice fel, în ora de curs e doar dascălul și elevii... datoria noastră este să protejăm deopotrivă profesorii și elevii, nu încercați să le spuneți elevilor lucrul acesta. Profesorul trebuie să aibă confortul la catedră încât să dea tot ceea ce e mai bun. Dacă oricine, părinte, prieten, îndrăznește să intre în sala de clasă și agreseze pe cel de la catedră, da, trebuie să fie mărită pedeapsa, așa cum spune Legea”, a spus senatorul PSD Lavinia Craioveanu.

Inițiativa mai prevede că „personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică.

De asemenea, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se bucură de:

- respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, precum și din partea celorlalți salariați ai unității

- de un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfășurării actului educațional în contexte formale, neformale și informale

-autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să emnțină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-educare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare

-de susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației, în realizarea actului educațional

-de dreptul de a aplica sancțiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ

-protecție juridică adecvată

-prijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratementului

-beneficiul campaniilor desfășurate la nivel național și local, de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea considerației și prestigiului social

O altă prevedere se referă la asigurarea dreptului instituit, astfel, instituțiile și autoritățile publice colaborează cu personalul didactic, conducere îndrumare și control.

În cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul de conducere, îndrumare și control, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară.

Directorii unităților de învățământ, precum și orice persoană ce exercită o funcție de conducere, de îndrumare și control care, în exercitarea atribuțiilor lor, au luat cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni împotriva personalului didactic, a personalului didactic de conducere, îndrumare și control sunt obligate să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă să nu dispară.

Proiectul va fi trimis în plenul Senatului, for decizional.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9839 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:18)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  "puscarie".. (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:34)

  Ilidia [utilizator]

  Da, daca faptele se incadreaza conf. Codului Penal. trebuie sanctionate conform acestuia. Ai inteles "parlamentarule"?
 • +6 (12 voturi)    
  si ce facem (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:36)

  martel55 [utilizator]

  cu prefosrii care isi bat joc de elvi, nu isi predau materia dar in schimb au pretnetii la teste, asculta elvii din lectii pe care nu le-au predat si apoi ii umilesc?acestia cand vor iintra la puscarie?sau sunt niste dumnezei care isi pot bate joc cum vor de elevi si parinti pe banii acestora?
  • +2 (6 voturi)    
   nici chiar asa (Marţi, 3 decembrie 2019, 17:14)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Nu trebuie sa intre la puscarie pentru nepricepere. Multi sunt pur si simplu nepriceputi, nu neaparat rau intentionati. Dar rezultatul e intr-adevar tragic pentru copii.
   Acestia trebuie eliminati din sistem, de catre directorii lor, cand or avea instrumentele (de exemplu contracte pe perioada determinata 2 sau 4 ani).
 • +5 (11 voturi)    
  F. bine (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:47)

  bancher [utilizator]

  Adolescentii din ziua de azi si-au luat-o in cap rau de tot. Sar la bataie cu oameni de pe strada, vorbesc vulgar si agresiv, injura si agreseaza profesorii, pe motiv ca fac ce vor. Lasa, legea sa ii mai si corecteze, sa vedem daca mai au curaj sa sara la bataie cu profesorii.
  • -1 (5 voturi)    
   cand aud asta (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:28)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   imi imaginez ca e unu la 70+ ani

   intelege-ti dracu odata ca tinerii nu se prostesc, dimpotriva. doar ca adultii nu ii inteleg!

   in cazul de fata, tu pentru niste cazuri (relativ izolate) consideri toti copii niste teroristi si trebuie tratati ca atare!

   pai si "pe vremea mea" aveam o diriginta careia ii era frica de un elev! hai sa nu generalizam aiurea!

   legea exista deja si nu ii trebuie profesorului mai multe drepturi! problema nu e ca legile nu exista, ci ca nu se aplica sau se aplica prost!
  • -1 (5 voturi)    
   mama lor de copii agresivi (Marţi, 3 decembrie 2019, 17:11)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Copilul meu de 3 ani jumate i-a ars una peste fata educatoarei cand l-a luat in brate sa il bage in clasa. Prima zi de gradi. M-am inrosit mai tare decat locul pleznit de fiu'miu.
   Trebuia oare sa il bage la puscarie?
 • 0 (8 voturi)    
  oare?? (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:47)

  iuflo [utilizator]

  se vrea autoritate pentru profesori?? ar fi ideal pentru ca invatatorul profesorul este injosit astazi de catre parinti cu tupeu needucati ......poate asa vom avea elevul fara telefon mobil la scoala ca in germania cadrul didactic sa nu mai fie batut sau amenintat iar elevul sa fie disciplinat fara ifose permise in special de parintele sau tutorele iresponsabil care intervine la ore si in scoala cand il taie capul.........si apoi putem cere si profesorilor rezultate
  • -2 (6 voturi)    
   loool (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:30)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui iuflo

   ahhh doar in romania pentru un numar minoritar de oameni , trebuie sa schimbi legea ca sa sufere toti ...

   mai scuteste-ma! ca jumate din profi stiu mai putina materie ca un elev din ciclu primar!

   ai imbatranit degeaba si f urat!
   stiti doar sa acuzati pe ailalti!

   daca copii sunt indisciplinati e vina noastra! tu doar cauti scuze (penibile dealtfel) !
   • 0 (0 voturi)    
    amice (Miercuri, 4 decembrie 2019, 16:36)

    iuflo [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    imi dai si dreptate si nu deci bati campii........repeti ce am spus ...si eu la fel am zis ca indisciplina la copii e din cauza noastra...noi mergem peste profesori sa ne facem dreptate!! de unde stii ca sunt batran??? eu insa stiu clar ca esti un "aiurit" ...scuze, dar e adevarat....si iata de ce: eu nu am cautat nici o scuza doar tu incerci sa justifici ceva de care esti pe langa!! foarte posibil ca cadrele didactice sa nu stie materie si din 2 cauze...1 majoritatea sunt suplinitori 2 scolile si facultatile sunt de tipul spiru haret!!! ce nu vezi ca tineretul are si cate 2 facultati dar nu stiu o meserie??? eu n-am acuzat pe niomeni insa ce am spus am patit si stiu cum e... tu ai copii??? cu scoala care ai facut-o te mandresti???
 • +3 (11 voturi)    
  fara comentarii (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:55)

  young_e [utilizator]

  "propunerea legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae "
  deci Serban Nicolae are initiative in domeniul educatiei....cu ce-om fi gresit...
 • -1 (11 voturi)    
  oooo (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:11)

  liviu_ [utilizator]

  ce ma bucur ca profu meu de sport pe care l-am vazut cum ii aplica unuia un picior in stomac (to be fair, acu probabil e pensionat), o sa fie "autoritate publica"!

  fix d-asta nu merge bine invatamantul, ca nu are profu nustiu ce atribut...
  o PORCARIE notorie !

  toata lumea vrea drepturi... ma mir ca nu cer si pensii speciale. poate la anu!

  ma da obligatii nu aveti?! ca suntem ultimii din ue la invatamant si primii la analfabetism functional...
  nu va e rusine sa cereti mai multe drepturi sau mariri salariale?!

  e usor sa spui "copii din ziua de azi" si "Generatia asta nu mai invata". zicale care apropos sunt ABERATII! asa mi s-a spus si mie, asa i s-a spus si lui tata etc...
 • 0 (4 voturi)    
  Totul ar fi bine ... (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:26)

  clencix [utilizator]

  ... dacă ocupantul "funcției didactice" ar merita cu adevărat titlul acesta și nu ar fi pus acolo prin matrapazlâcuri politice, prietenii de tarabă sau pur și simplu prin peșcheșuri. Deocamdată, unii și unele nu preda merita titlurile astea, de la academicieni bombastici, aracisti de cumetrie, universitari plagiatori la universități dincolo de locul 1000, pana la educatoare bătăușe cu limbaj "nedemocratic".
 • 0 (2 voturi)    
  trebuie mai multa disciplina (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:10)

  Stefan534324 [utilizator]

  majoritatea elevilor si-a luat-o in cap
 • 0 (2 voturi)    
  In ultimile zile e un exces de legi tampite (Marţi, 3 decembrie 2019, 19:58)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Multe dintre ele votate tacit.
 • 0 (0 voturi)    
  Intoarcerea la normalitate. (Miercuri, 4 decembrie 2019, 13:35)

  V. Istina [utilizator]

  Treaba asta e veche, si e firesc sa o reluam, la fel ca multe state europene (Germania de pilda). Cred ca cei care sunt impotriva legii (desi initiata pervers de un pesedist care joaca pt puscariasi si tradatori) nu inteleg ca e vorba nu doar despre o schimbare juridica dar mai ales simbolica a statutului de cadru didactic.

  Nu e nimic nou in legea asta, profesia de cadru didactic trebuie protejata si recunoscuta. Daca statul insusi nu o face, de ce ar face-o niste flacai pusi pe sotii ori marlanii urate?

  Teama multor “comentatori“ ca legea le va trimite odraslele dupa gratii „doar“ pt ca „a dat o palma“ unui profesor ... e ridicola. Daca fiul tau da palme profesorului... nu e legea de vina. Si poate ca ar cam trebui sa mearga acolo... In plus, sa trimiti un copil la puscarie este intotdeauna, (iti spune orice judecator de bun simt) cam ultima optiune, pt ca exista riscul sa-l pierzi de tot, corectia sa-l transforme in parnaias definitiv si atunci pedeapsa isi pierde sensul.

  Pe scurt, e vorba mai degraba de un statut simbolic, nu de o graba de a trimite adolescenti batausi la penitenciar.
  Cu alte cuvinte, e de bine!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by