- Citiți aici întregul proiect pentru normele metodologice: Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 221/2019, pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 privind violența psihologică-bullying
În același timp, elevii implicați în acțiuni de tip bullying, ca victime, ca agresori sau ca martori, pot beneficia de programe de intervenție /consiliere, finanțate de la bugetul de stat, dat de autoritate alocală de care aparține școala.
Părinții elevilor implicați în acțiuni de tip bullying, ca victime, ca agresori sau ca martori, vor beneficia și ei de programe de intervenție /consiliere, finanțate prin programe/proiecte cu finanțare externă prin primăria pe raza căruia funcționează unitatea de învățământ.
”Părinții elevilor din clasele/ grupele din unitățile de învățământ în care au fost înregistrate acțiuni de tip bullying vor fi incluși, cu prioritate, în programe de informare și conștientizare în domeniul identificării și combaterii bullyingului, ca formă a violenței manifestate în mediul școlar, în conformitate cu precizările strategiilor naționale sectoriale din domeniul educației”, se mai arată în proiect.
Proiectul explică pe larg ce înseamnă situațiile de bullying de tip verbal, emoţional/ nonverbal, fizic, relaţional inclusiv sexual, deposedare de lucruri, electronic (cyber bullying).
De exemplu, în cazul bullyingului verbal între elevi sunt considerate bullying următoarele situații: apelative denigratoare, tachinare, insulte, poreclire, țipete, sarcasm, minciună, bârfă, amenințări verbale, șantaj, jigniri repetate referitoare la: trăsături fizice sau psihice, orientarea sexuală, dizabilitate, gen, religie, etnie, naționalitate; situația socioeconomică etc.
În cazul bullyingului electronic dintre elev-elev sunt considerate agresiuni următoarele: mesaje repetate supărătoare, amenințătoare, insultătoare, obscene, filmări/ima gini/mesaje denigratoar e la telefon, computer; ridiculizare a unui elev prin crearea unui profil sau a unui blog fals, conţinând informaţii umilitoare; publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauză.
Atunci când este raportată, situaţia de bullying va fi investigată pentru a se stabili: măsura în care se identifică un comportament de bullying real (despre ce?), actorii implicaţi (cine?), formele de manifestare (cum?), contextul de manifestare (unde şi când?), cauze generatoare (de ce?), soluţii posibile de rezolvare (pentru ce?).
Pentru investigare va fi formată o echipa care va include după caz: diriginte/învățător/educatoare la clasa asociată cu situația de bullying, consilierul școlar, directorul/directorul adjunct (al) școlii, 1-2 membri ai Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, reprezentant al poliţiei.
Normele de aplicare ale legii bullyingului ar trebui aprobate în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a Legii 221/2019.
Citiți și:
Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede reducerea numărului de ore la școală și combaterea bullying-ului
Bullying inseamna hartuire si intimidare cei asa de greu sa folosim aceste cuvinte !
Inutil sa spun toti au ramas cu 10 la purtare iar copilul nevinovat nici nu vreau sa ma gandesc ce a inteles din toata situatia. Ca n-are decat sa se descurce singur, scoala se spala pe maini.
Sigur ca legea va trebui sa o declare pe Scout o "bully", din moment ce ea a lovit, sigur ca condamnam violenta, sigur ca varul Jack si-a facut datoria de parinte responsabil in contextul acelor vremuri, de a sanctiona batausul, dar nu putem sa nu simpatizam cu Scout si sa ne intrebam, cine a fost adevaratul bully?
Mai putem prezice ca Francis a crescut si a devenit un antifa si un Social Justice Warrior, care protesteaza impotriva politiei denuntand-ui ca "fascist pigs", dar cand apar pe scena si adevaratii fascisti si se lasa cu o incaierare, fuguta la politie si la sistemul de justitie care abia asteapta sa isi consoleze detractorii si sa administrez cea mai exemplara pedeapsa contra-demonstrantilor.