Substanțele folosite la dezinsecție la Școala nr. 133 din Capitală, adică Bionet A15 și Insektum, sunt ambele omologate, arată Primăria Sectorului 4 într-un comunicat de presă remis HotNews. Primăria arată că școala rămâne închisă în următoarele două zile, adică miercuri și joi, vineri fiind zi liberă legală. Reamintim că Școala 133 din sectorul 4 din București a fost evacuată marți după amiază, la o zi după ce în local a avut loc o dezinfecție, iar mai mulți elevi acuzând dureri de cap și disconfort respirator. 24 de elevi au fost consultați de medici, iar 18 au fost transportați la spital.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Pentru clarificarea tuturor aspectelor și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, Primăria Sectorului 4 și toate celelalte instituții implicate au decis suspendarea cursurilor la Școala Gimnazială nr. 133 pentru o perioadă de 48 de ore”, se arată în comunicatul de la primărie. Aceeași sursă arată că în urma examenului clinic, s-a constatat că sănătatea copiilor nu este în pericol.

UPDATE Școala 133 din București a fost evacuată, iar 18 elevi au fost duși la spital, la o zi după dezinfecție/ Școala rămâne închisă 72 de ore

Comunicatul integral de la Primăria Sectorului 4:

Situația a debutat în jurul orelor 14.00, adică în schimbul al doilea al cursurilor, când la cabinetul medical al unității de învățământ s-a prezentat o elevă de clasa a VIII-a, ce acuza dureri de cap și stări de amețeală. Împreună cu conducerea școlii și a medicului școlar, copila și bunica acesteia au solicitat, prin intermediul sistemului de urgență 112, prezenta unui echipaj medical.

Ulterior apelului telefonic la 112, la fața locului s-au prezentat 9 ambulanțe, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (inclusiv un echipaj C.B.R.N.) precum și echipe ale Direcției de Sănătate Publică.

În timpul procedurilor de evacuare a unității de învățământ, alți 22 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale și usturimi ale ochilor și gâtului, așa că aceștia au fost preluați de ambulanțe și duși la spitalele Marie Curie și Grigore Alexandrescu din Capitală.

Restul elevilor (aproximativ 500) au fost predați familiilor lor, în condiții de maximă siguranță.

În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potențială a acestei situații a fost reprezentată de utilizarea unor substanțe de dezinfecție ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A în unitatea de învățământ. Astfel, în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de desinfecție utilizând substanțele BIONET A15 și INSEKTUM, ambele omologate.

În urma examenului clinic, s-a constatat că sănătatea copiilor nu este în pericol, iar cadrele medicale au dispus, după caz, măsuri în consecință.

Pentru clarificarea tuturor aspectelor și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, Primăria Sectorului 4 și toate celelalte instituții implicate au decis suspendarea cursurilor la Școala Gimnazială nr. 133 pentru o perioadă de 48 de ore.