Școala 133 din București a fost evacuată, iar 18 elevi au fost duși la spital, la o zi după dezinfecție/ Școala rămâne închisă 72 de ore

de A.O.     HotNews.ro
Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:18 Actualitate | Educatie


112
Foto: Facebook/ ISU Constanta
Școala 133 din sectorul 4 din București a fost evacuată marți, la o zi după ce în local a avut loc o dezinfecție, mai mulți elevi acuzând dureri de cap și disconfort respirator. În total 24 de elevi au fost consultați de medici, iar 18 au fost transportați la spital, precizează Ministerul Sănătății în urma centralizării datelor de la spitale. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, Cristian Zărescu, a afirmat că dezinfecția s-a făcut luni seară, iar copiii din tura de dimineață nu au semnalat nicio problemă.

UPDATE 19.30 Primăria Sectorului 4 arată într-un comunicat de presă remis HotNews că la Școala Nr 133, evacută marți după amiază după ce mai mulți elevi s-au simțit rău, substanțele folosite la dezinsecție, Bionet A15 și Insektum, folosite de societatea Dezinfecție și Seratizare SRL, sunt ambele omologate. Citiți și: Primăria Sectorului 4: Substanțele cu care s-a făcut dezinsecția la Școala 133 sunt omologate

UPDATE 18.47: Inspectorii Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) au luat ca primă măsură închiderea operativă a unității de învățământ pe o durată de 72 ore. Ministerul Sănătății anunță că măsura a fost luată după primele verificări, însă controlul DSPMB continuă și un raport va fi prezentat ministrului Sănătății.

UPDATE 18.11: Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat într-o intervenție la Digi24 că firma care a făcut dezinsecție a recomandat ca timpul de expunere pentru biocidele folosite să fie mult mai mare decât cel recomandat. Astfel, încăperile au stat închise 6 ore, în timp ce recomandările pentru folosirea substanțelor arătau că ușile trebuiau să stea închise numai 90 de minute.

UPDATE 18.04: La Școala 133 din Capitală de unde 18 elevi au ajuns la spital a fost făcută atât dezinfecție, cât și dezinsecție, iar substanțele folosite au fost Insektum și Bionet, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Conform proceselor verbale, în școală ar fi fost făcută și dezinsecție și dezinfecție, substanțele folosite fiind Insektum și Bionet. "În documente sunt consemnate cele două substanțe, cu rezerva însă că nu știm dacă au fost folosite separat sau împreună", au adăugat sursele citate. Citiți aici mai multe detalii: La școala evacuată în Capitală a fost făcută și dezinsecție. Ce substanțe au fost folosite la dezinfecție și dezinsecție

UPDATE 17.38: În prezent, numărul total al copiilor aflați la spital este 18. Potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, sunt 16 elevi la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” și 2 elevi la Spitalul ”Marie Curie”. ISMB precizează că toti elevii sunt într o stare bună de sănătate acum, însă cei aflați Spitalul Marie Curie rămân până mâine la spital, iar cei de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” sunt investigaţi de către medici.

UPDATE 17.08: Reprezentanții Școlii nr 133 au declarat pentru HotNews că firma care a făcut igienizarea se numește SC Dezinsecție Deratizare SRL și a fost trimisă de către Direcția de Învățământ din cadrul Primăriei Sectorului 4, în urma referatului trimis de cabinetul de medical de la Școala nr 133.

UPDATE 17.06: ISMB anunță că numărul elevilor care au ajuns la spital a crescut la 17. De asemenea, Ministerul Sănătății spune că 15 elevi au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență Copii ”Grigore Alexandrescu”, iar 2 elevi la Spitalul ”Marie Curie”

UPDATE 16.44: Ministerul Sănătății spune că 24 de elevi de la Școala nr 133 au fost examinați la cabinetul scolar, 7 elevi - au ajuns la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, iar doi elevi au ajuns la Spitalul ”Marie Curie”.

UPDATE 16.42: Cristian Zărescu, purtătorul de cuvânt de la Primăria Sectorului 4, a declarat că igienizarea a fost făcută luni seara, iar în schimbul de dimineață niciun copil nu a avut probleme resporatorii.

UPDATE 16.38: 16 elevi de la Școala Nr. 133 au nevoie de îngrijiri medicale. ISMB spune că nu e vorba de gaz toxic, așa cum au spus reprezentanții ISU. ”Operațiunea a avut loc aseară. A fost această dezinsecție. Tura de dimineață nu a avut nicio problemă, câțiva de la tura de după amiază au zis că îi doare capul. Toată procedura a fost respectată, s-a așteptat 6 ore, ca dovadă că elevii din tura de dimineață nu au avut nicio problemă”, a precizat Cristian Zărescu. El a mai spus că nu poate spune acum numele firmei, dar cu siguranță aceasta a lăsat un proces verbal. El a mai spus că nu a fost găsită nicio problemă. ”Nu a fost descoperită problema pentru care copiii s-au simțit rău”, a spus Zărescu. În total 24 de elevi au solicitat ajutor, iar 16 au fost transportați la spital

UPDATE 16.07: ISMB precizează că firma care a făcut luni igienizarea nu a scris în procesul verbal că nu e permis accesul în școală timp de 24 de ore după ce a fost făcută procedura de igienizare. ”Măsura de a nu permite accesul elevilor sau personalului în scoală, timp de 24 de ore, de la dezinfectare nu a fost prevăzuta în procesul verbal realizat după efectuarea dezinfectării”, arată ISMB.

UPDATE 16.05: Ministerul Sănătății anunță că urmare a situației înregistrate la Scoala 133, DSP București a trimis la fața locului o echipă de inspectori sanitari pentru a demara o verificare. De asemenea, DSP București a contactat managerii spitalelor de copii, Spitalul Clinic Grigore Alexandrescu si Spitalul Marie Curie pentru acordarea asistenței medicale de specialitate.

UPDATE 16:01 Șase copii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani au fost, până în prezent, transportați la spital după ce în Școala 133 din Capitală s-a efectuat o deratizare, informează ISU. 4 copii au fost duși la Spitalul Grigore Alexandrescu și 2 la „Marie Curie”, informează reprezentanții ISU București-Ilfov.

”În urma procedurilor de igienizare efectuate (determinate de câteva cazuri de gripa confirmate), ieri 20.01.2020, vă anunțăm că școala a fost evacuată astăzi, după ce câțiva elevi de clasa a VIII-a au acuzat un disconfort respirator”, anunță ISMB. În total, au fost confirmate 4 cazuri de gripă.

”Măsura de a nu permite accesul elevilor sau personalului în scoală, timp de 24 de ore, de la dezinfectare nu a fost prevăzuta în procesul verbal realizat după efectuarea dezinfectării. Prin urmare, școala a permis accesul elevilor si personalului. Astăzi, după ce acei elevi au acuzat disconfortul respirator, școala a anunțat și salvarea și pompierii”, mai arată reprezentanții ISMB care spun că au luat decizia evacuării școlii. ISMB precizează că o eleva a solicitat să meargă la cabinetul medical si cabinetul medical a recomandat chemarea unei ambulanțe, iar când a sosit ambulanța a dus-o la spital, cel mai apropiat fiind Spitalul Marie Curie. În prezent, eleva este la spital, acuzând o stare de disconfort (usturimi de ochi). IMSB arată că eleva a plecat pe picioarele ei la cabinetul școlii.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunță că mai mulți copii de la Școala 133 au acuzat dureri de cap, posibil de la un gaz toxic și spun că la fața locului au fost direcționate ambulanțe SMURD și echipaj CBRN pentru a identifica sursa.


”Se procedează la evacuarea tuturor elevilor. O fată de 14 ani a fost transportată la Spitalul Marie Curie. În incinta școlii acționează 2 ambulanțe SMURD și o ambulanță de la SABIF”, se arată într-o informare de la ISU București.

Școala Nr. 133 are aproximativ 1.000 de elevi, iar cursurile au loc în două schimburi. În schimbul de după amiază învață 500 de elevi.

Este al doilea caz în care elevii sunt evacuați din școală în urma igienizării. Luni, la Liceul German din Arad, numărul elevilor care au ajuns la spital în ultimele 24 de ore a ajuns la 21, iar patru au rămas internați. Liceul a fost închis săptămâna trecută, după ce peste 40 de elevi au ajuns la spital cu iritaţii ale pielii, ochilor şi cu dureri abdominale, în urma dezinsecției făcute în școală. Luni, în prima zi în care școala a fost redeschisă, au apărut noi cazuri de elevi intoxicați.

Citiți și:

Numărul elevilor de la Liceul German din Arad ajunși la spital după deratizare continuă să crească

Cursuri suspendate în nouă școli și grădinițe din București din cauza gripei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8858 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  sector 4 sau PMB = Ciuma Rosie (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:22)

  un domn [utilizator]

  deratizati prin Vot la Alegerile Locale !

  Votul este Daunator Ciumei Rosii ! dar benefic Democratiei !
 • +8 (8 voturi)    
  dupa cum ziceam (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:38)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  Sunt curios daca iese ca iarasi au bagat cinestie ce substante si alte concentratii, daca la fel ca in Arad nu s-au facut controale ca deh...veneau sarbatorile si inspectorii erau dupa cadouri nu in control.
 • +5 (7 voturi)    
  aha (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:00)

  Kato01 [utilizator]

  Yep. Acum o sa ne sesizam ca s-a intamplat in Bucuresti la o scoala unde avem copiii, nu intr-un bloc amarat de nefamilisti.
 • -11 (13 voturi)    
  deh, firme private!! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:20)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  sa se nationalizeze, e clar ca patronii nu se pricep si nu sunt interesati de viata altora!
 • +6 (6 voturi)    
  Dezinformare (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:22)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  De ce nu se prezinta clar lucrurile: germenii care au supravietuit ai lansat un contraatac.
 • +4 (4 voturi)    
  desinfecție, dezinsecție și deratizare (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:28)

  nick24 [utilizator]

  una e contra molimei la oameni( gen virus gripal, hepatită), alta contra gândacilor, țânțarilor, muștelor ßi a treia contra soarecilor, sobolanilor.
  deci ce a fost?
  • +4 (4 voturi)    
   di tăti ... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:50)

   Vasalie, Sa Traiti [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   ... adică au dezinfectat deratizând dezinsecția. Hâc!
  • +1 (1 vot)    
   Pai (Marţi, 21 ianuarie 2020, 22:38)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   A fost cu deaia buna la care moare tot, si virus, si gandac, sobolan, om, etc.
 • +11 (11 voturi)    
  Bai nene (Marţi, 21 ianuarie 2020, 17:52)

  luptator_din_munti [utilizator]

  Chiar nu se pot verifica substantele alea, este evident pentru mine, ca a intrat un lot de substante dubioase care au fost puse in circulatie, prea sunt multe cazuri dintr-o data. Ca nu-mi inchipui ca pana acum nu se faceau deratizari/dezinsectii/deratizari si nici ca pana acum toate firmele din domeniul asta erau superprofesioniste si brusc s-au tampit toti. E ceva dubios cu un lot de substante care a intrat in tara. Cereti ajutor de la FBI daca autoritatile romane nu sunt in stare.
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 ianuarie 2020, 18:08)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  amatori in functii publice (Marţi, 21 ianuarie 2020, 18:14)

  BlueX [utilizator]

  iata ca dupa COLECTIV ... dupa ce moare o familie otravita cu substante cu care se face deratizare ... dupa ce o scoala este otravita si sunt copii bagati in spital intoxicati.... dupa ce organele descind curata iau masuri hotarand reinceperea activitatii... sunt din noiu intoxicati oameni... acum altii......

  SUNTETI VARZA DOMNILOR CONTROLORI SI LEGIUTORI... VARZA
 • +9 (9 voturi)    
  Statul esuat psd-izat (Marţi, 21 ianuarie 2020, 18:41)

  Kosmos [utilizator]

  Asta e doar inceputul catastrofelor. Sunt atat de multi neprofesionisti , rude si nepoti in sistem incat ne putem astepta la orice
 • +1 (1 vot)    
  .... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 22:53)

  tirolez [utilizator]

  ce tupeu au oficialii, nu e nimic grav, ca dimineata n-au avut nimic, doar cativa sensibili se plang. Cand fata de la Marie Curie a fost la aparate si sta si cel putin noaptea asta in spital. Mai rau ca pe vremea bunicii, cand din 7 copii nu stiau daca ajung 3-4 la maturitate. Razboaie, boli etc.
 • +2 (2 voturi)    
  păi da ... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 0:08)

  anonimicus [utilizator]

  ... e cazul să se înființeze Compania Municipală pentru Dezinfecție, Dezinsecție și Deratizare.
  Sau și mai bine, trei! Compania Municipală pentru Dezinfecții, Compania Municipală pentru Dezinsecții și Compania Municipală pentru Deratizări.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by