​Ministerul Educației va pilota subiecte speciale pentru elevii de clasa a VII-a după noua programă școlară, în cadrul simulării Evaluării Naționale din luna mai, pentru care va fi emis un ordin special, se arată într-un răspuns trimis HotNews. Ministerul arată că pentru elevii care acum sunt în clasa a VII-a sunt în curs de elaborare programele pentru Evaluarea Națională 2021.

Rezultate Evaluare Nationala 2019Foto: Hotnews

”În anul 2016 au fost aprobate programele școlare pentru gimnaziu. Prin urmare, pentru elevii care acum se află în clasa a VII-a sunt în curs de elaborare programele pentru Evaluarea Națională 2021, care se vor face publice în luna februarie 2020. Pentru acești elevi, se are în vedere pilotarea de subiecte în anul școlar curent. Facem diferența între simulare, care presupune subiecte similare ca structură cu cele care vor fi în examene și pilotare – testarea unor modele de subiecte în acord cu noile programe și noutățile aduse de acestea”, se arată în răspunsul trimis HotNews de către Ministerul Educației.

Pentru simulările de clasa a VII-a, MEC arată că va emite un ordin special ”Elevii care în prezent sunt în clasa a VII-a, la începutul lunii mai, vor susține pilotarea Evaluării Naționale după noile structuri de subiecte. Având în vedere cele mai de sus, va fi propus un nou Ordin de ministru, prin care va fi aprobată structura subiectelor pentru pilotare, a programelor și calendarului”, se mai arată în răspuns.

În ceea ce privește simulările de la clasa a XI-a care este prevăzută să fie organizată facultativ de inspectorate, Ministerul Educației arată că această măsură a fost cerută de către cei din sistem.

”Pentru clasa a XI-a proiectul de ordin prevede la art.7, alin. (1) și (2) posibilitatea ca simulările să fie organizate în luna mai, autonom, de către fiecare județ/Municipiu București. De-a lungul anilor, au fost primite numeroase solicitări la Centrul Național de Evaluare și Examinare și la Ministerul Educației, cu privire la necesitatea descentralizării deciziei asupra calendarului de organizare a simulării pentru elevii din clasa a XI-a, care să țină cont atât de nivelul parcurgerii programei pentru discipline de examen, cât și de calendarele de activități ale unităților de învățământ/ISJ/ISMB”, se arată în răspunsul ISMB.

Citiți și: