Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” anunță că trei medici cunoscuți s-au înscris pentru alegerile pentru funcția de rector de luna viitoare. Este vorba despre prof. univ. dr. Viorel Jinga, prof. univ. dr. Poiană Cătălina și prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, numele acestuia din urmă apărând într-o anchetă DNA, dar și într-o investigație a jurnaliștilor Rise Project.

Candidatii pentru funcție de rector al UMFFoto: Hotnews

Înscrierile pentru funcția de rector s-au încheiat vineri, 10 ianuarie, iar prima rundă de alegeri va avea loc pe 10 februarie, urmând ca pe 17 februarie să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin. Cei trei candidați înscriși pentru funcția de rector sunt profesori la UMF București și lucrează în spitalele din Capitală. În prezent, rectorul Universității ”Carol Davila” este academicianul Ioanel Sinescu, care se află la al doilea mandat.

Cătălina Poiană, 60 de ani, este președintele Colegiului Medicilor din București din 2015. Este medic primar endocrinolog, șefa Disciplinei de Endocrinologie "C.l.Parhon" din cadrul Facultății de Medicină. În același timp, lucrează la lnstitutul Național de Endocrinologie "C.l.Parhon" din București, unde ocupă funcția de șefă a Secției de Patologie Hipofizară și Neuroendocrină.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul universității, Cătălina Poiană este membru titular în Colegiul American de Endocrinologie și a publicat, singură sau cu alți coautori, 23 de cărți despre endocrinologie.

Până acum a publicat 68 de articole în reviste de specialitate indexate în baze de date internaționale și 186 de studii în formă de rezumat în reviste lSl Thomson Reuters.

În programul managerial pe care îl propune pentru funcția de rector, Cătălina Poiană arată că mandatul său se va baza pe transparență, competitivitate și performanță. Poiană vrea să atragă mai mulți studenți către medicină și să constituie comunitatea de alumni a universității.

”Deși numărul studenților UMFCD a cunoscut o relativă creștere în ultimii ani, trebuie să fim pregătiți pentru a face față numărului tot mai mic de absolvenți de liceu, dar și concurenței universităților din România și mai ales din străinătate. Prestigiul universității ne obligă nu doar la ocuparea locurilor disponibile, ci la ocuparea lor cu cei mai buni absolvenți de liceu”, arată Cătălina Poiană în programul managerial.

Viorel Jinga, 57 de ani, este medic primar urolog, șef al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic „Prof. dr. Th Burghele”. Este unul dintre prorectorii UMF București. A coordonat un studiu desfășurat în 9 țări pe 253 de pacienți care suferau de cancer de prostată metastazat, rezistent la castrare, proiect pentru care a primit premiul ”Carol Davila”.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul UMF, este autor a 45 de articole publicate în jurnale indexate ISI.

A fost decorat de președintele Klaus Iohannis pe 1 decembrie 2019 cu ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de cavaler pentru întreaga activitate și pentru rezultatele obținute în perfecționarea actului medical.

În programul său pentru funcția de rector, Viorel Jinga spune că vrea să inițieze proiecte prin care să crească vizibilitatea națională și internațională a universității. Printre alte obiective, Viorel Jinga propune ”stimularea activităților de cercetare-dezvoltare-inovare în acord cu obiectivele strategice ale programului Horizon Europe 2021-2027”.

”Am făcut acest pas pentru că având experiența mandatelor de Prodecan și ulterior de Prorector cu probleme studențesti, aș putea asigura din poziția de Rector continuitatea activităților desfășurate în Universitate. În plus, aș avea posibilitatea de a iniția noi proiecte care să optimizeze calitatea proceselor educaționale, de cercetare și administrative, elemente cheie necesare pentru a ne dezvolta și pentru a crește vizibilitatea națională și internațională de școală medicală ce oferă educație de top”, scrie Viorel Jinga într-o postare pe Facebook.

Adrian Streinu-Cercel, 63 de ani, este managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Este șeful disciplinei de Boli Infecțioase I din cadrul UMF „Carol Davila”, iar în în perioada 2012 – 2016 a fost președintele Senatului UMF „Carol Davila” Bucureşti.

A fost director general în cadrul Ministeruli Sănătății în 1996, iar 3 ani (2009-2012) a fost secretar de stat la aceeași instituție, potrivit CV-ul postat pe site-ul UMF.

Numele lui Streinu Cercel este legat de introducerea în Planul Național de Vaccinare a vaccinării nou-născuților împotriva infecției cu HBV direct în maternități, începând cu 1996. Managerul de la Institutul ”Matei Balș” este unul dintre specialiștii în boli infecțioase care a lucrat la Programul Național de Luptă anti-SIDA.

Pentru mandatul de rector, Streinu Cercel își propune ca UMF „Carol Davila” să se poziționeze ca lider în educația academică și cercetarea medicală din România, punând accent pe o dezvoltare a culturii calității academice. De asemenea, candidatul își propune crearea unui grup de lucru format din cadre didactice, cercetători și studenți, găzduit de UMF, grup care va propune periodic Senatului cea mai bună idee inovativă selectată în urma unor dezbateri, idee care va fi implementată ulterior la nivelul universității.

În programul său de management, Streinu Cercel argumentează de ce vrea să fie rector.

”Actualmente Institutul Național de Boli infecțioase „Prof.Dr.Matei Balș” este un centru national strategic de referință pentru patologia infecțioasă din Romania și partener la nivel european și internațional al comunității medicale în diferite proiecte internaționale. Poziția de rector presupune exercitarea unui management eficient. În acest context, experienta dobândită atât la nivel teoretic prin cursuri de management (managementul cercetării, managementul spitalicesc) cât și întreaga activitate managerială de la INBI „Prof.Dr.Matei Balș” sunt argumente importante care m-au determinat să candidez pentru această poziție”, spune Streinu Cercel.

De numele lui Adrian Streinu Cercel sunt legate mai multe scandaluri din sănătate.

În 2006, procurorii DNA au început urmărirea penală a medicului într-un dosar în care mai multe persoane erau acuzate că au achiziționat aparatură în valoare de peste 4 milioane de euro si că au atribuit contractele pentru această aparatură unor firme care nu au îndeplinit cel mai bun punctaj.

În urmă cu doi noi, Rise Project a publicat o anchetă în care arăta că la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș există practica diagnosticelor fictive pentru care statul plătește și încarcă nota de plată decontată de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În urma anchetei celor de la Rise Project, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a demarat o investigație proprie prin care verifica modul în care sunt diagnosticați pacienții.

Calendar alegeri 2020 UMF București

3 februarie 2020 - Dezbatere publică cu candidații la funcția de Rector

5 februarie 2020 - Dezbatere publică cu candidații la funcția de Rector în Senatul Universitar

10 februarie 2020 - Alegeri pentru funcția de Rector (tur I)

17 februarie 2020 - Alegeri pentru funcția de Rector (tur II).