Procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva profesorului doctor Adrian Streinu Cercel si a doctorului Serban Bradisteanu, sef Sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, precum si fata de alte cinci persoane, acuzate de abuz in serviciu in forma calificata, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, Daniel Morar, seful DNA.

Pe lista procurorilor DNA se mai afla gen dr. Dumitru Constantin, sef sectie la Spitalul Militar central in 2001, Dumitru Emanuel Parausanu, sef serviciu medical la ANP in 2001, Protopopescu Irina Doina, secretar general adjunct la Ministerul Justitiei in 2002-2001, Nazdravan Daniela, consilier la ministerul Justiei in 2001 si Topologeanu Florica economist, director in Ministerul Justiei in 2001.

Toate aceste persoane sunt acuzate ca au achizitionat aparatura in valoare de peste patru milioane de euro si ca au incalcat dispozitiile legale privind achizitiile publice, prin atribuirea contractelor comerciale unor firme care nu au indeplinit cel mai bun punctaj.

In 2001 in calitate de membri ai Comisie de licitatii de aparatura medicala organizata de ministerul Justitiei invinuitii au intocmit caietul de sarcini si au decis achizitionarea de aparatura medicala pentru spitalele din sistemul penitenciar fara o temeinica fundamentare.

Conform DNA, din probele administrate pana in prezent a reiesit ca in anul 2001, in calitate de membri ai Comisiei de licitatie de aparatura medicala organizata de Ministerul Justitiei, invinuitii au intocmit caietul de sarcini si au decis achizitionarea unor aparate medicale pentru spitalele din sistemul penitenciar, fara o temeinica fundamentare.

Astfel, au fost achizitionate aparate inutile in valoare de peste 4 milioane de euro si totodata, prin atribuirea contractelor comerciale unor firme care nu au indeplinit cel mai bun punctaj, au fost incalcate dispozitiile legale in vigoare privind achizitiile publice.

Prin aceste nereguli, Ministerul Justitiei a fost pagubit cu peste 3 milioane de euro, suma care reprezinta diferenta dintre cel mai bun pret oferit de firmele participante la licitatie si pretul cu care s-au achizitionat in final aparatele medicale.