Ministerul Educației: Înscrierea studenţilor Academiei de Informaţii în Registrul Unic poate duce la devoalarea identităţii unor angajaţi SRI

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 30 decembrie 2019, 19:18 Actualitate | Educatie


Academia SRI
Foto: Facebook
Ministerul Educației susține că obligativitatea înscrierii în Registrul Matricol Unic al universităţilor din România a studenţilor înmatriculaţi la cursurile de formare profesională din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV) ar putea duce la "devoalarea identităţii unor angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii". Precizările vin în contextul adoptării ordonanţei de urgenţă care prevede exceptarea unor categorii de studenţi ai Academiei de Informaţii de la înscrierea în Registrul Matricol Unic.

Ministerul Educației spune că, dacă situaţia nu ar fi fost reglementată, emiterea de acte de studii pentru programele universitare şi postuniversitare organizate de Academie ar fi fost imposibilă.

Argumentele Ministerului Educației:
 • "Constituirea şi funcţionarea Registrul Matricol Unic al universităţilor din România (RMUR), reglementate de art. 201 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, presupun transmiterea către această bază naţională de date a unui set de date complete - cod numeric personal, serie şi număr act de identitate, loc naştere, studii urmate anterior şi instituţia organizatoare a acestora - referitoare la studenţii înmatriculaţi la programele de studii universitare şi postuniversitare organizate de instituţiile de învăţământ superior, în speţă şi de către ANIMV. Acest fapt poate conduce la devoalarea identităţii unor angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru care ANIMV organizează formare profesională.
 • De aceea, din motive ce ţin de interesul instituţional al Serviciului Român de Informaţii şi al celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale de a proteja identitatea cadrelor pentru care se asigură pregătirea, începând cu anul universitar 2015-2016, ANIMV a transmis în RMUR doar datele studenţilor înmatriculaţi la programele universitare de master de cercetare şi la studiile universitare de doctorat, altele decât cele profesionale.
 • Datele studenţilor/cursanţilor la toate programele de formare profesională, pregătiţi pentru Serviciul Român de Informaţii sau pentru partenerii instituţionali, au fost introduse exclusiv în registrele matricole de la nivelul ANIMV.
 • Acest fapt este justificat de necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la emiterea actelor de studii, precum şi a obligaţiilor legale şi instituţionale de protejare a identităţii cadrelor pentru care se asigură pregătirea, respectiv pentru a păstra confidenţialitatea identităţii ofiţerilor de informaţii din sistemul naţional de apărare, securitate naţională şi ordine publică.
 • De altfel, potrivit art. 29 din Legea nr.14/1992 pentru organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările şi completările ulterioare, personalul militar din cadrul Serviciului se constituie din absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din sistemul propriu, iar raportat la dispoziţiile art. 17 lit. b) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, efectivele forţelor angajate se încadrează în categoria informaţiilor secret de stat. Conform art. 11 din ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 657/2014, activitatea de completare a formularelor actelor de studii - referitoare la studii parţiale sau complete - se efectuează în termen de maximum 12 luni de la promovarea examenelor de finalizare a studiilor, context în care Academia urmează să intre în incapacitatea de a emite acte de studii pentru absolvenţii săi".
Ministerul Educației mai susține că "neadoptarea, în regim de urgenţă, a unor măsuri de reglementare şi rezolvare a acestei probleme stringente în plan legislativ privind funcţionarea învăţământului superior militar de informaţii ar fi dus la imposibilitatea emiterii de acte de studii pentru programele universitare şi postuniversitare" ale Academiei de Informații. De asemenea, acest lucru ar fi putut provoca încălcarea drepturilor fundamentale ale studenţilor garantate de Constituţie, întrucât ANIMV face parte din sistemul de învăţământ finanţat de la bugetul de stat, acreditat potrivit legii, iar absolvirea cursurilor universitare - licenţă sau postuniversitare organizate de Academie se atestă prin emiterea diplomelor sau certificatelor de absolvire, mai susţine sursa citată.

Ministerul Educației mai susține că "apartenenţa la o formă de învăţământ universitar militar din cadrul Serviciului Român de Informaţii nu ar trebui să devină o formă de îngrădire a drepturilor fundamentale, întrucât limitele în care sunt restrânse drepturile şi libertăţile acestei categorii de profesionişti sunt expres şi limitativ prevăzute de Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare".

În acelaşi timp, accesul la lucrările de masterat sau doctorat din cadrul ANIMV nu va fi îngrădit, iar eventualele sesizări privind calitatea ştiinţifică vor fi analizate potrivit legii. În cazul unui verdict de plagiat, normele legale se aplică şi militarilor. Aceste prevederi se aplică tuturor celor care vor realiza lucrări de doctorat sau studii post-universitare în cadrul Academiei SRI, mai arată Ministerul Educației.

Guvernul a adoptat în ședința de vineri o ordonanţă de urgenţă pentru completarea art. 201 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede că studenţii Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" din Bucureşti, înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi cetăţenii străini pregătiţi în cadrul ANIMV pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii, vor fi exceptaţi de la obligativitatea înregistrării în Registrul Matricol Unic al universităţilor din România - RMUR.

Datele referitoare la studenţii înmatriculaţi la aceste programe de studii ale ANIMV vor fi înscrise în registre matricole fizice şi electronice constituite la nivelul ANIMV, care vor include toate elementele prevăzute a fi raportate în RMUR. Registrele matricole existente la nivelul ANIMV sunt accesibile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pentru conformitatea cu normele legale generale în vigoare.

CITEȘTE ȘI: ANOSR critică ordonanța prin care cei de la Academia Naţională de Informaţii nu sunt obligaţi să se înregistreze în Registrul Matricol al Universităţilor
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4468 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  guvernul SRI (Luni, 30 decembrie 2019, 19:29)

  cucuveauamov [utilizator]

  punct.
 • +5 (9 voturi)    
  Altă batjocură. Republica paralelă Rrrumânistan. (Luni, 30 decembrie 2019, 19:31)

  prec [utilizator]

  Și pe cine, mă rog, ar spiona ăștia!? Că noi nu avem industrie sau cercetare ca să zici că am putea fura proiecte din Japonia, Germania sau Amerlocia, să zicem, ca să fabricăm noi!
  • -2 (6 voturi)    
   Cu alte cuvinte (Luni, 30 decembrie 2019, 19:42)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui prec

   daca tu si cel de mai sus lucrati la vedere, SRI ar trebui sa ia exemplu de la voi? Vrei sa spui ca voi nu aveti acoperitii vostri?

   Noviciochistilor!
 • 0 (0 voturi)    
  Fudulie prostească. (Marţi, 31 decembrie 2019, 15:27)

  asavreau [utilizator]

  Denumirea pompoasă de Academie le destăinuie prostia nu inteligența.Așa ar trebui să se numească-Școala superioară de //inteligence//,ofițeri de informații.Numită Academie,denaturează conținutul activității și obligă la transparență și acces public la conținutul informațiilor,cursurilor și cursanților.Numai faptul că a permis susținerea de teze de doctorat de către personal civil,a compromis activitatea și ar trebui desființată.Înființată o Școală de informații serioasă cu personal bine pregătit,nu vedetele media de acum.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by