Ministrul Educației, Monica Anisie, anunță că până la sfârșitul lunii decembrie va lua măsuri concrete pentru îmbunătățirea rezultatelor de la PISA 2018. Într-o postare pe contul personal de Facebook, Anisie arată care sunt pașii pe care Ministerul Educației îi va face în perioada următoare. Astfel, luni - 9 decembrie - va face o analizăa rezultatelor împreună cu experții în educație, iar pe 16 decembrie va avea loc o dezbatere publică la care vor participa reprezentanți ai profesorilor, elevilor și ai societății civile. Măsurile sunt anunțate după ce președintele Iohannis a spus că rezultatele de la PISA trebuie să ne îngrijoreze, iar Dacian Cioloș a cerut un nou pact pentru educație și un acord între toate partidele politice pentru păstrarea aceluiași ministru la Ministerul Educației minimum cinci ani.

Monica Anisie, interviu HotNewsFoto: Hotnews

În postarea de pe Facebook, Monica Anisie spune că testele date anul trecut de către elevi au avut loc pentru că ea și-a asumat pe când era secretar de stat în 2016 ca România să intre în evaluare. Ministrul spune că până acum nu există o hotărâre de guvern privind PISA 2021.

Măsurile anunțate de Monica Anisie vin la câteva zile după ce declarase că ”nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare”, pentru că ”accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”.

Declarația a fost contrazisă de președintele Klaus Iohannis, care a declarat că trebuie să ne îngrijorăm.

„Ba trebuie să ne îngrijorăm, eu m-am îngrijorat de la început, de aceea am început proiectul „Romania Educată”. Am reiterat rezultatele foarte bune, dar și discrepanțele fantastice, fiindcă lucrurile trebuie îmbunătățite sistemic. Aici vorbim despre probleme sistemice. Acestea nu pot fi rezolvate printr-o măsură punctuală, nici măcar printr-o lege nouă, este nevoie de o abordare integrată, nouă și este cazul să fim îngrijorați, fiindcă este vorba despre viitorul națiunii noastre”, a spus Iohannis.

După rezultatele slabe de la PISA 2018, Dacian Cioloș a cerut un nou pact pentru Educație și menținerea unui ministr al Educației pentru minumum cinci ani, indiferent de guvern, și „din afara sistemului actual”.

Răspunsul lui Iohannis la propunerea lui Cioloș privind un nou pact pentru Educație: M-am ferit întotdeauna să aduc în discuție chestiuni de importanță vitală doar pentru a obține o „știruţă” pe Facebook

Cioloș îi cere lui Iohannis inițierea unui nou pact pentru Educație. Liderul PLUS vrea și un nou ministru