Profesorii ar putea beneficia de analize și vaccinare gratuite, dar și de o indemnizație de pensionare, echivalentul a 6 salarii medii brute, se arată într-un proiect de lege depus de mai mulți parlamentari PSD la Camera Deputaților, în plină campanie electorală. Proiectul prevede că profesorii care ies la pensie și au minimum 30 de ani vechime vor primi o indemnizație de pensionare de 6 salarii medii brute. Potrivit datelor INS, în luna august, câștigul salarial mediu brut a fost în august de 4.981 lei. Șase astfel de salarii înseamnă aproape 30.000 lei brut.

Protest profesoriFoto: Hotnews

Același proiect prevede și acordarea a două salarii anual pentru "formare" sau pentru materiale didactice, pentru toți profesorii din sistem.

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, inițiatorii proiectului sunt 39 de parlamentari PSD, împreună cu 4 parlamentari neafiliați și a fost depus în Parlament pe 21 octombrie 2019, în plina campanie pentru alegerile prezidențiale. Proiectul se află în consultare publică până pe 8 noiembrie.

În expunerea de motive se arată că pentru indemnizația de pensie sunt necesare 180 de milioane de lei anual pentru profesorii din învățământul preuniversitar și 9 milioane de lei anual pentru învățământul universitar.

În prezent, legea educației prevede că ”personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control se pensionează pentru limită de vârstă, anticipat şi anticipat parţial, la data încheierii anului şcolar în care împlineşte vârsta standard de pensionare sau, după caz, în situaţia pensiei anticipate şi anticipate parţială, vârsta standard redusă cu cel mult 5 ani”

Citește și: Proiect de lege: Profesorii ar putea primi echivalentul a două salarii minime pentru cursuri de pregătire și pentru materiale didactice