Ministerul Educației răspunde criticilor lansate de președintele Iohannis, susținând că trimiterea la școala profesională a absolvenților de clasa a VIII-a care nu au luat minim 5 la Evaluarea Națională „oferă un drum mai bun în viață elevilor”. Într-un comunicat, oficialii de la Educație susțin că elevii de clasa a VIII-a care au fost repartizați la licee cu profiluri teoretice, cu media sub 5, au promovat în proporție foarte mică Bacalaureatul.

Daniel BreazFoto: Hotnews

„Este regretabil faptul că în aceste zile au fost lansate în spațiul public opinii politice care tind să inducă în eroare și să genereze panică în rândul elevilor și părinților cu privire la opțiunile pe care tinerii le au în procesul de educare. Măsura luată de MEN oferă un drum mai bun în viață elevilor aflați la final de gimnaziu. Ea a fost concepută tocmai pentru a le oferi acestora o șansă în plus de a învăța o meserie, urmând ca apoi să își suplimenteze pregătirea, în funcție de evoluția propriilor competențe, inclusiv prin studii teoretice și prin susținerea examenului național de Bacalaureat. Așadar, niciun elev nu va avea viitorul blocat”, se arată în comunicat.

Potrivit MEN, metodologia privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat în anul școlar 2020-2021 a fost dezbătută în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației Naționale, primind avizul favorabil al partenerilor sociali, o singură asociație de elevi prezentând obiecții.

În privința profesorilor care au obținut note sub 5 la titlarizare, MEN susține că aceștia nu sunt nici repartizați, nici încadrați pe post. De asemenea, arată sursa citată, „participarea la concursul de suplinire organizat de inspectoratele școlare județene pentru posturile rămase vacante nu poate fi îngrădită, însă încadrarea pe un post într-o unitate de învățământ depinde de acest concurs, în sensul că un candidat trebuie să obțină cel puțin nota 5 pentru a fi angajat”.

Președintele Klaus Iohannis a acuzat, din nou, vineri, de incompetență Guvernul PSD despre care spune că face „experimente cu efecte grave asupra educației copiilor din România”. Șeful statului a susținut că ordinul de ministru care trimite direct la profesională elevii de clasa a VIII-a care nu obțin media 5 la Evaluare Națională este „un demers mai degrabă segregaționist care nu ține cont de individualitatea fiecărui elev”.

Elevii care obțin sub media 5 la Evaluarea Națională nu vor mai putea intra în repartizarea la licee, potrivit Ordinului publicat, joi, în Monitorul Oficial, și semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz. Elevii vor putea urma profesionala.