Consiliul Național al Elevilor își menține poziția din 14 august când au anunțat că se opune „cu vehemență” propunerii Ministerului Educației ca absolvenții care nu obțin media 5 la Evaluarea Națională (EN) să fie obligați să urmeze școala profesională. Într-un comunicat de presă remis HotNews elevii spun că obligativitatea notei 5 la admiterea la liceu scade echitatea și calitatea sistemului de învățământ.

Elevi in clasaFoto: Agerpres

Reamintim că, astăzi, ​a fost publicat ordinului ministrului educației naționale privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 în Monitorul Oficial al României.

„Prin adoptarea acestei măsuri, unii elevii ar fi constrânși să se orienteze spre o școală profesională, chiar dacă acestora le lipsesc competențele necesare activării în aria de specialitate atribuită. Este posibil ca înclinațiile acestora să poată fi valorificate corespunzător prin înscrierea la licee ce prezintă în oferta școlară specializări care nu pot fi urmate în învățământul profesional. Pe termen lung, efectele negative se manifestă atât asupra indivizilor, printr-o stare de nemulțumire față de locul de muncă, cât și asupra societății, caracterizată de o productivitate scăzută”, arată comunicatul retransmis de Consiliul Național al Elevilor.

Citește și:

Ce spun elevii despre propunerea ca absolvenții care nu obțin media 5 la Evaluare să urmeze obligatoriu școala profesională: Ar fi etichetați ca incapabili să urmeze liceul

E oficial: De anul viitor, elevii nu mai sunt admiși la liceu fără media 5 la Evaluarea Națională. Pentru ei devine obligatoriu învățământul profesional