Avocatul Poporului s-a autosesizat din oficiu legat de un posibil caz de discriminare a trei studente nevăzătoare de la Facultatea de Litere, în sensul încălcării prevederilor constituţionale privind egalitatea în drepturi, dreptul la învăţătură şi protecţia persoanelor cu handicap.

Povestea unor nevazatoriFoto: Facebook/ Adriana Saftoiu

„Portalul ştiripesurse a prezentat situaţia de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a fost demarată o anchetă internă după ce deputatul Adriana Săftoiu a povestit pe Facebook cum trei studente nevăzătoare au fost discriminate de către unitatea de învăţământ. Concret, doamna deputat Adriana Săftoiu a relatat cazul a trei studente nevăzătoare de la Facultatea de Litere, care ar fi fost discriminate, acestea „neavând posibilitatea tehnică de a înregistra cursurile şi nici un suport electronic adecvat, sălile nu sunt marcate în sistem Braille, parlamentarul mărturisind că acestea bâjbâie pe holuri". “Descurcaţi-vă, dacă aţi vrut la facultate!”, este „îndemnul” primit de către cele trei studente, cărora le este greu să ţină pasul la cursuri, fără minimum de facilităţi, care ar trebui sa fie nişte instrumente fireşti în ceea ce priveşte accesibilitatea acestora la activitatea universitară”, a transmis Avocatul Poporului într-un comunicat de presă remis, joi, Mediafax.

Sursa menţionată adaugă că: „Se reţine în ştirea citată faptul că celor trei studente nu li se permite să înregistreze cursurile, ca să poată ulterior să le transcrie folosind tehnologia asistivă. Nu au suport electronic pentru cursuri, ca să le poată folosi pe laptopurile adaptate dizabilităţii lor. Nici o încăpere nu e marcată în sistem Braille. Examenele sunt dificile, acestora nefiindu-le acordată o oră în plus şi rar au posibilitatea să susţină examenele oral. De asemenea, nu sunt susţinute de cadrele universitare din cadrul facultăţii. Conducerea Facultăţii de Litere a comunicat, prin intermediul unui comunicat de presă remis agenţiei de presă Mediafax, că a fost demarată o anchetă internă în acest caz şi că studentele respective nu au adresat nicio plângere cu acest conţinut”.

Citește și:

Dispreţ, discriminare și lipsă de umanitate. Poveștile cutremurătoare a trei tinere nevăzătoare studente la Facultatea de litere

Facultatea de Litere face o anchetă internă după postarea Adrianei Săftoiu despre disprețul și discriminarea unor studente nevăzătoare

Facultatea de Litere din Bucureşti a demarat o anchetă internă după ce deputatul PNL Adriana Săftoiu a povestit, pe Facebook, cum trei studente nevăzătoare au fost discriminate. Rectorul Facultăţii susţine, în replică, într-un comunicat, că studentele nu s-au adresat conducerii cu aceste plângeri.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a povestit, pe pagina sa de Facebook, cazul a trei studente nevăzătoare de la Facultatea de Litere din Capitală, care ar fi fost discriminate, acestea neavând posibilitatea tehnică de a înregistra cursurile şi nici un suport electronic adecvat, sălile nu sunt marcate în sistem Braille, parlamentarul mărturisind că acestea "bâjbâie pe holuri".

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!