Secţiune susţinută de MedLife

Ecaterina Andronescu propune, din nou, introducerea bacalaureatului diferențiat: Elevii ar trebui să poată alege între BAC-ul național și cel profesional sau tehnologic / În urmă cu nouă ani tot Andronescu a desființat școlile profesionale

de Andreea Ofiteru     HotNews.ro
Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:08 Actualitate | Educatie


Ecaterina Andronescu
Foto: Agerpres
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, revine la ideea bacalaureatului diferenţiat, susținând că absolvenţii de liceu trebuie să poată alege între un bacalaureat pentru accesul la universitate și un bacalaureat profesional.
  "Eu cred că la ieşirea din liceu ar trebui să rămână opţiunea absolventului de liceu să susţină un bacalaureat naţional, care să îi permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor un acces într-o formă de pregătire profesională duală. Este un punct de vedere pe care eu pot să-l exprim, dar voi ţine cont de toate celelalte păreri", a declarat Ecaterina Andronescu, fără a preciza când ar putea fi implementat bacalaureatul diferențiat.

  În opinia sa este nevoie de înființarea unor colegii tehnologice, după modelul francez, unde absolvenții de liceu să se pregătească pentru piața muncii, în programe la care contribuie și companiile, aceasta fiind veriga lipsă din sistemul de educașție de acum.

  Nu este prima dată când ministrul Educaţiei susţine ideea unui bacalaureat diferenţiat. În 2012, Ecaterina Andronescu a susţinut schimbarea legii educaţiei astfel încât elevii care termină liceul să opteze pentru bacalaureatul naţional sau bacalaureatul profesional. La bacalaureatul profesional elevii puteau obţine o diplomă cu care se putea angajau, dar nu putea da examen de admitere la facultate.

  CITEȘTE ȘI: Ecaterina Andronescu vrea o nouă lege a educației până în iunie anul viitor: Școala să-l profesionalizeze pe elev pentru a exercita muncă utilă în societate

  • De amintit este că măsura de desființare a școlilor de arte și meserii a fost luată în 2009 tot de ministrul Ecaterina Andronescu.
  Locurile destinate acestui tip de învățământ au fost transformate în locuri pentru liceele profesionale și tehnice, pentru a căror absolvire elevii trebuia să susțină examenul de Bacalaureat.

  În iulie 2012, Ecaterina Andronescu spunea pentru RRA că nu ea a fost cea care a desfiinţat şcolile profesionale și că de fapt a "regândit şcoala profesională transformând-o în şcoala de arte şi meserii". Ea a susţinut că la momentul în care a revenit la minister, în 2009, a constatat că "şcoala de arte şi meserii nu le era utilă pentru că nu-şi găseau loc de muncă".

  "În 2009 când m-am întors şi când am făcut analiza şcolilor de arte şi meserii am constatat că între 95 şi 97% din absolvenţii acestor şcoli mergeau şi finalizau liceul pe ruta progresivă. Asta înseamnă cu un an de şcolarizare în plus. Şi atunci, pe bună dreptate, mi-a pus întrebarea: De ce fac aceşti elevi, de ce se duc pe această rută ca să finalizeze liceul? Şi răspunsul este unul singur, foarte simplu. Şcoala de arte şi meserii nu le era utilă. Cu certificatul de absolvire de acolo nu-şi găseau un loc de muncă, spunea Andronescu.

  Ecaterina Andronescu este la cel de al patrulea mandat de ministru al Educației. Ea a mai avut acest portofoliu în perioada decembrie 2000 - 19 iunie 2003 (Guvernul Năstase), în perioada decembrie 2008 - octombrie 2009 (Guvernul Boc) și în perioada iulie 2012 - decembrie 2012 (Guvernul Ponta).

  MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

  2803 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
   o vraiste totala, asa distrugi tot (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:30)

   IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

   La fiecare cativa ani schimbi schimbarea, experimentezi, incerci, dai gres si apoi o iei de la capat pe alte idei. Bineinteles ca in spate sunt interese de facut bani, dar ce mai conteaza ca indobitocesti poporul? Tu sa fii acolo la ciolan iar prostimea sa te urmeze.

   Atata stima de sine a avut si cucoana asta pentru sine incat si-a calcat pe tot ce a scos pe gura si s-a alaturat penalilor. Pentru ca nu e cu nimic mai buna, nu face nimic sa evtie distrugerea natiunii asteia.

   Adio Romania, eu am plecat de mult si bine am facut, ca tare rau ai ajuns. :(
   • +4 (4 voturi)    
    DUamna Cati este EXACT cum a Parcat (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:55)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui IonIonescuDeLaBrad

    Detaliile aici
    https://blog.georgebutunoiu.com/cum-parcheaza-un-senator-de-ce-a-ales-varianta-2/
  • -8 (14 voturi)    
   Ecaterina vrea binele (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:30)

   Kosmos [utilizator]

   Romaniei unde toti copii sa aiba o sansa. Incetati sa fiti rautaciosi. Da?
   • +3 (3 voturi)    
    Tu crezi ce spui? (Marţi, 27 noiembrie 2018, 17:49)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Daca vrei binele Romaniei si esti prost, te duci la pascut vacile si lasi pe cineva competent in locul tau....sa faca bine tarii.
  • +7 (7 voturi)    
   nu bacul diferential ii face pe romani (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:47)

   ..13 [utilizator]

   Mai destepti

   nici testele Pisa nu vor fi mai bine trecute de analfabetii nostri functionali - unii aflati cu multa gratie chiar in functii de conducere sau chiar in Parliament.

   Halal Ministru al educatiei - io mereu ii spunea lui ANdroneasca - tanti Gospodina.

   Uite ca trebe sa ii spui din nou ca este o gospodina si atat.
  • +11 (11 voturi)    
   teodorescu... (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:47)

   liviu_ [utilizator]

   acum asta.... dracnea cu amnistia... slugarel care se ia de Lazar ca nu stie regulile in timp ce el ignora MCV....

   si toate intr-o zi!

   ma , pe bune acum... e concurs in psd de "hotii spun lucruri traznite?"
  • +11 (11 voturi)    
   Abramburica se intoarce (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:49)

   cetateanulmodern [utilizator]

   Pai voi credeati ca deageaba i se spunea Abrarmburica?
  • +10 (10 voturi)    
   Realitate (Marţi, 27 noiembrie 2018, 15:51)

   iulian73cta [utilizator]

   Băi femeia lui Dumnezeu,termină odată cu aberațiile.Pune în aplicare ceea ce prevede legea acum adică un învățământ gratuit garantat prin Constituție.Dăm jumătate din salariu pe toate prostiile iventate de oameni ca voi.Chiar nu te mai saturi de a bulversa generații și mii de oameni prin demersurile tale.Acum salariile în învățământ sunt căt China de mari,dar pentru dascăli vacanțele sunt vacanțe,sărbătorile le fac acasă,nu fac ture de 24 de ore...nu mai există motive de a nu educa bine elevii.Dacă un elev întră în clasa 0 (altă aberație de-a voastră) și există deja un sistem de bacalaureat,ei bine,același sistem trebuie să-l prindă la sfărșitul clasei a XII-a. Vii cu idei mărețe dar nu știi dacă te prinde Crăciunul la Minister..
   • +3 (5 voturi)    
    o industrie functioneaza in paralel (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:02)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui iulian73cta

    la privat. si Ecaterina stie foarte bine ce are de facut..
   • +3 (3 voturi)    
    ...... (Marţi, 27 noiembrie 2018, 20:06)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui iulian73cta

    Sunt profesor si cred ca vacanta de vara este prea mare. Lunile iulie si august sunt mai mult decat suficiente.

    In mod normal o luna este suficient. In Germania este cred o luna jumatate.

    In felul acesta materia ar putea fi predata mai lent. O luna in plus de scoala ar face loc la mai multe aplicatii.
  • +3 (3 voturi)    
   in 29 ani.... (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:15)

   Toni_Romania [utilizator]

   .... cam 18 ministri,din toate partidele, au facut varza invatamantul din Romania....care azi e un malaxor imbecil cu programe care nu au legatura cu adevaratul intelect al copiilor.... politicienilor li se rupe ca ai lor copii fac scoala la Viena si Paris si Londra....... nu la un loc cu norodul......................
  • +5 (7 voturi)    
   Mastera invatamantului romanesc,scoate barda ! (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:16)

   Plagarus [utilizator]

   În cel de-al doilea mandat de ministru,AbramBurica a modificat forma în care se susţinea Bacalaureatul: trei probe de competenţe şi trei probe scrise.
   AbramBurica în scurtul mandat din 2012, a reintrodus prevederea prin care rectorii universităţilor pot ocupa şi funcţii ca cea de parlamentar şi de demnitate publică,
   Tot atunci a fost introdusă prevederea prin care profesorii universitari să poată coordona la doctorat oricâţi studenţi-doctoranzi aprobă senatul universitar, şi nu numai 8 studenţi/profesor, aşa cum prevedea legea. De asemenea, cei care sunt în conducerea unui partid politic vor putea ocupa şi funcţia de rector.
   A calarit invatamantul romanesc in :- decembrie 2000- 19 iunie 2003, 23 decembrie 2008- 1 octombrie 2009, 2 iulie -20 decembrie 2012...2018
  • -6 (8 voturi)    
   asa e in Elvetia (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:42)

   gigiduru_ [utilizator]

   Chiar daca PSD-ul produs doar dezastre, ideea nu ne rea.

   https://www.educationsuisse.ch/en/education-switzerland/swiss-educational-system
  • +4 (4 voturi)    
   vorbeste lumea ... (Marţi, 27 noiembrie 2018, 16:53)

   nu conteaza cine zice [utilizator]

   un afara de interminabilele schimbari care sa justifice cumva ineptiile proferate, n-o sa vedem nimic imbunatatit de noua echipa ..
  • +3 (3 voturi)    
   brambureala (Marţi, 27 noiembrie 2018, 17:11)

   clujanu [utilizator]

   Din nou a inceput brambureala la educatie.
  • +3 (3 voturi)    
   Cine poate crede ca asta face altceva decat a (Marţi, 27 noiembrie 2018, 17:38)

   ty [utilizator]

   facut in celelalta 3 mandate?
  • +3 (3 voturi)    
   Sariti in ajutor! (Marţi, 27 noiembrie 2018, 18:05)

   ber [utilizator]

   Romani, sariti in ajutorul scolii! Abia s-a intors si Abramburika s-a apucat din nou sa abrambureasca.
   Nu lasati psdul sa reformeze scoala, caci astia sunt
   partid de analfabeti! Scoala tebuie condusa si eventual reformata de oameni scoliti pe bune, nu pe la facultati fantoma si cursuri formative pe langa ong-uri dubioase. Spiru Haret a fost el insusi un om de stiinta, astfel incat si-a permis sa le arate compatriotilor cum trebuie sa fie scoala. Sa spuna Abramburika ce are rau legea Funeriu.
  • +3 (3 voturi)    
   Tantii Catiii (Marţi, 27 noiembrie 2018, 19:17)

   ady77 [utilizator]

   Daca tot ai stat pe "bara" atata timp, bag de seama ca esti odihnita.
   Sa inteleg ca pregatesti viitori votanti ai psd-ului?
   In maxim 2 cicluri electorale, veti pierde o mare parte din electorat, asta sa vazut si la adunarile ce au fost facute de voi, " tineretea" era in floare.
  • +3 (3 voturi)    
   S-a intors... (Marţi, 27 noiembrie 2018, 20:09)

   Pac-pac [utilizator]

   Doamna cu coasa din invatamantul romanesc.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu este o idee rea (Marţi, 27 noiembrie 2018, 21:42)

   AnaNmn [utilizator]

   Dincolo de greșelile Ecaterinei Andronescu din trecut, de faptul că a uitat atât de rapid criticile la adresa lui Dragnea după ce a devenit ministru din nou și de corupția din PSD în general, dacă rămânem strict la subiectul acestei știri aș spune că ideea nu este rea.
   Copiii au un nivel de pregătire foarte diferit și nu văd utilitatea unui bacalaureat teoretic la română cu eseuri, caracterizări și comentarii pentru cineva care termină un liceu tehnic sau o școală profesională. La fel cum nu văd utilitatea înțelegerii unor noțiuni complexe de matematică predate în liceu pentru cineva care vrea să se facă frizer sau bucătăreasă (știu ca bacalaureatul este deja diferențiat în funcție de profil, dar unele subiecte de la bac sunt irelevante pentru absolvenții de școli profesionale).
   Evident, trebuie verificată în continuare capacitatea elevului de a argumenta o idee simplă, de a arăta că înțelege un text citit, de a face calcule de bază și de a rezolva probleme matematice din viața de zi cu zi, poate chiar verificarea competențelor minimale într-o limbă străină.


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...

  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by