Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara spune că noile reguli pentru evaluarea şcolilor doctorale sunt binevenite pentru reabilitarea cercetării din România. Însă Marilen Pîrtea consideră că ordinul de ministru nu este suficient pentru curăţenia din şcolile doctorale.

Universitatea de Vest din TimisoaraFoto: Agerpres

"Pe lângă ordinul de ministru privind evaluarea școlilor doctorale recent aprobat, Ministerul Educației Naționale are responsabilitatea de a asigura cadrul și mediul de lucru potrivite pentru ca învățământul superior, în general, și studiile doctorale, în particular, să-și dobândească respectul și credibilitatea în fața societății românești", arată Marilen Pîrtea într-un comunicat remis HotNews.ro.

Pe de altă parte, cu toate că ordinul conţine prevederi bune, termenul evaluare pentru şcolilor doctorale nu este realist, mai arată rectorul.

"Măsurile vizează exigențe sporite față de activitatea științifică a doctoranzilor, resurse pentru dezvoltarea lor profesională și pentru mobilități naționale și internaționale, exigențe sporite pentru existența domeniilor de studii de doctorat prin raportarea activităților științifice ale conducătorilor de doctorat la criteriile în vigoare, precum și o serie de măsuri de stimulare a internaționalizării studiilor de doctorat și de creștere a relevanței acestora în plan național și internațional. Rămâne discutabilă perioada de realizare a procesului de evaluare pentru toate școlile doctorale existente, luna decembrie a anului 2019 fiind un termen optimist", se arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei a publicat un ordin pentru evaluarea şcolilor doctorale începând cu 15 februarie 2019. Fiecare universitate trebuie să fie evaluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Invăţământului Superior sau de o altă agenţie.Toate cele 214 şcoli doctorale din România trebuie să-şi obţină acreditarea până la sfârşitul lui 2019.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!