Peste 45.000 de absolvenți de liceu s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Luni, 20 august, candidații vor da examenul scris la Limba şi literatura română. Probele orale de la BAC vor fi susținute abia după testele scrise. Primele rezultate vor fi afișate, în centrele de examen și pe bacalaureat.edu.ro, pe 1 septembrie.

BacalaureatFoto: Agerpres

Ministerul Educației anunță că 45.052 de candidaţi s-au înscris la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului. “Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 28.488 de candidați sunt din promoţia 2017-2018, iar 16.564 de candidați provin din promoţiile anterioare”, precizează Ministerul, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Ca noutate, sesiunea august - septembrie 2018 a Bacalaureatului începe cu examenele scrise, programate după următorul calendar: 20 august - Limba şi literatura română/E)a, 21 august - Limba şi literatura maternă/E)b, 22 august - proba obligatorie a profilului/E)c și 23 august: proba la alegere a profilului şi specializării/E)d.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară în zilele de 24 și 27 august și este urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 28 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în intervalul 29 - 30 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 30 și 31 august.

Primele rezultate de la BAC - sesiunea de toamnă - vor fi afișate în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, în data de 1 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, absolvenții nemulțumiți de notele de la examen vor putea să depună contestaţii, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 6 septembrie.

Descarcă de mai jos subiectele de la examenul de Bacalaureat 2018 din vară:

Regulile de examen

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor folosi numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot să aducă în examen și să folosească instrumente de desen.

Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Elevii nu au voie în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Ministerul Educației Naționale anunță că pune la dispoziție liniaTELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 20 - 23 august, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 24 august, între orele 8:00 -14:00.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să susţină toate probele, să obțină minimum nota 5 la fiecare examen scris și o medie de 6 cel puţin la probele scrise.