Reacție virulentă a Academiei României la Strategia de Parenting a Ministerului Educației: Proiectul - o încercare asemănătoare regimurilor totalitare de obţinere a „omului nou“, fără familie, naţionalitate, ţară, identitate

de R. Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 6 iulie 2018, 11:43 Actualitate | Educatie


Adunarea Generala, Academia Romana, la 152 de ani de la infiintare
Foto: Agerpres
​​Academia Română publică o poziție de o virulență fără precedent, față de proiectul de Strategie națională de educație parentală. “Proiectul Ministerului Educaţiei Naţionale, de legiferare a unui sistem de educaţie parentală fără nici un specific românesc, cu implicaţii enunţate explicit împotriva familiei tradiţionale, ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale şi creştine, milenare a românilor, presupune o educaţie uniformă a copiilor, fără diferenţe de sex, de particularităţi antropologice şi psihologice, de mediu comunitar (rural, urban), etnic”, susține Academia. Cel mai înalt for de știință din România vorbește în termeni naționaliști despre strategie, acuzând faptul că a fost precedată de cercetări făcute de “instituţii internaţionale şi ONG-uri, cu fonduri private străine”.

Poziția integrală a Academiei Române față de proiectul de Strategie națională de educație parentală lansat în dezbatere de Ministerul Educației

"Proiectul Ministerului Educaţiei Naţionale, de legiferare a unui sistem de educaţie parentală fără nici un specific românesc, cu implicaţii enunţate explicit împotriva familiei tradiţionale, ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale şi creştine, milenare a românilor, presupune o educaţie uniformă a copiilor, fără diferenţe de sex, de particularităţi antropologice şi psihologice, de mediu comunitar (rural, urban), etnic.

Proiectul echivalează cu o încercare, asemănătoare celor din statele cu regimuri totalitare internaţionaliste sau globaliste, de obţinere a ceea ce s-a numit mereu „omul nou“, fără familie, fără naţionalitate, fără ţară, fără identitate.

În anul Centenarului Marii Uniri a românilor, când se face şi bilanţul realizărilor de excepţie ale românilor, educaţi în spiritul tradiţiilor noastre, renunţarea la aceste tradiţii ar însemna un act de trădare naţională.

Faptul că Strategia amintită a fost precedată de numeroase cercetări, făcute de instituţii internaţionale şi ONG-uri, cu fonduri private străine, nu îndreptăţeşte cu nimic ridicarea ei la nivel de „strategie naţională“ a României.

Acceptarea ei ar însemna dublarea învăţământului tradiţional cu unul susținut de instituţii străine, finanţate de Statul Român, cu sume imense, care ar putea fi destinate unor obiective stringente de igienizare, eficientizare și bună administrare a școlilor. În plus, introducerea amintitei Strategii ar agrava şi mai mult situaţia disperată a copiilor fără părinţi, care ar urma să fie educați într-un spirit inadecvat nevoilor noastre sociale.

Publicaţiile mai mult sau mai puţin ştiinţifice pe tema educaţiei parentale sunt, fireşte, libere să exprime diferite puncte de vedere, dar ipotezele educaţionale aşa-zis „moderniste“ nu pot şi nu trebuie să devină obligatorii într-un stat naţional, independent şi democratic.

În concluzie Academia Română consideră că proiectul de Strategie de educaţie parentală este inoportun şi inadecvat pentru învăţământul şi educaţia românilor, meniți să-și conserve specificul național în cadru european.

Biroul Prezidiului
Academiei Române
"


Cine face parte din Biroul prezidiului Academiei Române

Biroul Prezidiului Academiei Române este format din președintele Academiei Române, vicepreședinții și secretarul general, acesta fiind forul care asigură conducerea operativă a Academiei. Funcţia de secretar general este vacantă.

Componența Biroului Prezidiului:
 • Ioan-Aurel Pop - preşedintele Academiei Române
 • Bogdan Simionescu - vicepreşedinte
 • Victor Spinei - vicepreşedinte
 • Răzvan Theodorescu - vicepreşedinte
 • Victor Voicu - vicepreşedinte
(sursa: site-ul Academiei Române)

Ce i-a deranjat pe oponenții acestei strategii de parenting

Poziția Academiei Române vine după ce și Patriarhia, și Arhiepiscopia Romano-Catolică au spus că resping strategia. Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, Francisc Doboș, a decupat din strategie "o frază din introducerea generală care încadrează și viciază din punctul de vedere al moralei creștine întreaga propunere de document":
 • Strategia națională de educație parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs socio-cultural, «o constelație de idei, imagini și terminologii» creată și recreată permanent de practicile socio-culturale.” (sursa: pg. 3 din Proiectul de Strategie Națională de Educație Parentală)
La aproape o lună de la punerea în dezbatere a strategiei, și Federația Părinților și sindicatele din educație au anunțat că nu susțin documentul. Argumentele lor au avut în vedere tot modalitatea în care autorii proiectului definesc conceptul de familie, și nu fondul strategiei, obiectivele propuse de Minister sau rezultatele așteptate.

Suntem conștienți că la nivelul societății avem nevoie de toleranță, responsabilitate și asimilarea conceptelor europene, dar nu prin impunere, ci prin dialog și informare. (…) Pentru noi, conceptul de familie este definit în Constituția României, nimic mai mult sau mai puțin”, se arată într-un comunicat semnat de președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Amintim că Ministerul Educației a lansat în dezbatere, pe 11 iunie 2018, un proiect de Strategie națională de educație parentală pentru perioada 2018-2025. Proiectul prevede introducerea Educației parentale în fișele de post ale profesorilor, asistenților medicali și sociali, cu 2 ore pe săptămână alocate parentingului care să fie incluse în normă. În plus, autoritatea propunea ca fiecare părinte să participe la cursuri de educație parentală, în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învățământ. Detalii aici

 • HotNews.ro a trimis o solicitare oficială Ministerului Educației, pentru a afla în ce stadiu se află în prezent Strategia pusă în dezbatere. 

 • UPDATE 6 iulie 2018 Ministerul Educației a răspuns următoarele, la solicitarea HotNews.ro: "Proiectul de strategie la care vă referiți a fost elaborat în cadrul programului „Promovarea strategiei naționale pentru educația parentală”, implementat de Fundația Copiii Noștri (FCN), în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) și Organizația Formation des Parents din Elveția și a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției. Draftul Strategiei Naționale pentru Educație Parentală a fost definitivat de către UNICEF și Fundația Copiii Noștri, ca urmare a contractului de consultanță încheiat între UNICEF și Fundația HoltIS. În acest moment, proiectul „Strategiei Naționale pentru Educație Parentală” a fost retras de pe site-ul Ministerului Educației Naționale și din consultare publică și a fost retransmis inițiatorilor. Dat fiind feedback-ul colectat din partea persoanelor interesate, precum și necesitatea de a îmbunătăți proiectul de strategie, MEN nu își poate asuma în actuala formă acest document."

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8160 vizualizari

 • +14 (70 voturi)    
  bleah, astea sunt capetele luminate (Vineri, 6 iulie 2018, 11:54)

  loveparade [utilizator]

  mandri, crestini, milenare, fonduri private din strainatate, act de tradare. legionarii ar fi mandri nevoie mare de voi, bai, verzilor.
  macar aia aveau o idee clara in cap, voi sunteti niste macaroane fierte(adice moi, alunecosi si fara coloana).
  cum mm e aia "regim totalitarist globalist"?
  asta e noua...
  • +14 (34 voturi)    
   Exact! Am inteles repede ca Academia... (Vineri, 6 iulie 2018, 12:52)

   sancho [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   ...a scris un text slab, cu argumentare ZERO (pe bune, nu au venit cu argumentare, doar cu o concluzie), exact cand am ajuns la sintagma: "statele cu regimuri totalitare internaţionaliste sau globaliste"

   O mare procarie ce au scris...

   "Acceptarea ei ar însemna dublarea învăţământului tradiţional cu unul susținut de instituţii străine, finanţate de Statul Român, cu sume imense, care ar putea fi destinate unor obiective stringente de igienizare, eficientizare și bună administrare a școlilor."

   De fapt, problema academiei este ca n-a primit extra "cascaval" pentru a face studii simulacre celor din vest, timp de vreo 5 ani, ca sa ajunga la o concluzie deja stiuta: Ca in Romania, se potriveste contextului socio-cultural 1) sa sustinem familia traditionala, 2) sa nu vorbim de educatie sexuala, penis sau vagin (ca e rusine mare!!) sau de homosexualitate, si 3) ca e mai bine sa avem biserica pe langa familie si scoala, cu un dumnezeu care vede tot-tot!

   Vai de noi!
   • +1 (17 voturi)    
    mai... (Vineri, 6 iulie 2018, 15:11)

    Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui sancho

    Si pe mine ma uimeste tonul extrem de agresiv. Mai aveau putin si ii bagau in mamele lor...
    In ce priveste continutul strategiei respective, trebuie insa citit si rumegat nitel.
    Eu unul cred ca o strategie de educatie trebuie sa tina seama de cultura respectiva. Nu o fi Alecsandri intre marii planetei, dar nici nu e cazul sa studieze toata planeta numai Shakespeare...
    De asemenea, nici nu consider ca este necesar ca un copil de 10-12 ani sa fie fortat sa invete despre homosexualitate, doar asa ca nu cumva sa devina bigot la 35.
    Dar mai ales mi se pare un cras non sens sa militezi pentru eliminarea diversitatii culturale in numele protejarii diversitatii la nivel de individ.
  • -9 (29 voturi)    
   Insultele sunt contraproductive... (Vineri, 6 iulie 2018, 12:54)

   Geirge [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   Nu știu de ce, dar în comentariul tău eu văd doar cuvinte de insultă și nici un pic de logică. Poți aduce argumente clare contra oamenilor de știință arătând de ce nu au ei dreptate? Susțineți punctul de vedere cu dovezi nu cu emoții, înțeleg că tema aceasta îți este foarte apropiată...
   • +13 (23 voturi)    
    eu stiu (Vineri, 6 iulie 2018, 15:28)

    loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Geirge

    ca "un om de stiinta" aduce el dovezi in sprijinul teoriilor sale.
    tovarasii academicieni ne aduc doar argumente din protocultismul de care orice om multilateral dezvoltat(Vadim, de ex) ar fi mandru nevoie mare.
    la fel, te astept sa tine sa indentifici temenii insultatori din post...
  • -8 (18 voturi)    
   hei (Vineri, 6 iulie 2018, 14:57)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   Stii care e culmea? Ca au dreptate!
   Daca ai vedea putzin ce sa intampla in scolile din Canada, unde steagul homosexualilor flutura mandru alaturi de steagul canadian in fatza fiecarei scoli, unde copiii sunt spalati pe creier de mici ca nu exista doar doua genuri, ca a fii homosexual e o virtute, ca ideea de a-ti schimba sexul e ceva super normal nu semnul unei boli mintale. Copiii sunt invatzatzi ca albii se fac vinovati de toate relele de pe lumea asta. Varsta de la care incepe scolarizarea a fost redusa cat mai mult posibil pentru ca statul sa ii controleze pe copii de mici. Traiasca statul-parinte, duca-se naibii cei 7 ani de acasa!
   In Ontario, cea mai mare provincie a Canadei, programa scolara a fost scrisa de un pedofil care a ajuns apoi in puscarie. Tot acolo, anul trecut s-a dat o lege prin care statul poate confisca copilul unei familii, daca exista suspiciunea ca parintii nu sunt de acord cu presupusa dorinta a copilului de a-si schimba sexul. Propaganda homosexuala in scoli a capatat proportii incredibile. Deja in cercurile sofisticate si in presa a inceput o campanie subtila de umanizare a pedofililor. Se va merge pe ideea: daca un copil poate sa-si aleaga genul, de ce n-ar fi capabil sa decida pe cine iubeste. Love is love, nu e asa?
   • +8 (14 voturi)    
    iar veniti cu aceleasi tampenii... (Vineri, 6 iulie 2018, 16:56)

    sancho [utilizator] i-a raspuns lui john70

    ca homosexualitate = pedofilie. Sau ca duce acolo.
    sau ca ii invata ca e virtute.

    pe bune, nu veniti si cu altceva?

    PS; ai uitat sa o spui si pe aia... ca ii obliga pe copii sa se masturbeze de la varsta de 3 ani
 • +20 (62 voturi)    
  Ce sa mai.... (Vineri, 6 iulie 2018, 11:59)

  Martinezu [utilizator]

  Tot Soros asta isi vara coada....Noroc ca avem academicieni care ii depisteaza orice incercare...
  Nu am vazut nici un comunicat al academiei vis a vis de interventile jandarmeriei din ultimul timp , care arata mai degraba a militiei din trecut...
  In anul centenar asa cum place unora sa sarbotoreasca , avem un prim ministru analfabet ( nu analafabet functional cum il lauda unii) si un infractor ce conduce tara. Si noua militie bate lumea care se revolta ....
  Ii lase rece astfel de monstruozitati, nu?
  Al dracului Soros.
 • +19 (67 voturi)    
  refugiul dinozaurilor comunisti si retrograzi (Vineri, 6 iulie 2018, 11:59)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  asta a devenit Academia Romana- de asta l-au si ales ca Presedinte pe Aurel Pop, un nationalist cu discursuri ce amintesc de cele ale tovarasilor comunisti.

  Sunt atat dpdv mental cat si fizic inchistati in trecut, sediul Academiei Romane de langa Parlament, este oglinda perfecta a societatii romanesti si a peisajului: cladire in stil sovietic, nerenovata, scorojita, cu boschetarie in fata, in loc de parc, alei in care iti rupi picioarele (sau rotile) si in spate o zona tip ghetou, plin de gunoi.

  La cat buget are AR si ce pretentii au membrii ei, te-ai astepta sa le pese macar de simtul estetic al sediului lor, dar uite ca nu.

  Si uratenia fizica a AR e dublata de cea mentala, psihologica, niste persoane care stiu doar sa incaseze stipendiile de la Statul Roman, nivelul cercetarii este de toata jena, sub cel al unor state africane.

  De cea morala, faptul ca nu condamna plagiatele explicit si are fosti securisti si turnatori in randurile sale, nu mai zic.

  Astia sunt cei care acum se dau mari nationalisti, un nationalism retrograd, ca pentru analfabeti si retardati, stil Dan Puric, cu discursuri sforaitoare, gaunoase, tip "Romania 100".

  Faptul ca acestia ataca strategia aia e un semn ca de fapt e bine facuta si ii deranjeaza, ca nu e precum pagiatele lor jalnice si alte lucrari pentru reviste ale unor universitati din mici targuri de provincie, unde li se accepta impostura.

  Evident, termenii comunicatului amintesc de discursurile tovarasului Dr.Agnea, amestec de diatribe anti-soros, anti-globalism, etc, etc...o dovada in plus ca AR s-a si "psedizat" de tot...

  Rusine, AR!
  • +15 (47 voturi)    
   Presedinte (Vineri, 6 iulie 2018, 12:21)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   "de asta l-au si ales ca Presedinte pe Aurel Pop, un nationalist cu discursuri ce amintesc de cele ale tovarasilor comunisti."

   Nationalist, dar si cu un dosărel de informator...
   • -8 (34 voturi)    
    Si te deranjeaza nationalismul ro pentru ca...? (Vineri, 6 iulie 2018, 14:12)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Chiar astept explicatii, nu generale, ci concret, personale.

    Pentru unii Romania nu e doar o tara de imprumut, de vreme rea.
    • +2 (10 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 iulie 2018, 18:06)

     [anonim] i-a raspuns lui D-or

    • +4 (12 voturi)    
     Nationalismul (Vineri, 6 iulie 2018, 18:22)

     troncota [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Natiunea, Credinta, Poporul...sunt de fapt sloganuri sub care politicienii corupti fura si manipuleaza prostimea.
     • -3 (7 voturi)    
      P$D (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 9:21)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui troncota

      Exact ce face PSDul. Si totusi acum tot el e cel care vrea sa promoveze ideologia LGBT prin acest draft. Se pare ca is cam dezorientati, sau mai bine zis pe de o parte vor sa manipuleze omul de rand, si pe de cealalta parte raspund la anumite comenzi ar unor lobisti LGBT.

      Interesant ca acum aveti probleme cu Academia si cu nu Dragnea sau "distinsul" nostru ministru al educatiei care ne-au servit acest draft.

      De ce ii asa de greu sa acceptati ca majoritatea nu doreste ca ideologia LGBT sa se dezvolte la noi Romania momentan? Sau acum nu mai e buna democratia pentru ca majoritatea nu mai bate acolo unde va convine?
      • +2 (2 voturi)    
       PSD e cu CpF (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 15:15)

       troncota [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

       e anti LGBT, vrea redefinirea familiei in Constitutie ca sa spuna clar ca e doar intre o femeie si un barbat, nu intre soti cum zice acum. PSD sustine Biserica si Biserica sustine PSD, e o cardasie mare intre ei, deci nici pe departe PSD nu sustine drepturile LGBT.

       Acest document nu reprezinta ideologia PSD sincer nu stiu cum a scapat public pentru ca ii pune la cutite cu bisericosii pe care se bazeaza electoral.

       P.S. Nu exista ideologie LGBT, e vorba de drepturile lor recunoscute ca urmare a evolutiei societatii si desprinderea de gandirea medievala. Progresul societatii nu se face dand satisfactie majoritatii intolerante ci educand oamenii ca sa nu mai fie intoleranti. Legile nu trebuie sa reflecte obscurantismul majoritatii ci trebuie sa lumineze majoritatea si sa o scoata din bezna ignorantei.
    • 0 (8 voturi)    
     downvote (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 9:11)

     an_drei [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Si ma rog de ce o intrebare primeste downvoteuri? S-a spus ceva aberant? Nu va place intrebarea?

     Ce e amuzant la voi progresistii e ca tot dati in sus si in jos ba ca ceilalti is comunisti, ba nationalisti, ba habotnici, etc. Va bateti cu pumnul in piept ca sustineti libertatea de exprimare, diversitatea (inclusiv in opinii), dar dati downvoteuri pe capete tuturor celor care NU PROMOVEAZA ideologia in care voi credeti.

     Omul a pus o intrebare doar. Din cate stiu eu discutiile si dezbaterile care mai tarziu duc si la argumentare contin intrebari. Se vede de departe ca aveti aceiasi atitudine ca si cei ce au redactat acel draft. Avem o opinie si o vom impune cu forta daca de buna voie majoritatea nu ne accepta.

     Doar aruncati o privire in aceasta lista de commenturi si veti vedea foarte clar ideea. Acel buton de downvote care mai tarziu duce la collapsed comment, se foloseste atunci cand cineva bate abereaza rau de tot si nu cand are o opinie diferita fata de tine sau incearca sa deschida o dezbatere ce ar putea sa duca la desfintarea ideilor tale neomarxiste.

     Bineinteles ca si acest comment va ajunge collapsed.
  • -7 (15 voturi)    
   Pe unii ii leaga mai mult decit simpla cetatenie (Vineri, 6 iulie 2018, 15:20)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cetatenia e doar o chestiune administrativa.

   Stii ce e mult-hulitul nationalism? O forma de iubire, respect si camaraderie acordata a-priori si neconditionat altora care sunt, au fost si vor veni.
   El nu implica si ura fata de altii.

   De ce este de combatut aceasta forma de iubire colectiva multi-temporala?

   Pe voi va deranjeaza dragostea. Dragostea intre oameni in general si chiar dragostea din familii.

   Vreti doar cetateni stingheri implicati ocazional in relatii exhibitioniste si sterile.
 • +13 (47 voturi)    
  bataia este rupta din rai (Vineri, 6 iulie 2018, 12:07)

  georgebb [utilizator]

  Asta este traditia romaneasca^

  Dar expertii ce zic pe tema strategiei ? Inteleg ca biserica se opune, iar in academie nu mai am incredere de ceva timp.
 • +18 (50 voturi)    
  Academia Romaniei Comuniste (Vineri, 6 iulie 2018, 12:10)

  levierul [utilizator]

  90% dintre cei care astazi sunt membrii Academiei Romane sunt fost comunisti si mai rau le-a intrat atat de rau comunismul in cap incat nu se pot vindeca decat prin moarte. Din pacate, ca si in cazul PSD-ului, se prea poate sa traga cu ei in groapa si Romania
 • -11 (55 voturi)    
  In acest caz venerabilii academicieni (Vineri, 6 iulie 2018, 12:12)

  Rescator [utilizator]

  au perfecta dreptate.Nu este vorba de naționalism
  ci de legi ale naturii cristalazate in mii de ani.Nu vrem o națiune de homosexuali,fara identitate,fara
  țara,fara istorie,fara tradiții.Ar fi interesant sa știm cine sunt mancurții bolșevici ai lui Liv Jong Unu de
  la Ministerul Educației care au produs o asemenea
  ticaloșie.
  • +16 (30 voturi)    
   Academia neacademica (Vineri, 6 iulie 2018, 13:15)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Tema asta cu homo este ca drobul de sare, e pusa sa sperie prostii. De fapt este vorba de apărarea drepturilor și a libertăților individului, a copiilor cu șanse din naștere dar defavorizați prin părinti incapabili, de familiile care nu sunt în stare să-și crească puradeii și-i lasă de izbeliște sa devina delicvenți, toate din cauza lipsei de educație. De fapt academia se opune educației.
  • +15 (35 voturi)    
   vreti o natie de imbecili habotnici (Vineri, 6 iulie 2018, 13:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   familiile cu un singur parinte, copiii crescuti de bunici, zecile de mii de copii din orfelinate, toti trebuie sacrificati pentru ca idealurile retrograde ale sub-culturii ortodoxe, care impune femeii sa se supuna barbatului, enunta ca "bataia e rupta din rai" si intretine o casta de preoti ale caror haine si limuzine contrasteaza total cu saracia enoriasilor.

   ce spune strategia? ati citit capitolele 4-6?.. sunt chestiuni de bun simt, care ar putea transforma tara intr-o singura generatie daca ar fi implementate. dar tocmai asta e si problema.. evolutia nu este dorita de dinozaurii comunismului.
   va legati de faptul ca nu s-au aliniat curentului homofob? daca scriau mare pe prima pagina ca familia este formata din barbat si femeie si mamele singure ar trebui arse pe rug si copiii orfani trimisi la munca fortata, era o strategie excelenta, nu?
   • -11 (21 voturi)    
    Nu e si nu a fost vorba de mamele singure (Vineri, 6 iulie 2018, 15:03)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Ele sunt eroine. De cele mai multe ori sunt victime. Ele nu contesta familia traditionala, doar ca nu si-au putut-o obtine, dar pe care si-o doresc pentru copiii lor.

    In religia ortodoxa si in cultura noastra nationala nu au fost infierate niciodata. Dimpotriva.

    Toata credinta noastra are ca imagine centrala o mama cu un copil in brate. Rolul tata-sot e secundar si subsecvent relatiei mama-copil.

    Adevarata tema a acestui demers e impunerea homosexualitatii si a alienarii.
    • +7 (11 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 iulie 2018, 18:07)

     [anonim] i-a raspuns lui D-or

    • +5 (7 voturi)    
     Ba fix despre ele este vorba (Vineri, 6 iulie 2018, 21:53)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     In realitate, este o campanie care promovează intoleranța. Oricine nu se aliniază standardului, trebuie exclus din societate. Asta este mesajul CpF.

     Să nu uităm că aceeași biserică ortodoxă a considerat mai mult de o mie de ani că femeia este inferioară bărbatului și o femeie care rămânea însărcinată în afara căsătoriei, chiar și în urma unui viol, era obligată să se călugărească și copilul luat cu forța..
  • +14 (18 voturi)    
   Va recomand (Vineri, 6 iulie 2018, 13:27)

   Liv0007 [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   sa cititi Sapiens. O sa aflati cum s-au format natiunile si religiile.
   • +5 (5 voturi)    
    Homo Deus (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 9:21)

    masterhaos [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

    ... interesanta e si Homo Deus, unde Harari incearca sa prevada evolutia rasei umane si zice ca oamenii vor evolua (artificial), astfel incat vor fi completi diferiti fata de ce suntem acum, vedeti proiectul Calico (finantat de Alphabet adica Google). Sunt curios ce parere ar avea cei de la Academia lu' peste, despre asta. Dar ma indoiesc ca stiu ce inseamna evolutia .
    • +5 (5 voturi)    
     Ati atins punctul critic (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 13:31)

     mullard [utilizator] i-a raspuns lui masterhaos

     Academia Romana se pozitioneaza critic fata de doua puncte: (i) familia traditionala si (ii) studiile facute de straini cu bani romanesti. In opinia AR familia traditionala este insasi esenta românismului. Orice deviere de la acest concept este echivalent cu extinctia românismului. Stupiditatea lor are un substrat politic (ortodoxia de care vorbeam mai inainte - românul nu rezista la nou) si unul academic (observabil prin lipsa lui).

     Perpetuarea speciei (si implicit a natiei romane) prin sexualitate isi va atinge in curand limitele. Evolutia speciei pe cai biologice este pur si simplu prea lenta. Progresul tehnologic este foarte rapid (and world will never be this slow again) si in scurt timp va deveni imposibil pentru oameni sa tina pasul - procesele chimice din creier nu sunt suficent de rapide ca sa rezolve complexitatea lumii catre care ne indreptam (iar progresul nu poate fi oprit - indiferent cat de mult si-ar dori unii). Asta inseamna ca evolutia speciei trebuie sa fie asigurata prin procese non-biologice. Dupa era geneticii urmeaza era nanotehnologiei, in care oamenii vor beneficia de ajutoare tehnice pentru a se imbunatati (a evolua ca specie). In aceasta lume sexualitatea nu isi mai gasesti locul ca metoda de perpetuare a speciei. Nu e o noutate, au fost o multime de autori care au imaginat astfel de lumi cu multe zeci de ani in urma. Poate suna infricosator, in special pentru ortodocsi, dar este o realitate in devenire. In aceste conditii “familia traditionala”, care se sprijina pe biologie (concepere si crestere urmasi - un copil trebuie sa aiba o mama si un tata), va ramane un concept al trecutului. Si chiar si valoarea educatiei parentale este supra-estimata - vezi nature vs nurture si influenta socialului in educatia copilului.

     Cat despre studiile straine, nu trebuie sa fii foarte citit ca sa iti dai seama ca Romania nu este capabila astazi de cercetare. Toti cercetatorii romani pleaca din tara pentru ca nu exista un mediu academic puternic prin care sa poata valorifica munca de cercetare. Nu e vorba doar de bani si sustinere, e vorba despre valoarea unei cercetari efectuate in Romania. Valoarea este data de aprobarea muncii de cercetare de catre alti oameni care au dovedit ca sunt un reper in lumea stiintifica. Asta presupune o scoala puternica, concentrata pe promovare valorilor. O data certificata valoarea, ea devine, la randul ei, putere de certificare pentru valorile viitoare. Romania nu functioneaza asa si orice initiativa de a corecta dezastrul din educatie (ca mediu de formare a valorilor) si cercetare (ca mediu de afirmare a valorilor) a fost corectata brutal - ortodoxia din noi nu permite schimbari radicale, chiar si acolo unde se vede cu ochiul liber ca directia este gresita. Apropo de realitate obiectiva (asa cum e) vs realitate subiectiva (asa cum vrem sa fie).

     Academia Romana nu poate fi altceva decat este - un grup de oameni culti, dar fara capacitate de a genera schimbare. Pentru ca asa e intelectualitatea romaneasca - din totdeauna.
   • -3 (5 voturi)    
    A se citi (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 9:23)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

    "O sa aflati o parere a unora cum s-au format natiunile si religiile."
  • -13 (17 voturi)    
   bai (Vineri, 6 iulie 2018, 14:27)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   ///
   tu nu citesti ce posteaza majoritatea romanilor,aici pe hn?
   academicienii aia,securistii aia,ghiobanii si inapoiatii,nationalistii,informatori,inchistati in trecut si mai ales antisorosisti(sfintesca-se numele lui)
   cine se cred ei sa fie impotriva VOINTEI globale?
   ce legi naturale,istorie,traditii si alte nimicuri?
   tu sa-ti cresti copii si nepotii in noua lege a ordinii mondiale,ca asa zice majoritatea omenirii,prin sfintii comentatori si ong-isti de pe plaiurile hn
   or else!
   • -1 (15 voturi)    
    Bai sa-i zici lu tactu mancurtule. (Vineri, 6 iulie 2018, 16:21)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Si mai slabeste-ne cu ordinea ta mondiala.
    Nimeni nu-ți interzice sa fi homosexual tu si
    urmașii tai obținuți in eprubeta,dar lasa-i pe oamenii normali sa traiasca.
    • 0 (12 voturi)    
     Point era de partea ta. N-ati vazut ironia... (Vineri, 6 iulie 2018, 16:42)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

     De nota zece comentariul lui. Merita recitit cu atentie.
    • 0 (8 voturi)    
     mai (Vineri, 6 iulie 2018, 17:30)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

     citeste o data te rog.
     cu atentie.apoi respunde.
     sau nu,ca nu-i bai.
 • 0 (28 voturi)    
  Un sofism pentru naivi (Vineri, 6 iulie 2018, 12:21)

  Nickson [utilizator]

  De ce "ideile, imaginile și terminologiile create și recreate permanent de practicile socio-culturale" sunt declarate opuse "realitatii obiective"? Daca o comunitate de oameni reproduce timp de cateva secole aceleasi "stereotipuri" ce tin de morala, credinta, obicieiuri, vestimentatie etc, oare nu avem de a face cu o realitate obiectiva? Reducerea conceptului de realitate obeictiva doar la lumea materiala este dovada unei abordari materialiste vulgare.
  • +9 (23 voturi)    
   total de acord! (Vineri, 6 iulie 2018, 13:10)

   sancho [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

   logica lor este echivalenta cu:
   Dumnezeu ne-a creat dupa chipul sau, asa scrie in Biblie! Care gindeste altfel e un spurcat si pacatos! (si sorosist)
  • +3 (9 voturi)    
   Lol (Vineri, 6 iulie 2018, 14:24)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

   Iti scapă definitia realitatii obiective.
   • -1 (7 voturi)    
    Nu mai spune (Vineri, 6 iulie 2018, 15:56)

    Nickson [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

    Daca mi-a scapat mie, sa te vedem aici cu definitia realitatii obiective.
    • +2 (2 voturi)    
     Lol (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 22:00)

     alexpro [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

     https://dexonline.ro/definitie/obiectiv
  • +13 (17 voturi)    
   Fix asta e problema (Vineri, 6 iulie 2018, 15:45)

   mullard [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

   Faptul ca o societate practica de secole “idei, imagini, terminologii” nu inseamna ca societatea respectiva este ancorata in realitate. Oamenii sunt speriati de schimbare (asa functioneaza creierul), iar ortodoxia (nu neaparat crestina) fix asta speculeaza. Evident ca in Romania cei mai multi vor fi impotriva intelegerii realitatii altfel decat prin “ideile, imaginile si terminologiile” seculare. Atat timp ca exista Romania, asa va fi. Garanteaza asta supravietuirea natiei? Fiecare cu opinia lui. Eu cred ca nu. Romania nu va fi niciodata deschizatoare de drumuri. Si vor fi destui care vor considera ca nici nu e nevoie. Si vor gasi tot felul de motive externe pentru care e asa - asta e realitatea noastra. Dar motivele sunt eminamente interne. Iar opozitia la orice strategie inovatoare (nu comentez strategia de fata, inca nu am citit-o) nu face decat sa confirme.

   Exista unii (putini) care vad realitatea asa cum e (business men, politicieni) si altii (multi) care o vad asa cum vor sa fie. Primii inteleg ce vad ultimii si distorsioneaza realitatea spre propriul castig (in sensul larg, nu doar profit imediat). Partidele romanesti (chiar asa cum sunt, pline de idioti si hoti) fac parte din prima categorie. Si vor servi confort romanilor, mergand pe cartea traditiei, asigurandu-i ca realitatea este asa cum vor ei. De-asta in Romania progresul este lent si apare atat de frecvent ideea ca doar prin schimbarea generatiilor se va putea face ceva.

   In consecinta, orice initiativa de schimbare va esua in Romania. Schimbarile pornite din interior se vor produce incet, pe nesimtite, cat sa nu destabilizeze ortodoxia din noi. Schimbarile venite din exterior vor fi intotdeauna dramatice si implacabile.
   • -1 (9 voturi)    
    Cred ca ati mers un pic mai departe (Vineri, 6 iulie 2018, 16:19)

    Nickson [utilizator] i-a raspuns lui mullard

    Eu doar am sugerat ca notiunea de realitate obiectiva nu este aplicabila in exclusivitate lumii materiale si astfel autorii pornesc de la o premisa falsa.
    Inca un fals strecurat de autorii strategiei, este afirmatia ca familia este doar o "constelatie" (ce cuvant bizar au ales pentru acest context) de "“idei, imagini, terminologii”. Vedeti ca in "definitia" lor lipseste cuvantul cheie pentru definirea conceptului de familie - RELATIE.
    Insa, pornind de la faptul ca starea actuala de lucruri in Ro este o realitate obiectiva, asta nu inseamna ca aceasta realitate obiectiva nu poate fi schimbata in timp.
    • +7 (9 voturi)    
     nu e vorba despre material vs imaterial (Vineri, 6 iulie 2018, 18:11)

     parush [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

     ci de traditie vs. stiinta. Unele obiceiuri au ajuns sa fie considerate principii imuabile cand in realitate sunt creatii ale mintii umane, de exemplu religia. Mai mult insasi religia se transforma in functie de evolutia societatii, acum sute de ani se ardeau oameni pe rug, acum e inacceptabil. Asta zic autorii ca nu trebuie sa ramanem blocati in zona traditiilor si si a ideilor preconcepute care nu au suport in cercetarile stiintifice.

     Poate multi inca considera bataia "rupta din rai" si utila in educarea copiilor insa cercetarile arata ca este daunatoare. La fel si promovarea intolerantei in numele traditiei crestine.
     • -2 (4 voturi)    
      Pai nu eu (Vineri, 6 iulie 2018, 19:29)

      Nickson [utilizator] i-a raspuns lui parush

      am introdus antinomia falsa "idei, imagini și terminologii create și recreate permanent de practicile socio-culturale" vs "realitate obiectiva", ci tocmai autorii "strategiei".
      Dvs afirmati ca "Unele obiceiuri au ajuns sa fie considerate principii imuabile cand in realitate sunt creatii ale mintii umane". Atat obiceiurile, cat si principiile sunt intr-o masura sau alta produse (aici as evita cuvantul creatie) ale mintii umane.
      Si nu inteleg de ce atunci cand unii vorbesc despre traditii, neaparat se refera la prejudecati, obiceiuri proaste etc. Oare toata mostenirea culturala a unui popor se reduce la obiceiul unora de a-si bate copiii sau nevasta?
      Obiceiurile si traditiile se schimba prin renuntarea la cele depasite si daunatoare si nu prin negarea totala a lor. Altfel o patim ca comunistii, care intentionand sa dezradacineze religia crestina au sfarsit prin a introduce un surogat de religie numit "comunismul stiintific".
      • +3 (3 voturi)    
       tu vezi antinomii care nu exista in text (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 10:37)

       parush [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

       acolo se vorbeste de pericolul de a lua ca punct de referinta traditiile in defavorea cunoasterii certificate de stiinta. Nu e vorba de "abordare materialista". Traditiile si obiceiurile nu sunt neaparat proaste, nu asta sugereaza textul, ci luarea lor de buna fara o abordare critica, adica exact ce fac domnii "academicieni" cand ataca virulent cercetarile stiintifice din domeniul educatiei si proclama traditiile ca sursa de inspiraie suprema si valida. Este o prejudecata care o persoana educata nu ar trebui sa o faca.

       Nimeni nu pledeaza pentru renuntarea totala sau partiala la traditii, e vorba de altceva aici, de conceperea unei strategii plecand de la puncte de referinta verificabile nu de la unele luate de bune doar pentru ca au fost perpetuate o lunga perioada de timp.

       In trecut era considerat normal sa folosesti corectii corporale asupra copiilor, in codul canonic se prevedea dreptul de a-ti bate nevasta, se considera normal ca barbatul e superior femeii etc. Toate astea sunt rodul traditiei, nu au trecut testul validarii stiintifice si nu sunt compatibile cu doctrina avansata a drepturilor omului.

       Traditia poate fi luata in considerare doar daca isi are locul in lumea moderna, produce efecte pozitive etc.
  • +7 (9 voturi)    
   Nu asta au zis (Vineri, 6 iulie 2018, 18:04)

   parush [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

   au zis ca realiatea obiectiva nu poate fi echivalata cu traditia. Doar pentru ca educatia copiilor a fost facuta traditional folosind si bataia sau constrangerea, faptul ca nu s-a facut educatie sexuala pentru ca era considerat "rusinos" sau impotriva "moralei crestine", faptul ca homosexualitatea a fost considerata pacat, toate astea in virtutea traditiei nu echivaleaza cu adevarul, realitatea obiectiva, care prin definitie trebuie demonstrata stiintific ,nu prin recurs la obiceiuri mostenite in timp.
   • -3 (3 voturi)    
    Cateva erori (Vineri, 6 iulie 2018, 19:57)

    Nickson [utilizator] i-a raspuns lui parush

    In primul rand "realitatea obiectiva" este un pleonasm.
    In al doilea rand, afirmatia "realitea obiectiva nu poate fi echivalata cu traditia" este asemanatoare afirmatiei "poligonul nu poate fi echivalat cu rombul".
    Traditiile sunt o realitate care se afla in proces de permanenta schimbare. Daca dorim sa-i determinam pe unii sa renunte la obiceiurile paguboase, pentru asta nu este nevoie sa se recurga la sofisme. Autorii "strategiei" ataca obiceiurile si traditiile la general pentru ca, impreuna cu cele depasite si nocive, sa le desfiinteze si pe cele care formeaza coloana vertebrala a unei societati. In loc sa pliveasca cu atentie buruienile, autorii propun sa se intre in acest domeniu foarte sensibil cu cultivatorul dupa care tot ei vor semena hibrizi modificati genetic dupa bunul plac al nu stiu cui.
    • +2 (2 voturi)    
     nu sunt de acord (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 10:47)

     parush [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

     realitatea obiectiva nu este un pleonasm. Exista si realitatea subiectiva din mintea unui schizofrenic cu delir paranoic, pentru acesta fricile din mintea sa sunt reale, produc efecte biologice, hormoni, modificarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac. Chiar daca dpdv al realitatii obiective ele nu exista, fiind doar iluzii, in sistemul sau de referinta ele exista si produc efecte.

     Atribui intentii autorilor strategiei care nu exista in text, apoi pe baza lor ataci presupusele erori si sofisme. Se cheama straw man. Nimeni nu pledeaza pentru distrugerea traditiilor, pledeaza pentru ghidarea dupa stiinta si nu dupa ignoranta populara. Daca unele traditii se dovedesc benefice ok atunci, dar baza este cercetarea, dupa ea se judeca traditiile, nu invers, nu trebuie sa se judece cercetarile in functie de conformitatea lor cu traditiile asa cum sugereaza domnii "academicieni".
 • +12 (42 voturi)    
  O posibila explicatie pentru pozitia Romaniei (Vineri, 6 iulie 2018, 12:28)

  Bogdan_100 [utilizator]

  in UE si in lume? Daca asta este pozitia Academiei Romane ! adica a forumului menit sa promoveze progresul tehnic, cultural si social, atunci nu ne mira unde suntem.
 • +10 (40 voturi)    
  Lol (Vineri, 6 iulie 2018, 12:30)

  HP [utilizator]

  Normal, ce sa te astepti de la o tara plina de ghiolbani inapoiati si analfabeti...
 • +10 (28 voturi)    
  Academia Socialista (Vineri, 6 iulie 2018, 13:00)

  Harold [utilizator]

  Academia Romana este o adunătura de impostori. Scriu prost, iar când se public[ ceva bun sigur e un plagiat (e.g. Eugen Simion, Ioan Aurel Pop etc.).
 • +7 (29 voturi)    
  Natiunile (Vineri, 6 iulie 2018, 13:42)

  Liv0007 [utilizator]

  au fost cumva create de Dumnezeu sau natura? Toate povestile astea au fost inventate pentru a tine o oarecare unitate locala pentru a te putea apara de alte natiuni. In urma cu 3000 de ani lumea era organizata in mii de triburi, astazi mai exista vre-o 200 de natiuni. E penibil sa mai crezi in povesti nationaliste in secolul in care poti ajunge oriunde in lume in cateva ore.
  • -4 (18 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 6 iulie 2018, 14:24)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui Liv0007

   • +6 (10 voturi)    
    credintele si stiintele (Vineri, 6 iulie 2018, 16:08)

    clencix [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Dar o națiune în care știința e la pământ, ce șanse are? Ca barbarii puteau sa cucerească Roma doar acum 1500 de ani, acum e alta poveste.
   • -2 (4 voturi)    
    re (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 0:20)

    simplex [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    ai dreptate +1
  • +9 (15 voturi)    
   si... (Vineri, 6 iulie 2018, 15:33)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

   religia a fost inventata de natura sau ,Doamne fereste, de Dumnezeu?
   sau...de oameni pentru oameni?
  • -4 (10 voturi)    
   Ei si? (Vineri, 6 iulie 2018, 16:25)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

   "secolul in care poti ajunge oriunde in lume in cateva ore." OK, ai ajuns, te-ai cazat la hotel (daca exista asa ceva acolo) si mai departe ce faci? Sa-ti spun cu ce se va termina o astfel de calatorie sau te pricepi si singur?
   • +6 (8 voturi)    
    Ideea este ca (Vineri, 6 iulie 2018, 17:27)

    Liv0007 [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

    oamenii sunt tot mai interconectati si dependenti unii de altii. Poti sa-ti investesti banii oriunde in lume si sa te afecteze o greva in Africa sau Japonia.
    Cetatenii unei tari nu pot fi prosperi traind izolati de restul lumii.
    • -1 (7 voturi)    
     Pentru (Vineri, 6 iulie 2018, 17:35)

     Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

     a investi nu este neaparat sa renunti la propria identitate. Si inca ceva, una sa e vii in Africa sau Japonia ca investitor cu pasaport de UK si alta e sa vii tot acolo cu pasapost romanesc, de exemplu.
 • +12 (28 voturi)    
  Colegii mei academicieni (Vineri, 6 iulie 2018, 13:45)

  Bogdan_100 [utilizator]

  ar fi zi coana lenuta, marele savant de recunoastere modiala, mandra de cei de azi. :-))))
 • +17 (27 voturi)    
  Ce e aia "strategie de parenting"? (Vineri, 6 iulie 2018, 13:48)

  emil bobu [utilizator]

  Şi ce treabă are statul cu parentingul?

  Statul român nu e bun de nimic, n-ar trebui să se bage în subiecte... de orice fel!

  Statul să rămână adăpostul hoţilor legali, că doar asta este.
 • -5 (31 voturi)    
  Nationalismul romanesc ar deranja alt nationalism? (Vineri, 6 iulie 2018, 14:00)

  D-or [utilizator]

  Nu inteleg, de ce si pentru cine ar fi deranjant nationalismul romanesc in Romania.

  Un fel de "Scoala-te tu sa ma asez eu".

  Sa nu indraznesti sa fii tu, romanule, nationalist, ca-mi deranjezi nationalismul meu!

  Am ajuns sa deranjam la noi in tara!
  • +5 (19 voturi)    
   Nu are importanta al cui este nationalismul (Vineri, 6 iulie 2018, 14:50)

   Liv0007 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   el este daunator pentru omenire. Oamenii au niste slabiciuni de care s-au folosit multi asa zisi conducatori ai unor natiuni precum Hitler sau alti nebuni.
   Razboaiele inca imbogatesc pe multi, asa ca de ce sa dispara o sursa foarte buna de conflicte?
   • -6 (18 voturi)    
    Nationalismul e o iubire colectiva, nu o ura (Vineri, 6 iulie 2018, 16:12)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

    Am scris deja mai sus.

    Nationalismul e un standard asumat, un set de valori si responsabilitati, un numitor comun inalt, un motiv pentru a respinge decaderea morala.

    Nationalismul e macar unul din raspunsurile la intrebarea "Cine sunt eu?" Cu reciproca: "Si atunci, cum trebuie sa fii?"

    Negarea nationalismului cuiva e o insulta.

    Ati indrazni sa-i contestati nationalismul unui japonez? I-ati nega intreaga cultura si istorie.

    Dar unui roman, de ce este acceptabil sa i se conteste dreptul la nationalism?
    • +5 (11 voturi)    
     Raspunsul la intrebarea (Vineri, 6 iulie 2018, 17:47)

     Liv0007 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     "Cine suntem?" E: "Suntem oameni" Ca ne-am nascut intr-o parte sau alta a lumii si am primit o cetatenie al unui stat e doar o intamplare. Cand toti oamenii vor ajunge sa inteleaga asta, vom avea o viata mult mai buna.
     Cand un soldat este trimis sa omoare oameni in alte tari i se spune ca aceia sunt inamici care le vor raul si sunt un pericol pentru natiunea lor, nu li se spune ca niste oameni de afaceri au pus ochii pe resursele aceli tari.
     • 0 (2 voturi)    
      Nu e o intamplare (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 10:33)

      xan [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

      Tu chiar crezi cand iti imaginezi ca daca veti desfiinta natiunile nu vor mai fi trimisi soldati sa omoare alti oameni din aceleasi motive si cu aceleasi minciuni? Mai gandeste-te. Vezi ca se intampla deja in fiecare zi.

      Si daca ai parinti romani atunci de regula vei primi cetatenie romana si nu una ugandeza sau suedeza la intamplare.
    • +8 (12 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 iulie 2018, 18:09)

     [anonim] i-a raspuns lui D-or

     • 0 (0 voturi)    
      Franciscane, pui de dac (Luni, 9 iulie 2018, 11:37)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui

      Iubesti pamintul (- care oricum e vindut -) dar nu iubesti oamenii? Vrei altii, ai tai.
  • +4 (4 voturi)    
   nazism (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 9:30)

   masterhaos [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Banuiesc ca multi au uitat semnificatia cuvantului, cu toate ca stiu ca nu e de bine. Vine de la
   Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, adica Partidul Nationalist German.
 • +9 (23 voturi)    
  Acacademia lui Poop (Vineri, 6 iulie 2018, 14:21)

  sisif.sisif [utilizator]

  În luptă cu iluminiștii...
 • +12 (24 voturi)    
  Maimutareala (Vineri, 6 iulie 2018, 14:21)

  bisk [utilizator]

  Academia este pe langa subiect, comenteaza fara sa citeasca. Uite un citat din Strategie. "Exemplele din alte state arată că politicile care privesc iniţierea, formarea şi dezvoltarea competenţelor parentale trebuie să pornească de la respectarea modelelor familiale şi educaţionale existente în realitate, fără a impune modele unice considerate ideale. De asemenea, aceste politici trebuie să-i încurajeze pe părinți să analizeze, să înţeleagă şi, eventual, să propună alternative sau să transforme aceste modele conform nevoilor copilului şi ale familiei" pag. 4
 • +9 (17 voturi)    
  Maimutareala (Vineri, 6 iulie 2018, 14:30)

  bisk [utilizator]

  Probabil celor de la Academie nu le place ca oamenii gandesc...: asa cu sunt si cei din Biserica... le e frica ca oamenii vor gandi liber, vor vedea mai bine comportamentele prelatilor, le vor analiza si vor reactiona...
 • +10 (20 voturi)    
  Academia Romana (Vineri, 6 iulie 2018, 14:33)

  imishte [utilizator]

  Si-au pierdut de mult menirea. In loc sa fie un model, s-au transformat in niste politruci, care servesc interesele unor infractori.

  Ar trebui sa aiba reactii virulente in fiecare zi, la toate mizeriile pe care policiticienii ni le servesc.

  Ei se simt lezati doar cand sunt impinsi de interese obscure sa aiba o reactie "virulenta".

  Unde este reactia lor "virulenta" fata de distrugerea sistemului de educatie. De la an la an suntem mai prosti, promovabilitate la BAC este in cadere libera, calitatea celor care conduc sistemul de invatamant este la pamant, scolile scot jumatate din elevi analfabeti functionali si totusi ei raman impasibili.

  Se simt lezati doar in sufletul lor de romani traditionali, crestini ortodocsi nu si pentru ca ne-am transformat intr-o natie de prosti.

  Mandri ca sunt romani.
 • +9 (15 voturi)    
  academia romana (Vineri, 6 iulie 2018, 17:20)

  delco [utilizator]

  sau academia urss ?
 • +5 (13 voturi)    
  Pa cand arderi pe rug ? (Vineri, 6 iulie 2018, 18:25)

  troncota [utilizator]

  ...
  • +5 (7 voturi)    
   . (Vineri, 6 iulie 2018, 23:56)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui troncota

   in prime time la Trinitas TV, intre documentarul despre mucenicul Haralambie si procesiunea cu moaste din Cacova
 • 0 (0 voturi)    
  Articol si comentarii semnificative... 1 (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 14:11)

  Prostu' satului [utilizator]

  ... pentru ce este România şi pentru ce-am ajuns şi noi în ziua de azi.
  Întâi am citit articolul şi comentariile în diagonală. Uneori superficialitatea are avantaje - cum ar fi acela că vezi mai bine pădurea dacă nu te concentrezi mult asupra copacilor.
  Am fost surprins de mesajul transmis de articol şi mai ales de comentarii şi exprimat cel mai bine de un cetăţean sincer – Academia e rea, deci strategia e bună pentru că e criticată de Academie. Nimic mai simplu. Ce m-a surprins a fost că nimeni n-a părut să realizeze că numita strategie trebuie să fi fost făcută de Minister, sub oblăduirea şi cu preţioasele indicaţii ale conducerilor acestuia din ultimii ani. Adică e o strategie pesedistă, a ăluia cu genunchele lui şi-a ăstuilalt, suceveanul, cu baticul lui sau ce mai abera şi el pe-acolo.
  Or, nu multe instituţii şi indivizi au fost atât de criticaţi in ultimii ani precum acest minister si şefii lui. Cum naiba instituţia şi ştabii de-acolo au devenit brusc super-înţelepţi, competenţi şi de o înaltă probitate - doar pentru că i-a criticat Academia?!?
  Ca să rezolv dilema, am încercat să citesc documentul de la sursă, adică site-ul ministerului. Unde, a doua surpriză, nu l-am găsit, deşi nu e încă 10 iulie. Pagina indicată în articol nu (mai) există, iar strategia cu pricina nu se află pe primele şase pagini la rubrica de consultare publică. Nu zic că n-o fi ascunsă pe undeva, dar eu n-am fost în stare s-o găsesc.
  Aşa că mi-am pierdut trei preţioase ore din viaţă citind cu atenţie documentul aşa cum e ataşat el acestui articol.
  Concluzii:
  1. Cu o excepţie (@bisk), sau poate două, niciunul din comentatorii de mai sus n-a citit strategia cu pricina cu minimă atenţie. Să-mi fie cu iertăciune, dar cum e turcul, şi pistolul. Cum suntem noi, aşa e şi clasa politică şi aşa e şi Academia – n-au făcut nici ei, academicienii, decât ce-am făcut şi noi – au criticat aspru ceva ce n-au citit decât pe fugă.
 • 0 (0 voturi)    
  Articol si comentarii semnificative (2) (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 14:13)

  Prostu' satului [utilizator]

  2. Drept pentru care două treimi dintre comentarii sunt complet off-topic. Nu zic că sunt proaste sau bune – pur şi simplu n-au legătură cu subiectul.
  3. Astfel, strategia cu pricina n-are nimic de-a face nici cu religia, nici cu ţicneala asta sexuală şi nici măcar cu ce-ar trebui (sau nu) să înveţe copiii la şcoală. Strategia nu se adresează copiilor, ci cu precădere celor care sunt deja, sau ar putea deveni părinţi.
  4. Paragraful incriminat de Academie e singurul unde se pomeneşte ceva care ar putea fi interpretat drept ne-tradiţional, iar el, paragraful adică, e preluat dintr-o lucrare a unora din California. Am ferma convingere că lucrarea cu pricina şi paragraful au fost incluse doar ca să se împăuneze un pic autorii cu erudiţia lor. Din acelaşi motiv, probabil, ca tot românul imparţial, au băgat acolo si lucrări americane, şi europene, şi australiene, si de la Unicef… decât să n-ajungă, mai bine să prisosească.
  Altfel, pârdalnicul paragraf ar putea fi scos, ar putea lipsi cu desăvârşire şi nimeni n-ar observa, iar lipsa lui n-ar schimba valoarea strategiei.
  5. Care valoare, în opinia mea, este fix zero. Documentul este:
  a) o însăilare fără cap şi fără coadă, scrisă într-o limbă de lemn cum n-am mai întâlnit din anii ’80, din documentele Plenarelor şi Congreselor PCR. De-aia mi-au şi trebuit trei ore să citesc 35 de pagini. Sunt nu unul sau două, ci zeci de paragrafe aproape imposibil de citit, pline de neologisme şi invenţii lingvistice scremute (Parentalitate?!? Intra/inter/transsectorial?!? Ş.a.m.d.) şi exprimări sclifosite. Beţie de cuvinte/forme fără fond/ cuvinte goale ce din coadă au să sune, ca să-i cităm pe clasici, măcar până nu-s scoşi din programă. Unele sunt atât de încâlcite încât i-au derutat până şi pe autori… şi iac-aşa au apărut în superba strategie propoziţii fără predicat, dezacorduri, litere în plus sau lipsă etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Articol si comentarii semnificative (3) (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 14:14)

  Prostu' satului [utilizator]

  Având în vedere că vorbim despre o consultare publică, se pune întrebarea (care cred că rămâne fără răspuns) cine se presupune că ar trebui să citească, înţeleagă şi eventual să facă propuneri de îmbunătăţire a unui text pe care nici măcar autorii nu-l stăpânesc?!? Animalul ăla din Gorj care i-a rupt mâna copilului pentru două felii de salam?!? Violatorii din Vaslui? Pisi aia pe care a condamnat-o Dănileţ să-şi dea bacalaureatul şi ea a obţinut 1,35 sau 1,59 la română?
  b) asamblat în mare măsură prin atât de populara tehnică copy-and-paste din texte în limba engleză, bine traduse… dar nu perfect. Cine ştie bine englezeşte poate lesne detecta exprimări şchioape şi improprii datorate traducerii stângace. Seamănă cu rezumatul vreuneia din sutele de teze de doctorat făcute de niscaiva negrişori în beneficiul multora dintre genialii noştri politicieni. Cui are chef să pornească la vânătoare de plagiate îi pot da câteva puncte de pornire. Am încercat să aflu cine-s autorii strategiei, cu nume şi prenume, dar – deloc surprinzător, nu? – n-am reuşit.
  c) la fel de util precum studiile de fezabilitate făcute periodic pentru aceleaşi autostrăzi niciodată construite. Dacă autostrăzi tot nu facem, măcar să avem o bogată librărie de studii de fezabilitate. Această strategie parentală, după cum cu seninătate atestă chiar autorii, urmează alteia făcute cu 10 ani în urmă şi niciodată puse în practică. Aşa că, dacă n-am aplicat-o pe-aia, hai să mai facem una, că pe-asta sigur o s-o aplicăm. Iar dacă n-o aplicăm, nu-i bai, oricum am trăit bine făcând-o, iar peste alţi 5 sau 10 ani o facem din nou. Asta este evident şi din calendarul aşa-zisei strategii; prima etapă de implementare (din trei) ar fi trebuit să aibă loc în anii 2018-2019. Suntem la mijlocul lui 2018 şi încă nu ştim exact nici măcar despre ce vorbim şi ce-ar trebui să implementăm. Boală lungă, moarte sigură.
 • 0 (0 voturi)    
  Articol si comentarii semnificative... gata (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 14:15)

  Prostu' satului [utilizator]

  d) orice altceva decât o strategie. Autorii săi nu par să ştie ce este aceea o strategie, dar le-o fi plăcut cum sună cuvântul. Cu excepţia parţială a vreo două capitole din final, documentul este cel mult un cuprins a ce-ar trebui să conţină strategia, lipsit însă de orice element concret. Ca unul din multele exemple posibile, capitolul 5 – pe care văd că-l apreciază mult un comentator mai sus – este o înşiruire de principii generale din categoria “să fie bine ca să nu fie rău”. Înşiruire şi principii care ar putea fi fără probleme preluate cu copy-and-paste şi introduse în Strategia pentru Conservarea Zonelor Umede Riverane sau în Strategia de Trecere a României la Automobilul Electric, sau, sau, sau… că la fel de găunos ar suna.

  Aşa că, până la urmă, toată povestea mi se pare de un ridicol total. Ne inflamăm cu toţii, unii pro şi alţii contra unui morman de maculatură.
  • +1 (1 vot)    
   Eu am avut alta experienta (Duminică, 8 iulie 2018, 9:11)

   mullard [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   Experienta mea in parcurgerea documentului respectiv a fost cu totul alta. Nu am gasit derapaje de traducere (presupun si eu, ca si dvs., ca documentul a fost redactat original in engleza), iar continutul este bine dezvoltat, cu date, statistici, comparatii cu alte state si directii de actiune clar definite. Evident, orice strategie trebuie sa aiba un plan de actiune detaliat - dar nu intra in scopul unui astfel de document. Eu, unul, am inteles la ce se refera, problemele si obiectivele identificate sunt corecte, iar directiile de actiune sunt clare. Orice poate fi facut mai bine, dar asta nu inseamna ca ce e facut e prost.

   Comentariile la adresa reactiei AR nu sunt off-topic - articicolul original se referea la reactia lor. Unii ar putea spune ca dvs. ati avut comentarii off-topic pentru ca nu v-ati referit la articolul original decat in mica masura.
   • 0 (0 voturi)    
    Va cred (1) (Duminică, 8 iulie 2018, 23:38)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui mullard

    Nu mă aştept şi nici măcar nu încerc să vă schimb părerea, dar daţi-mi voie să aduc câteva argumente punctuale referitoare la afirmaţiile mele, să nu creadă lumea ca m-am aflat chiar degeaba în treabă.
    1. Nu e normal, în opinia mea, ca un astfel de document să nu fie asumat de nimeni. Văd mulţi aici criticând AR că nu ia în seama opinia experţilor - care experţi?!? Până şi AR, în nemernicia ei, îşi asumă cât de cât poziţia…
    Dvs. ştiţi – şi dacă da, de unde? – cine-s experţii care au scris această strategie?
    2. Traducerea. Vă înselaţi. Eu NU presupun că documentul a fost redactat ORIGINAL în engleză – că veni vorba, de ce-ar redacta cineva angajat al/de statul român întâi în engleză o strategie destinată publicului şi autorităţilor române, care doar apoi să fie tradusă în româneşte?!? Nu vi s-ar părea normal să fie invers, dacă e neapărat nevoie de versiuni în ambele limbi?
    Presupunerea mea este diferită, cred că am fost destul de clar şi mai cred că aţi înţeles foarte bine - documentul conţine destule pasaje scrise în engleză corect şi traduse stângaci în româneşte. Vorbim de, aşa, un mic, inocent şi bine-intenţionat plagiat. Vă dau doar un exemplu. "Transparenţa va asigura proprietatea asupra sistemului..." (para 59.5). Este o traducere mecanică a originalului în limba engleză.
    În limba română pe care o cunosc eu şi în contextul dat, termenul "proprietate" are cu totul alt sens decat “ownership". Dacă aş avea timp şi energie de risipit, cred că m-aş încumeta să găsesc exact lucrarea de unde a fost extrasă propoziţia cu pricina şi probabil şi altele – n-aţi vrea să încercăm impreună? Sau mai bine s-o lăsăm aşa cum a căzut?
    Dacă însă vreţi să sugeraţi că strategia a fost scrisă de nevorbitori nativi de română, iar contribuţia experţilor români a fost să o traducă în română cum s-au priceput, da, asta pot s-o cred. Şi nici măcar nu cred că m-ar deranja prea tare – dar măcar să nu mai vorbim de transparenţă si sa nu ne prefacem ca nu intelegem, OK?
   • 0 (0 voturi)    
    Va cred (2) (Duminică, 8 iulie 2018, 23:41)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui mullard

    3. "Evident, orice strategie trebuie sa aiba un plan de actiune detaliat - dar nu intra in scopul unui astfel de document."
    Păi, dacă nu intră în scopul unui "astfel de document" (adică ce fel de document, că nu pricep?!?) atunci e foarte simplu - să nu-l numească strategie. Să-i zică (onorându-l pe Minulescu şi una dintre poeziile incorecte politic atribuite lui) altcumva – propunere, opinie, punct de vedere etc.
    Aşa, din câte înţeleg de la dvs., vorbim despre o strategie care nu-i strategie, da’ oricum e foarte bună.
    4. Vă felicit că aţi inteles perfect documentul şi l-aţi găsit bun. Eu nu pot pretinde acest lucru. Pe lângă faptul evident pe care-l spune acest lucru despre capacitatea dvs. intelectuală faţă de-a mea, rămâne întrebarea pe care am mai pus-o – pentru cine a fost, de fapt, făcut acest document şi cine se presupune că ar trebui să-l citească, priceapă şi facă propuneri pertinente de îmbunătăţire? Dacă acceptăm că el vizează ca la vreo 12-15 milioane de adulţi români (strategia se adresează şi bunicilor, para 73.1, încă importanţi şi ei până viziunea dvs. despre The Brave New World va deveni realitate şi când presupun că nu vor mai exista părinţi şi cu atât mai puţin bunici), cam câţi dintre aceştia sunt realmente capabili, în opinia dvs., să citească cele 35 de pagini şi să afirme sincer după aia că “problemele şi obiectivele identificate sunt corecte, iar direcţiile de actiune sunt clare”. 0,1%? 0,01%?
    5. Tehnic vorbind, aveţi dreptate cu dojana conform căreia comentariile mele sunt off-topic pentru că se referă la documentul propriu-zis şi nu la reacţia AR, care este de fapt subiectul articolului. Mi-am explicat raţionamentul mai jos, într-un răspuns pentru dl. Petrescu. Diferenţa, semnificativă zic eu, între comentariile mele off-topic şi altele asemenea este că ale mele am pretenţia că au fost totuşi scrise în cunoştinţă de cauză.
  • +1 (3 voturi)    
   Scandalul asta transcende continutul strategiei (Duminică, 8 iulie 2018, 9:39)

   viorel.petrescu [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   Demonstreaza ca avem in Romania forte reactionare chiar in inima institutiilor care ar trebui sa fie avangarda progresului intelectual. Tocmai acolo se gaseste esenta gandirii primitive, irationale si vetuste.

   A fost de ajuns ca in document sa fie strecurate aluzii la experti straini, la necesitatea ca expertiza lor sa fie luata in considerare ca domnii academicieni sa ia foc. Cum adica sa intrebam strainii ? Cum adica sa intrebam expertii ? Cum adica sa nu lasam Biserica sa decida ? E uluitor ca in sec 21 intelectuali de rangul celor din Academie sa dea dovada de o gandire atat de obtuza. Limbajul lor imprumuta din vocabularul fortelor populiste si se inspira copios din teoriile conspirationiste vanturate de nativisti.
   • +1 (3 voturi)    
    Desigur (Duminică, 8 iulie 2018, 15:09)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui viorel.petrescu

    Cam asta-i si parerea mea. Reactia Academiei e una de gugustiuci; nici macar nu s-au ostenit sa citeasca atent documentul, ci s-au agatat de primul (si singurul) paragraf care, hai sa zicem, ar putea naste unele controverse, chiar daca el practic nu conteaza in economia intregii povesti.
    Pe de alta parte, asta nu face in mod automat documentul cu pricina unul valoros sau macar util - cel putin asta-i parerea mea. E o limita pana la care rationamentul primitiv de tipul "dusmanul dusmanului meu e prietenul meu" functioneaza.
    • 0 (2 voturi)    
     Asa e (Duminică, 8 iulie 2018, 16:01)

     viorel.petrescu [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     insa reactia Academiei a lasat in plan secund documentul cu pricina. Daca la un preambul au reactionat asa urat ma intreb ce-or sa faca daca strategia va fi adoptata, or sa iasa cu furci in strada ?

     Religia, specificul national sunt importante, dar unde ajungem daca nu schimbam nimic ? Deja suntem fruntasi la mame adolescente...
     • -1 (1 vot)    
      Daca asa stau lucrurile... (Duminică, 8 iulie 2018, 22:43)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui viorel.petrescu

      ... anume ca reactia Academiei a devenit mai importanta decat documentul in sine, nu-mi ramane decat sa ridic din umeri si sa-mi vad de drum.
      Pentru mine reactia Academiei, oricum ar fi fost ea, are o valoare limitata si destul de scazuta. Este reactia unuia dintre multii factori interesati (stakeholders, ca sa inteleaga tot rumanu', vb lui Tiriac) si nici macar unul dintre cei importanti in aceasta ecuatie.
      Important mi se pare documentul in sine.
      Toata povestea imi aminteste despre un episod indepartat din tineretea mea, pe care cred ca l-am mai povestit aici. Se intampla in studentie, la cursul de socialism stiintific. Cum si pe-atunci, ca si acum, aveam gura cam sloboda, m-am trezit in mijlocul unei discutii destul de aspre cu to'arshu' profesor, discutie referitoare la celebra (pe atunci) scriere a lui Engels, Anti-Duhring. I-am spus ca nu pricep neam cum putem discuta, analiza si (obligatoriu) aplauda o chestie numita Anti-Duhring, atata vreme cat nu-l putem citi pe Duhring... si de-aici a pornit scandalul.
      Asa si-aici. Mi se pare aiurea sa discutam si infieram cu manie progresista reactia Academiei fara sa citim cu atentie documentul criticat. Care document, cum am zis, mie mi se pare un vax cu ifose si sclipici, la care Academia a avut o reactie absolut stupida si oarecum infantila.
 • -1 (7 voturi)    
  Academia are dreptate (Duminică, 8 iulie 2018, 2:08)

  beee [utilizator]

  Ca părinte nu pot să spun decât că strategia aceea nu avea ce căuta în Ministerul Educației. Nu aceasta este ditrecția înc are îmi doresc să evolueze educația în România. Părerea mea de cetățean.
 • 0 (6 voturi)    
  Felicitari Academiei Romane (Duminică, 8 iulie 2018, 18:53)

  dulos [utilizator]

  Observ ca nu mi-au fost postate cele doua comentarii. Cu siguranta s-a considerat ca ele sunt defaimatoare la adresa homosexualilor. In acelasi timp observ ca hosexualii si-au putut permite sa injure la greu A
 • 0 (6 voturi)    
  Felicitari Academiei Romane (Duminică, 8 iulie 2018, 19:11)

  dulos [utilizator]

  Observ ca nu mi-au fost postate cele doua comentarii. S-a considerat ,desigur ,ca ele sunt defaimatoare la adresa homosexualilor. In acelasi timp observ ca toti homosexualii care au postat si-au permis sa injure la greu Academia Romana, cel mai inalt for stiintific al tarii, proferand tot felul de ofense si la adresa Bisericii. Dar aici se pare ca nu sunt probleme! Homosexualii pot injura in voie tara , neamul romanesc , Biserica, Academia, statul, traditiile, adica tot si pe toti cei ce contribuie decisiv la promovarea valorilor nationale si crestine. Dar nu suporta sa fie criticati pentru aberatiile sexuale cu care vor sa strice mintea copiilor si a unui neam. Si tot ei dau lectii de toleranta!. Probabil ca asta este democratia homosexualilor, dupa standarde europene. N


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by