Guvernul intenționează să crească numărul locurilor la rezidențiat pentru admiterea de anul acesta. Executivul a pus în dezbatere un proiect de hotărâre care propune pentru anul acesta 5.415 locuri la rezidențiat, în loc de 5.000 câte prevede Hotărârea din luna martie care stabilește cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2018-2019. Motivul: “România se confruntă cu un deficit major de medici specialiști, deficit care se va adânci în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialiști în următorii 15 ani”.

Examen de rezidentiatFoto: Agerpres

La 4 luni după ce a stabilit că România trebuie să pregătească cu 1.000 mai mulți medici decât anul trecut - deci a stabilit un total 5.000 de locuri la rezidențiat, Executivul vine cu o nouă modificare: avem nevoie de 5.415 locuri la rezidențiat.

Noile cifre apar într-un proiect pus în dezbatere, care să modifice Hotărârea Guvernului nr. 131/2018 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2018-2019.

Cum motivează Executivul majorarea numărului de locuri la rezidențiat:

  • "În prezent, România se confruntă cu un deficit major de medici specialiști, deficit care se va adânci în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialiști în următorii 15 ani.
  • Având în vedere că migrația personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit și cu experiență profesională este o realitate care își pune amprenta asupra sistemului public sanitar, în vederea asigurării unui cadru coerent instituțional și necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activitățile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de școlarizare aferentă pentru pregătirea în rezidențiat în anul universitar 2018-2019."

Guvernul nu precizează, însă, care este alocarea pe specializări a acestei cifre.

Descarcă de aici proiectul de HG

Proiect de HG care majoreaza locurile la rezidentiat

Citește și: