​​Grădinița devine obligatorie de când copilul face 5 ani. Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege prin care grupa mare devine obligatorie până cel mai târziu în anul 2020. Actul normativ reglementează obligativitatea, în etape, a întregii grădinițe, astfel că “până în anul 2030” va fi obligatorie și grupa mică de grădiniță. Inițiatorii legii avertizează că un sfert dintre copiii de la sat nu se duc la grădiniță în prezent, ceea ce determină inegalități majore la începutul școlii și îi plasează pe cei mici în situații de risc școlar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actul normativ mai prevede că și învățământul liceal va deveni obligatoriu până cel târziu în anul 2020. Proiectul a fost initiat de 26 de deputati si senatori PSD si UDMR.

"Învățământul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030", prevede proiectul, modificat în comisia de învățământ.

"Frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la 18 ani", mai prevede proiectul, potrivit amendamentului adoptat în acest sens.

În expunerea de motive, inițiatorii spuneau că “în anul școlar 2002-2003 au fost înscriși în grădinițe un număr de 629.703 copii, care reprezintă 71,06% din totalul populației de 3-6 ani. Analiza gradului de cuprindere pe medii de rezidență evidențiază o diferență de aproape 12 puncte procentuale în favoarea mediului urban”.

“Diferența de participare la educația preșcolară pe medii de rezidență în defavoarea mediului rural poate determina inegalități privind nivelul de pregătire pentru școală, și implicit, situații de risc școlar la debutul în clasa” pregătitoare “pentru copiii care nu frecventează deloc grădinița (cu o pondere de peste 25% în mediul rural)”, mai spun inițiatorii.

În Europa, 13 țări prevăd obligativitatea ca cei mici să urmeze grădinița, începând cu vârsta de 5 ani: Bulgaria, Cehia, Grecia, Cipru, Letonia, Malta, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elveția, Macedonia, Serbia, Turcia. Datele sunt furnizate pentru anul școlar 2017-2018, de către Eurydice - rețea coordonată de Agenția pentru Educație a UE.

În Luxemburg, învățământul obligatoriu începe la 4 ani, iar în Ungaria la 3 ani, conform datelor Comisiei Europene.

În majoritatea sistemelor de educație din Uniunea Europeană, obligativitatea legală de a urma o formă de învățământ începe la 6 ani, odată cu școala. Însă realitatea în multe state este că, de fapt, majoritatea cetățenilor își duc copiii la grădiniță de la cele mai mici vârste.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat în martie că reduce vârsta de școlarizare obligatorie de la 6 la 3 ani începând din toamna anului 2019. Jurnaliștii AFP relatau atunci că această măsură este mai mult simbolică, în contextul în care aproape toți copiii frecventează deja grădinița la 3 ani. Concret, în anul școlar 2015-2016, 97% dintre copiii de 3 ani frecventau deja grădinița. Sursa și detalii