Franța va reduce vârsta de școlarizare obligatorie de la 6 la 3 ani începând din toamna anului 2019, o măsură mai mult simbolică pentru recunoașterea grădiniței, în contextul în care aproape toți copiii o frecventează deja la această vârstă, relateză AFP.

La gradinitaFoto: Agerpres

"Am decis să facem grădinița obligatorie și să reducem vârsta de școlarizare obligatorie de la 6 la 3 ani de la începutul anului școlar 2019", a declarat președintele Emmanuel Macron.

Reforma care privește grădinița vine după o serie de inițiative guvernamentale în domeniul educației, respectiv reforma examenului de Bacalaureat și formării profesionale, dar și a procedurii de acces la universitate.

După 1959, școlarizarea a fost obligatorie în Franța pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani (înainte era până la 14 ani).

Reducerea vârstei de școlarizare obligatorie este o premieră după 1882. În anul școlar 2015/2016, 97% dintre copiii de 3 ani frecventau deja grădinița, potrivit departamentului de statistică a Ministerului Educației.

Potrivit ministrului Educației, Jean-Michel Blanquer, grădinița este ”instrumentul cel mai puternic al egalității și progresului social pe care îl avem”.

Franța a anunțat în februarie și o reformare a examenului de Bacalaureat începând din 2021, când în loc de 11 probe, vor fi doar patru probe scrise, printre care filosofia și franceza.

Citește și:

Franta reformeaza examenul de Bacalaureat. Numarul probelor scade de la 11 la patru teste scrise si un examen oral