Curtea Constituțională admite sesizările privind ordonanţa referitoare la Editura Didactică şi Pedagogică (surse)

de R.P.     HotNews.ro
Joi, 19 aprilie 2018, 16:17 Actualitate | Educatie


Elevi rasfoind manuale scolare in clasa
Foto: Agerpres
​​Curtea Constituţională a admis joi sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR, PMP şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale privind Legea care prevede transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni cu scopul de a edita manuale școlare la cererea Ministerului Educației, relateaza Agerpres, citând surse din CCR.

Amintim că PNL a susținut că Ordonanța de Urgență (OUG) încalcă dispoziţiile referitoare la motivarea urgenţei, a caracterului excepţional existent în momentul adoptării ordonanţei de urgenţă. "Prin conţinutul şi efectele juridice produse, ordonanţa are prin urmare un caracter individual, fiind departe de cerinţele constituţionale şi de practica Curţii Constituţionale referitoare la cerinţele şi rigorile actului normativ, lege sau ordonanţă a Guvernului. În raport de obiectul şi conţinutul ei, respectiv înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni şi aprobarea actului constitutiv, actul juridic în sine 'negotium iuris' este unul propriu unei autorităţi sau unui organ administrativ, şi nu organului legislativ", au arătat liberalii  în sesizare.

Aceștia au precizat că Editura Didactică şi Pedagogică SA nu este o autoritate publică sau instituţie publică, ci este un agent economic cu capital privat. "Procedând aşa, practic, statul îşi preconstituie un adevărat monopol pe piaţa manualelor şcolare şi a tuturor celorlalte manuale şi materiale didactice ce sunt trecute la obiectul de activitate al Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - SA. Toţi ceilalţi agenţi economice nu vor mai avea acces pe această piaţă, nu ca urmare a unei concurenţe reale, a jocului dintre cerere şi ofertă, ci exclusiv în baza unei decizii subiective, în esenţă, argumentată exclusiv pe motive de oportunitate", se preciza în sesizare, potrivit Agerpres.

Citește și:


Citeste mai multe despre   
1480 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    EDP (Joi, 19 aprilie 2018, 16:51)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Uitati-ca putin prin Compendiul clasa a V-a al EDP si va veti explica totul. Niste agramati alesi după chipul si asemanarea lelei Veoreaua din Rosiori. Clientela mafiota si inculta de la EDP trebuie rasplatita, nu?


Abonare la comentarii cu RSS
13:50 Neiubire

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version