„Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist / Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat / Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist / Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu / Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.” (Martin Niemöller)

Logo Asociația pentru Relații Comunitare (ARC)Foto: Asociația pentru Relații Comunitare (ARC)

Personalitatea și povestea vieții pastorului luteran german Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller, unul dintre cei mai neînfricați adversari ai regimului nazist, ne-a inspirat în demersul nostru de a veni în sprijinul cetățenilor ucraineni afectați de război. Poate că e doar o picătură într-un ocean, dar nu este momentul să fim indiferenți, fiindcă răul atâta așteaptă: lipsa de reacție a oamenilor buni.

Prin urmare, pentru a da o mână de ajutor în ceea ce se conturează a fi cea mai mare criză de refugiați înregistrată după cel de-al Doilea Război Mondial, vom face ce știm noi mai bine: vin românesc. Eticheta bilingvă, în romană și engleză, „VIN în AJUTOR: România pentru Ucraina / WINE AID: Romania for Ukraine”, va fi lansată în toate rețelele de supermarketuri care vor susține proiectul nostru, în România, în țări din UE, dar și pe alte continente.

Jumătate din prețul de vânzare al tuturor sticlelor cu această etichetă va fi donat în contul Fondului „Speranță pentru Ucraina / Putere de la toți”, administrat de către Asociația pentru Relații Comunitare (ARC). Fondul este creat în parteneriat cu 8 federații specializate în domeniile de asistență și servicii sociale, iar sumele sunt folosite pentru a susține serviciile imediate de asistență și intervențiile de urgență, timp în care este construită o structură de primire care să facă față următorului flux de refugiați.

Domeniile Franco-Romane” este primul producător de vin din România care s-a alăturat proiectului umanitar „VIN în AJUTOR / WINE AID” inițiat de „Drink Insider by HotNews.ro”. Lista cramelor participante este deschisă și, în zilele următoare, vom reveni cu detalii.