Printre bolile modernitatii, HPV (papiloma, virusul uman), o boala despre care s-a vorbit mult in ultima vreme, dar inca se stie putin. Cititorii HotNews.ro povestesc din propria experienta: “Am fost ingrozita de rezultat, dar norocul meu a fost ca m-am dus la medic din timp.” Cati dintre noi se duc periodic la medic?

Crisa: “Din 12 lame de biopsie, 8 erau cu leziuni precanceroase. Nu am avut nici un fel de simptom”

Va spun din proprie experienta: in 2000, la un consult de rutina, medicul a observat ca nu e ceva in regula cu colul uterin si mi-a recomandat sa fac o colposcopie pentru a vizualiza colul uterin la un fel de microscop. Tin neaparat sa va spun ca nu am avut nici un fel de simptom care sa ma ingrijoreze.

La colposcop s-a vazut ca nu e bine colul meu si am facut la recomandarea medicului meu o conizatie (biopsie), unde a taiat ca la coceanul de varza o mica bucatica pentru a fi studiata la microscop si... stupoare: din 12 lame de biopsie, 8 erau cu leziuni precanceroase, adica carcinom in situ (cancer stadiu 0).

Am fost ingrozita de rezultat, dar norocul meu a fost ca m-am dus la medic din timp. Am fost la Cluj cu rezultatul biopsiei pentru ca am vrut sa aflu si parerea unor specialisti. Ce mi-au recomandat? Sa ma bucur ca am descoperit cancerul in cea mai mica faza cu putinta, sa merg regulat la medic pentru a mi se recolta analiza Babes-Papanicolau si nu o sa am nici un fel de probleme daca merg din timp.

“Noi, femeile, mergem la medic cand e prea tarziu”

Noi, femeile, nu mergem din timp la medic pentru nici un fel de probleme decat atunci cand e prea tarziu. Mor femeile tinere pentru ca se tem sa mearga la medic, din pudoare, din lipsa de timp, bani sau din cauza medicului care nu stie sa socializeze cu pacienta. Asa de multe familii distruse, atatia copii ramasi orfani de mama. E mare pacat, ar trebui facut mult mai mult decat in prezent.

Inainte de 1989, femeile erau duse cu forta la ginecolog, pentru a se descoperi daca sunt gravide, dar se recolta obligatoriu si secretia vaginala si citologia si nu mureau femeile de cancer. Mergeti la medic!!!

Orice modificare la nivelul colului uterin apare la rezultatul citologic. (Comentariul original aici)

xyz: Sotia mea a fost diagnosticata cu tulpina 51

Sotia mea a fost diagnosticata saptamana trecuta cu tulpina 51 a virusului. De atunci am citit tot ce am gasit despre acest virus, evident disperat de perspectiva cancerului de col uterin. Din pacate, nu am gasit mai multe detalii legate de tulpina 51. Dar acest virus nu se trateaza, singura modalitate de lupta impotriva lui este prin vaccin (prevenire) si sistemul imunitar propriu (combatere). Eventual medicii pot "curata" zonele infectate prin diverse proceduri, dar virusul poate reveni. (Comentariul original aici)

Simona: Sunt infectata cu virusul HPV de 10 ani

Eu sunt infectata cu virusul HPV, insa din pacate nu se stie cu ce tulpina. Acest virus HPV/papiloma uman infecteaza cam 90% din populatia feminina, din informatiile mele de pana acum. Eu am contractat la varsta de 21 de ani o infectie cu acest virus. Tratamentul a fost extrem de dureros si costisitor, urmat de leziuni si de teama permanenta de cancer de col. Evident, medicul care m-a tratat nu mi-a spus nimic despre HPV sau despre riscurile de cancer. In timp (au trecut 10 ani), m-am informat si stiu mai multe lucruri.

In primul rand, faptul ca acest virus este transmis evident pe cale sexuala, deci il au si barbatii. Si la barbati se manifesta, insa in cele mai multe cazuri, atat femeile cat si barbatii infectati nu observa, deoarece trece de la sine in cateva zile. Deci poti sa il fi avut fara sa stii.

In al doilea rand, chiar daca il ai/l-ai avut, nu stie nimeni sa-ti spuna cu ce tulpina, deci e ca la ruleta ruseasca, te tot testezi si speri sa nu apara cancerul de col.

In al treilea rand, medicul care ma trateaza acum mi-a povestit mai multe si mi-a spus ca imi recomanda sa ma vaccinez, chiar daca am 31 de ani. Pentru ca eficacitatea vaccinului, daca este facut pana la varsta de 21-25 de ani, este maxima si scade pe masura ce trece timpul, am inteles ca dupa 30 ani este in jur de 75-80%. Mie imi place si procentul asta. Totusi, inca nu am facut vaccinul, inca ma mai gandesc. Pentru ca acest vaccin este pe piata de maximum 4 ani.

Pentru ca nu ai de unde sa stii ca peste 20 de ani se va dovedi ca nu este eficient sau poate provoca alte boli. Si pentru ca prefer sa imi fac testul in fiecare an, decat sa risc. (Comentariul original aici)

Ct: Prietenele mele au avut gradul 2 sau 3 la Papanicolau

Eu nu am defel cunostinte in domeniul medical, dar ma ingrozeste tipul asta de cancer. Foarte multe dintre prietenele mele au avut gradul 2 sau 3 la Papanicolau. Asta inseamna ca exista ceva leziuni pe col sau exista o mare posibilitate sa apara si netratate duc la cancer. Se stie ca HPV provoaca aceste anomalii. Nu e de gluma si nu are absolut nicio legatura cu avorturile. (Comentariul original aici)

Ce este virusul HPV si cum se produce infectia cu Papiloma (Sursa: Ministerul Sanatatii)

HPV este un virus care se transmite usor si determina infectii foarte frecvente. Infectia cu Papiloma se produce de obicei prin contact sexual, dar chiar si numai contactul cutanat direct cu zona genitala poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. De retinut ca prezervativul reduce riscul infectarii cu virusul uman, dar nu asigura protectie totala. Infectia genitala cu HPV reprezinta cauza pentru 99,7% dintre cazurile de cancer de col uterin. Dintre acestea, HPV de tip 16 si 18 sunt cele mai periculoase; mai exact, ele stau la baza aparitiei cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10.

Studiile arata ca pana la 80% dintre femei se infecteaza cu HPV de-a lungul vietii, iar 50 % dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin. Infectia cu HPV este foarte des intalnita la femei si la barbati. Totusi, femeile au risc crescut de infectie cu HPV comparativ cu barbatii. Femeile infectate cu HPV vor transmite foarte probabil infectia partenerilor lor sexuali, iar acestia o pot transmite mai departe.

Exista peste 100 de tulpini diferite cunoscute de HPV, impartite in cele cu risc crescut (oncogene sau cauzatoare de cancer) si cele cu risc scazut. Dintre acestea, 15 tulpini de HPV sunt asociate cu leziunile pre-canceroase sau cu cancerul de col uterin. Cele mai agresive sunt tulpinile oncogene de HPV 16 si 18, care stau la baza aparitiei cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10.

Cum poate fi depistat HPV

Important: cele mai multe infectii genitale cu virus HPV nu se manifesta prin niciun simptom. De cele mai multe ori, nimeni nu poate sti daca este infectat sau nu cu virusul uman, pana nu consulta un medic. Testele citologice Babes-Papanicolau sunt singurele care detecteaza celulele anormale ale colului uterin.

Cum poate fi prevenita infectia cu Papiloma virus

Prevenirea infectarii cu HPV si, implicit, prevenirea cancerului de col uterin se poate realiza numai prin educatie sexuala si prin utilizarea prezervativului, urmate de controale riguroase la medicul ginecolog si de realizarea testelor necesare. Examenul citologic al colului uterin (prin testare de laborator Babes-Papanicolau) permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potentialul de a evolua spre cancer. Studiile arata ca siscul aparitiei cancerului de col scade atunci cand femeile sunt examinate periodic.

Odata ce virusul a reusit sa patrunda in organism, nu mai poate fi eliminat cu niciun fel de medicament. Dar prin controalele periodice Babes-Papanicolau se tin sub observatie eventualele modificari ale celulelor, astfel ca se poate interveni din timp in cazul declansarii unei stari precanceroase sau canceroase, crescand sansele de supravietuire.