​Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a anunțat că încă şase aeronave F-16 olandeze vor sosi la Centrul European de Pregătire F-16 din România în următoarele luni. De asemenea, ministrul a spus că a discutat cu omologul său olandez Kajsa Ollongren dislocarea a trei aeronave MQ-9 Reaper fără pilot în România pe parcursul anului 2024.

Primul pilot român instruit la centrul european de la baza FeteștiFoto: MApN
  • ”Încă şase aeronave F-16 olandeze vor sosi la Centrul European de Pregătire F-16 din România în următoarele luni. Am mulţumit doamnei Kajsa Ollongren, ministrul apărării din Regatul Ţărilor de Jos, cu care am avut o întrevedere în marja Conferinţei de Securitate de la München, pentru decizia Guvernului de la Haga de a contribui substanţial, prin dislocarea de trupe şi tehnică militară de înaltă performanţă în România, inclusiv prin aeronave F-16, la întărirea apărării flancului estic al NATO şi, în particular, a regiunii Mării Negre”, a scris Tîlvăr pe Facebook.

Conform ministrului Apărării, progresele programelor de instruire comune, participarea militarilor olandezi, în 2022 şi 2023, la Grupul de Luptă NATO condus de Franţa, dislocarea a trei aeronave MQ-9 Reaper fără pilot în România pe parcursul anului 2024 şi dislocarea de aeronave la Centrul European de Pregătire F-16 de la Feteşti au constituit, de asemenea, teme de discuţie în cadrul întâlnirii cu omologul olandez.

  • ”În ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, am amintit sprijinul ferm al României pentru instruirea piloţilor ucraineni în cadrul Centrul European de Pregătire F-16, atunci când aceştia vor atinge nivelul de pregătire care le va permite începerea antrenamentelor la Feteşti”, precizează Angel Tîlvăr.

Citește aici despre Centrul de pregătire F-16 din România

Reamintim că Centrul European de Instruire F-16 din România, care funcționează în Baza Aeriană 86 Fetești, a fost inaugurat oficial pe 13 noiembrie 2023 de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren.

Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate.

Totodată, potrivit MApN, acesta are rolul de accelerare în pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române. În centrul de la Fetești urmează să se pregătească și piloții ucraineni pentru trecerea pe avioanele F-16 promise de aliații NATO.

Olanda s-a angajat să livreze între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România, în timp ce primele cinci avioane au ajuns deja în noiembrie România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni.

În ianuarie a avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC), cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, împreună cu un instructor aparținând companiei Lockheed Martin.