​Ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, a confirmat, vineri, că Germania va trimite, începând cu finalul acestei luni, patru avioane de luptă Eurofighter în țara noastră. Ele vor staționa la baza militară Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanța și vor fi însoțite de 150 de soldați, conform ambasadorului.

Eurofighter Typhoon al fortelor aeriene spanioleFoto: Flickr/ Tomás Del Coro

  • „Încălcarea repetată a spațiului aerian al României cu drone în lunile trecute ne-a arătat din nou cât de aproape este războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În aceste vremuri dificile, ne aflăm cu profundă solidaritate alături de România.
  • Din acest considerent, Germania își va sprijini aliatul apropiat, România, la securizarea spațiului aerian propriu și al NATO: De la sfârșitul lunii noiembrie, forțele aeriene germane Luftwaffe vor desfășura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter, în cadrul misiunii de poliție aeriană întărită Air Policing South (eAPS), așa cum a fost deja cazul la începutul războiului, în lunile februarie și martie 2022. Staționarea este prevăzută la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Contingentul operațional este format dintr-un total de 150 de soldați”, a spus Peer Gebauer.

Ambasadorul spune că trăim vremuri „pline de provocări” și spune că Germania ajută România să își consolideze capacitatea de apărare.

  • „De asemenea, un «sistem de apărare împotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fără pilot» va fi desfășurat pentru a proteja contingentul german. Germania se oferă, de asemenea, să însoțească și să sprijine pe termen mediu consolidarea capabilităților românești pentru «apărarea împotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fără pilot».
  • Este limpede că trăim în vremuri pline de provocări. Ca aliați în cadrul NATO, ne îngrijim împreună de protejarea cetățenilor noștri și de securizarea teritoriului aliat. Acestea sunt parte dintr-o descurajare credibilă”, a mai spus ambasadorul Germaniei în România.

Informația că Germania va trimite cele patru avioane Eurofighter în România a fost făcută publică încă de joi, pe surse, de către agenția de presă Reuters. Decizia Germaniei vine la câteva săptămâni după atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

Germania a mai trimis avioane Eurofighter în România pentru misiuni de poliție aeriană, atât în februarie 2022, la doar două zile după declanșarea războiului din Ucraina, cât și cu un an înainte, în misiune comună cu alți aliați NATO care contribuie la misiunile de poliție aeriană întărită în România.

Și Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni. Avioanele au aterizat la baza aeriană de la Fetești, a precizat MApN.

Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România, care va fi deschis în curând, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Haga.