Rusia spune că nava sa amiral din Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost avariată după un incendiu, dar că plutește și este tractată spre port - cel mai probabil Sevastopol în Crimeea. În același timp două avioane de supraveghere și o dronă trimise de SUA și NATO survolează joi după-amiaza estul României, litoralul românesc și centrul Mării Negre, monitorizând exact zona geografică.

Avioane spion si drone de supraveghere in zona Romaniei si Marea NeagraFoto: Captura de ecran
  • Ministerul rus al apărării a transmis joi la prânz că incendiul de pe crucișătorul Moskva ar fi fost pus sub control, că sistemul principal de rachete al navei nu a fost afectat, iar crucișătorul va fi remorcat în port. De cealaltă parte armata ucraineană afirmă că Moskva a început să se scufunde după ce a fost lovită de două rachete Neptun și muniția încărcată pe ea a explodat

Avioane de supraveghere și drone spion trimise de SUA și NATO deasupra României, peste litoralul românesc și Marea Neagră

Joi după-amiază, deasupra României, în estul țării de-a lungul graniței cu Republica Moldova zbura un avion „spion” Boeing RC-135 Rivet Joint, folosit pentru monitorizarea spațiului geografic, aerian și terestru pe zone foarte largi. Avionul făcea survoluri lungi, din zona Dobrogei până în zona Bacăului, potrivit informațiilor publice centralizate de platforma Flightradar24.

În același timp, un avion AWACS (Airborne Warning And Control System) Boeing E-3B Sentry al NATO survola în cercuri mari deasupra litoralului și Deltei Dunării, destul de aproape de zona Insulei Șerpilor, în apropierea căreia ar fi fost atacat cu rachete anti-navă crucișătorul Moskva.

Totodată, deasupra României, survola în zonă centrală o cisternă aeriană McDonnell Douglas KC-10A Extender al US Air Force, un avion special pentru realimentarea în aer a diverselor alte tipuri de avioane - de la cele „spion”, la cele de vânătoare.

Deasupra Mării Negre, însă, o dronă de supraveghere la mare altitudine Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk al US Air Force survola spațiul de câteva ore. Drona are senzori capabili să monitorizeze spațiul aerian și maritim pe sute de kilometri.

Prezența acestor aeronave militare nu sunt neapărat o noutate - ele fac astfel de zboruri de survol în zonă aproape zilnic, mai ales de la debutul războiului din Ucraina, însă evenimentele din Marea Neagră din noaptea de miercuri spre joi fac și mai interesantă prezența lor în acest moment, mai ales câte trei deodată.

O confirmare vizuală a avariilor suferite de către crucișătorul rus Moskva ar putea veni abia joi sau vineri dacă condițiile meteo permit companiilor private de tehnologie să fotografieze din satelit nava în drum spre port sau, în cazul unor avarii mai puternice, eventuala epavă a navei Moskva.

Citește și: